@article { author = {Falah, M. and Dastar, B. and Ganji, F. and ashayerizadeh, A.}, title = {Effects of fermented soybean meal and dietary protein level on performance and gasterointestinal microbial population in broiler chickens}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {28}, number = {109}, pages = {53-66}, year = {2016}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2016.106085}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects of Aspergillus oryzae fermented soybean meal and dietary protein level on performance and gasterointestinal microbial population in broiler chickens in a completely randomized design with 2×2 factorial arrangement containing, 2 forms of soybean meal (raw and fermented) and 2 levels of protein (Low and High protein). Two hundred and forty Ross 308 broilers were allocated to 4 experimental treatments with 5 replicates of 12 chickens each. The results showed thatreplacing fermented soybean meal with soybean meal in diet decreased to feed intake(P<0.05)but had no significant effect on weight gain of broilers in finisher rearing period (P>0.05). Abdominal fat percentage was significantly higher in low protein diet than high protein diet (P<0.05)Lactic acid bacteria population in crop of broilers fed diet containing fermented soybean meal was significantly higher than that of broilers fed diet containing soybean meal(P<0.05). The results of this experiment showed that complete replacement of fermented soybean meal to raw soybean meal in diet without significant negative impact on growth performance led to improve the balance of gastrointestinal microbial population in broiler chickens.}, keywords = {Aspergillus oryzae,lactic acid bacteria,fermentation,Broiler,SOYBEAN MEAL}, title_fa = {تأثیر کنجاله سویای تخمیر شده با آسپرژیلوس اوریزا و سطح پروتئین جیره بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی تأثیر کنجاله سویای تخمیر شده با آسپرژیلوس اوریزا و سطح پروتئین جیره بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی در قالب طرح کاملاً تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×2 شامل 2 شکل کنجاله سویا (معمولی و تخمیری) و 2 سطح پروتئین (پروتئین بالا و پایین) انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 به 4 تیمار آزمایشی با 5 تکرار و هر تکرار با 12 جوجه اختصاص داده شد. نتایج آزمایش نشان دادند که جایگزینی کنجاله سویای تخمیری با کنجاله سویای معمولی در جیره سبب کاهش مصرف خوراک شد (05/0>P) اما تأثیر معنی­داری بر افزایش وزن جوجه­های گوشتی در دوره پایانی پرورش نداشت (05/0P). جمعیت باکتری­های اسید لاکتیکی در چینه­دان جوجه­های تغذیه شده با کنجاله سویای تخمیری به طور معنی­داری بالاتر از جوجه­های تغذیه شده با کنجاله سویای معمولی بود (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان دادند که جایگزینی کنجاله سویای تخمیری با کنجاله سویای معمولی در جیره بدون تأثیر منفی چشمگیر بر عملکرد رشد سبب بهبود تعادل جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه­های گوشتی می­شود.}, keywords_fa = {آسپرژیلوس اوریزا,باکتری های اسید لاکتیکی,تخمیر,جوجه گوشتی,کنجاله سویا}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_106085.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_106085_48a7df96032e6d0569b9ee67f8541241.pdf} }