@article { author = {Jamali, Mohammad Reza and Ghorbani, Mohammad Reza and Tatar, Ahmad and sallary, somayeh and Chaji, Morteza}, title = {Effects of Purslane (Portulaca oleracea L.) extract on performance, egg quality, immunity and ovary quantitative characteristics of laying hens}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {29}, number = {112}, pages = {79-90}, year = {2016}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2016.107422}, abstract = {An experiment was conducted to determine the effects of Purslane extract (PE) on performance, egg quality and ovary quantitative characteristics of laying hens. One hundred and twenty laying hens (Leghorn, Hy-Line W36) were used in a completely randomized design with 4 treatments, 5 replicates and 6 hens per replicate. Four experimental treatments were, control (Corn-Soy basal diet) and 0.1, 0.2 and 0.3 % of Purslane extract which added to basal diet. The results indicated that there were no significant differences on performance parameters of laying hens (P>0.05). Haugh unit traits, shell thickness and egg yolk percentage did not affected by different levels of PE (P>0.05). However, shell strength, shell percentage and yolk color, increased with inclusion of PE in diet rather than control group. Shell strength in 0.3 % of PE had highest value (2.02 kg/cm2). Primary antibody response did not affected by experimental diets (P>0.05), but, secondary antibody significantly (P<0.05) increased in 0.1% of PE when compared to the control group (31 %). In this study, adding PE significantly (P<0.05) increased ovary weight, number of large yellow follicles and weight of largest yellow follicle when compared to control group (P<0.05). The results of this experiment showed that, inclusion purslane extract in 0.1% to the laying hens diet, can improve secondary immune response and egg quality.}, keywords = {Purslane,Laying hen,Immune system,OVARY,Egg quality}, title_fa = {تتاثیر استفاده از عصاره گیاه خرفه (Portulaca oleracea L.) بر عملکرد، خصوصیات کیفی تخم‏مرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخم‏گذار}, abstract_fa = {به‏‌منظور بررسی اثر استفاده از عصاره گیاه خرفه بر عملکرد، صفات کیفی تخم‏مرغ، سیستم ایمنی و خصوصیات کمی تخمدان مرغان تخم‏گذار لگهورن سویه تجاری‏ های-‏لاین (W36)، آزمایشی با 120 قطعه مرغ تخم‏گذار، در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و شش قطعه مرغ در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل شاهد (جیره پایه ذرت-سویا) و سطوح 1/0، 2/0 و 3/0 درصد عصاره خرفه به همراه جیره پایه بودند. نتایج نشان داد که صفات عملکردی مرغان تخم‏گذار تحت‏تأثیر سطوح مختلف عصاره خرفه قرار نگرفت. از بین خصوصیات کیفی تخم‌مرغ، صفات واحد ‏هاو، ضخامت پوسته و درصدزرده تحت‏تأثیر تیمارها قرار نگرفتند، اما استحکام پوسته، درصد پوسته و رنگ‌زرده تخم‏مرغ به‏طور معنی‏داری با افزایش سطح عصاره در جیره بهبود یافتند (05/0>P). استحکام پوسته در سطح 3/0 درصد بیشترین مقدار بود (02/2 کیلوگرم/‌سانتی مترمربع). پاسخ آنتی‌بادی اولیه علیه سوسپانسیون گلبول-های قرمز گوسفندی تحت‌تأثیر تیمارهای مختلف آزمایشی قرار نگرفت (05/0P). در این آزمایش، وزن تخمدان، تعداد فولیکول زرد بزرگ و وزن بزرگترین فولیکول به‏طور معنی‏داری با مصرف سطوح مختلف عصاره خرفه افزایش یافتند (05/0>P). با توجه به نتایج به‏دست آمده در این آزمایش، به نظر می‌رسد استفاده از عصاره خرفه در سطح 1/0 درصد در تغذیه مرغان تخم‏گذار می‏تواند سبب بهبود پاسخ ایمنی ثانویه و برخی خصوصیات کیفی تخم‏مرغ شود.}, keywords_fa = {خرفه,مرغ تخم‏گذار,سیستم ایمنی,تخمدان,کیفیت تخم‌مرغ}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107422.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107422_2a39c6789dff9f95e55fbfbd5c59ec73.pdf} }