@article { author = {Jamali, Mohammad Reza and Ghorbani, Mohammad Reza and Tatar, Ahmad and sallary, somayeh and Chaji, Morteza}, title = {Effects of Purslane (Portulaca oleracea L.) extract on performance, egg quality, immunity and ovary quantitative characteristics of laying hens}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {29}, number = {112}, pages = {79-90}, year = {2016}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2016.107422}, abstract = {An experiment was conducted to determine the effects of Purslane extract (PE) on performance, egg quality and ovary quantitative characteristics of laying hens. One hundred and twenty laying hens (Leghorn, Hy-Line W36) were used in a completely randomized design with 4 treatments, 5 replicates and 6 hens per replicate. Four experimental treatments were, control (Corn-Soy basal diet) and 0.1, 0.2 and 0.3 % of Purslane extract which added to basal diet. The results indicated that there were no significant differences on performance parameters of laying hens (P>0.05). Haugh unit traits, shell thickness and egg yolk percentage did not affected by different levels of PE (P>0.05). However, shell strength, shell percentage and yolk color, increased with inclusion of PE in diet rather than control group. Shell strength in 0.3 % of PE had highest value (2.02 kg/cm2). Primary antibody response did not affected by experimental diets (P>0.05), but, secondary antibody significantly (P<0.05) increased in 0.1% of PE when compared to the control group (31 %). In this study, adding PE significantly (P<0.05) increased ovary weight, number of large yellow follicles and weight of largest yellow follicle when compared to control group (P<0.05). The results of this experiment showed that, inclusion purslane extract in 0.1% to the laying hens diet, can improve secondary immune response and egg quality.}, keywords = {Purslane,Laying hen,Immune system,OVARY,Egg quality}, title_fa = {تتاثیر استفاده از عصاره گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخممرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخمگذار}, abstract_fa = {بهمنظور بررسی اثر استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخمگذار لگهورن سویه تجاری های-لاین (W36)، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخمگذار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت-سویا) و سطوح 1/0، 2/0 و 3/0 درصد عصاره خرفه به همراه جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که صفات عملکردی مرغان تخمگذار تحتتأثیر سطوح مختلف عصاره خرفه قرار نگرفت. از بین خصوصیات کیفی تخممرغ، صفات واحد هاو، ضخامت پوسته و درصدزرده تحتتأثیر تیمارها قرار نگرفتند، اما استحکام پوسته، درصد پوسته و رنگزرده تخممرغ بهطور معنیداری با افزایش سطح عصاره در جیره بهبود یافتند (05/0>P). استحکام پوسته در سطح 3/0 درصد بیشترین مقدار بود (02/2 کیلوگرم/سانتی مترمربع). پاسخ آنتیبادی اولیه علیه سوسپانسیون گلبول-های قرمز گوسفندی تحتتأثیر تیمارهای مختلف آزمایشی قرار نگرفت (05/0
P). در این آزمایش، وزن تخمدان، تعداد فولیکول زرد بزرگ و وزن بزرگترین فولیکول بهطور معنیداری با مصرف سطوح مختلف عصاره خرفه افزایش یافتند (05/0>P). با توجه به نتایج بهدست آمده در این آزمایش، به نظر میرسد استفاده از عصاره خرفه در سطح 1/0 درصد در تغذیه مرغان تخمگذار میتواند سبب بهبود پاسخ ایمنی ثانویه و برخی خصوصیات کیفی تخممرغ شود.}, keywords_fa = {خرفه,مرغ تخمگذار,سیستم ایمنی,تخمدان,کیفیت تخممرغ}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107422.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107422_2a39c6789dff9f95e55fbfbd5c59ec73.pdf} }