@article { author = {Vafaeinia, Mojtaba and Moravej, Hossein and Shivazad, Mahmood and Shirzadi, Hassan and Akbarian, Abdollah and Khalaji, S.}, title = {Effect of Different Dietary Energy Levels in the Rearing Periods on Performance and Productive Traits of Laying Hens During the Laying Cycle (19-28 weeks)}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {29}, number = {112}, pages = {175-186}, year = {2016}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2016.107431}, abstract = {An experiment was conducted to study the effects of different dietary energy levels in the rearing period on performance and productive traits of layer hens during the laying cycle. 196-day-old layer chicks were randomly assigned to 7 treatments (2400, 2500, 2600, 2700, 2800, 2900 and 3000 Kcal ME/kg), with 4 replicates of 7 birds each. The treatment containing 2800 Kcal ME/kg was considered as the control group. Results showed that feeding different dietary energy levels had no effect on feed intake and weight gain (P>0.05). Even though, feed to egg ratio was increased by reduction of dietary energy levels, decreasing energy levels up to 2400 Kcal ME/kg had no significant effect as compared to control group (P>0.05). Feed intake per dozen eggs and egg number per hen were not affected by reducing energy level up to 2500 Kcal ME/kg, as compared to control group (P>0.05). In addition, diluting the dietary energy up to 2600 and 2700 Kcal ME/kg had no effect on egg production and time of laying commencement, respectively (P>0.05). In conclusion, feeding the treatment containing 3000 Kcal ME/kg, not only improved performance and productive traits, but also increased the average weight of each egg when compared to other treatments (P<0.05). Furthermore, this energy level led to a decreased feed cost per each kilogram of egg (7.25%). Thereupon, it is suggested to apply this energy level in the rearing periods to obtain a desirable performance.}, keywords = {Metabolizable energy,Egg,productive traits,performance,Laying hen}, title_fa = {تأثیر سطوح مختلف انرژی جیرۀ غذایی در دوران پرورش بر عملکرد و صفات تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار در دورة تولید (28-19 هفتگی)}, abstract_fa = {به‌منظور بررسی تأثیر سطوح مختلف انرژی جیرۀ غذایی در دوران پرورش بر عملکرد و صفات تولیدی مرغ‌های تخم‌گذار در دورۀ تولید آزمایشی انجام شد. تعداد 196 قطعه جوجه تخم‌گذار یکروزه به‌طور تصادفی به 7 تیمار (Kcal ME/kg3000- 2900- 2800- 2700- 2600- 2500- 2400)، با 4 تکرار و 7 پرنده به ازای هر تکرار اختصاص داده شد. سطح انرژی Kcal ME/kg 2800 به‌عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که تغذیه سطوح مختلف انرژی تأثیر معنی‌داری بر خوراک مصرفی و افزایش وزن پرنده‌ها نداشت. اگرچه با کاهش سطح انرژی جیره غذایی ضریب تبدیل خوراک به تخم مرغ افزایش یافت، اما این کاهش انرژی تا سطح Kcal ME/kg 2400 نسبت به گروه شاهد تفاوت معنی‌داری نداشت. کاهش سطح انرژی جیرۀ غذایی تا Kcal ME/kg 2500 در مقایسه با تیمار شاهد تأثیر معنی‌داری بر خوراک مصرفی به ازای هر دوجین تخم‌مرغ و تعداد تخم‌مرغ تولیدی هر مرغ در کل دوره تولید نداشت. همچنین رقیق‌کردن انرژی متابولیسمی جیره تا سطح 2600 و 2700 کیلوکالری در کیلوگرم به‌ترتیب تأثیری روی تولید تخم‌مرغ و سن شروع تخمگذاری نداشت (05/0P>). به‌عنوان نتیجه‌گیری تغذیه تیمار حاوی سطح انرژی Kcal ME/kg 3000 علاوه بر بهبود عملکرد و صفات تولیدی، در مقایسه با سایر تیمارها سبب افزایش میانگین وزن هر تخم‌مرغ شد (05/0P<). افزون بر این استفاده از این سطح انرژی در مقایسه با تیمار شاهد سبب کاهش هزینة تغذیه برای تولید هر کیلوگرم تخم‌مرغ شد (25/7 درصد). بنابراین توصیه می‌شود که جهت دستیابی به یک عملکرد مطلوب از این سطح انرژی در دوران پرورش استفاده شود.}, keywords_fa = {انرژی قابل متابولیسم,تخم‌مرغ,صفات تولیدی,عملکرد,مرغ تخم‌گذار}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107431.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_107431_b6a19b6e3c27137a5b2d441948035e6e.pdf} }