@article { author = {Mohsenzadeh, M. and Novbakht, A. and Safamehr, A. R.}, title = {Effect of different levels of crude protein and probiotic (protexin) on performance and blood metabolites of laying hens}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {27}, number = {103}, pages = {133-144}, year = {2014}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2014.100621}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects of different levels of crude protein and probiotic in diets on performance, egg quality  and blood biochemical and immunity parameters of laying hens. A completely randomized design with factorial method (2×4) was conducted in which two levels of crude protein (NRC and 10% lower than NRC recommendation) and 4 levels of probiotic (0, .025%, 0.05% and 0.075%) were tested on  288 of Hy- line (W36) laying hens for 12 weeks from 42-54 weeks of hens ages. Results showed that the different levels of crude protein and probiotic in the diets have significant effects on performance, egg traits and immunity parameters of laying hens (P<0.05). Low crude protein diet significantly reduced the egg production percentage, egg mass, feed intake and increased the feed conversion ratio. Inclusion of probiotic in the  diets decreased the amount of daily feed intake. Using different levels of probiotic with different levels of crude protein could not improve the performance of laying hens. The shell surface weight was decreased when the laying hens received low protein diet. Inclusion of probiotic improved the egg specific gravity, but the highest level of probiotic decreased the eggshell percentage. The blood hemoglobin percentage was positively affected by the probiotic content in the diet. Different levels of dietary crude protein, probiotic and interaction between them could not significantly changed the blood biochemical parameters}, keywords = {}, title_fa = {مقایسه‌ی اثر سطوح مختلف پروتئین خام و پروبیوتیک (پروتکسین) جیره بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و متابولیت‌های خون مرغ‌های تخم‌گذار}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی و مقایسه‌ی اثر استفاده از سطوح متفاوت پروتئین خام و پروبیوتیک (پروتکسین) در جیره‌ی غذایی بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی خون و سیستم ایمنی مرغ‌های تخم‌گذار انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل (4×2) شامل دو سطح پروتئین خام جیره (بر اساس توصیه‌ی NRC  و 10 درصدکمتر ازتوصیه)، و 4 سطح پروبیوتیک (صفر، 025/ ، 05/0 و 075/ درصد) در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 جیره‌ی آزمایشی با سه تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار جمعاً 288 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه‌ی های- لاین (W36)  در سن 42 هفتگی به مدت 12 هفته اجراء شد. اثرات متقابل استفاده از سطوح متفاوت پروتئین خام و پروبیوتیک در جیره‌های آزمایشی دارای اثرات معنی‌داری بر روی عملکرد، وزن مخصوص تخم‌مرغ و سطح هموگلوبین خون مرغ‌های تخم‌گذار بود (05/0>p). کاهش 10 درصدی پروتئین خام جیره نسبت به توصیه‌ی NRC باعث کاهش 11 درصدی در تولید تخم‌مرغ، تولید توده‌ای و خوراک مصرفی و افزایش ضریب تبدیل غذایی گردید. استفاده از پروبیوتیک در جیره‌ی مرغ‌ها به صورت معنی‌داری موجب کاهش مقدار خوراک مصرفی شد (05/0>p). در رابطه با اثرات متقابل پروتئین و پروتکسین جیره، استفاده از پروبیوتیک نتوانست از کاهش عملکرد ناشی از 10 درصد پروتئین خام کمتر از توصیه‌ی NRC جلوگیری نماید و استفاده از آن در جیره‌های حاوی پروتئین خام مطابق NRC اثرات مثبتی بر عملکرد مرغ‌ها نداشت (05/0p>). استفاده از سطوح مختلف پروبیوتیک اثرات معنی‌داری بر وزن مخصوص و درصد پوسته‌ی تخم‌مرغ‌ها داشت (05/0>p). با استفاده از پروبیوتیک وزن مخصوص تخم‌مرغ افزایش یافت در حالی که استفاده‌ی 075/0 درصدی از پروبیوتیک به صورت معنی‌داری درصد پوسته را کاهش داد (05/0>p). همچنین استفاده از پروبیوتیک در جیره‌ها باعث افزایش معنی‌دار درصد هموگلوبین خون شد که این معنی‌داری در اثرات متقابل پروتئین خام و پروبیوتیک جیره نیز مشاهده گردید (05/0>p). سطوح مختلف پروتئین خام و پروبیوتیک و اثرات متقابل آنها اثر معنی‌داری بر پارامترهای بیوشیمیایی خون نداشت. }, keywords_fa = {}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_100621.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_100621_2edb7c15e2caa81ae97262396208e365.pdf} }