@article { author = {Azizi, Ayoub and Mohammadabadi, Tahereh and Motamedi, Hosein and Chaji, Morteza and Fazaeli, Hasan}, title = {Effect of transferring lignin and lignocellulose-degrading bacteria of termite gut to the rumen fluid on in vitro gas production parameters and digestibility of wheat straw and date leaf}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {30}, number = {114}, pages = {219-230}, year = {2017}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.111324}, abstract = {This experiment was conducted to investigate the effect of transferring bacteria Bacillus licheniformis, Ochrobactrum intermedium and Mycobacterium paludicola, with degrading lignin and lignocellulose potential isolated from termite gut to the rumen liquor, on in vitro gas production parameters and digestibility of nutrients in wheat straw and date leaves as a substrate. Each substrate was incubated with rumen liquor that was inoculated with each of the isolated bacteria using completely randomized design, and compared with control treatment (rumen liquor without inoculation). In both substrates, gas parameters, ruminal dry matter (DM) and organic matter (OM) digestibility, estimated metabolizable energy, partitioning factor, pH and two step digestibility of DM, OM, neutral detergent fiber and acid detergent fiber were similar (P>0.05) between the experimental treatments. Inoculation of isolated bacteria to the rumen liquor in both substrates significantly increased (P<0.05) ammonia nitrogen concentration in compared to control treatment. In both substrates, highest and lowest ammonia nitrogen was observed in treatment inoculated with Ochrobactrum and control treatment, respectively. Results of the present study indicated that inoculation of lignocellulosic degrading bacteria isolated from termite gut to rumen liquor did not improve in vitro gas production parameters and nutrient digestibility of wheat straw and date leaves. However, they increased ammonia nitrogen concentration.}, keywords = {Lignocellulose degrading bacteria,termite gut,rumen fluid,Gas production,Digestibility}, title_fa = {اثر انتقال باکتری‌های تجزیه کننده لیگنوسلولز روده موریانه به شیرابه شکمبه بر فراسنجه‌‌های تولید گاز و قابلیت هضم کاه گندم و سرشاخه خرما در شرایط برون‌‌تنی}, abstract_fa = {هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی اثر انتقال باکتری‌های باسیلوس لیچنیفورمیس، آکروباکتریوم اینترمدیوم و میکروباکتریوم پالادیکولا جدا شده از روده موریانه به شیرابه شکمبه بر فراسنجه‌های تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی کاه گندم و سرشاخه خرما به روش برون‌تنی بود. هر سوبسترای تلقیح شده با ایزوله‌های باکتریایی گرمخانه‌گذاری شد و با تیمار شاهد (بدون تلقیح باکتریایی) مقایسه گردید. فراسنجه‌های تولید گاز، قابلیت هضم شکمبه‌ای ماده خشک و ماده آلی، انرژی قابل متابولیسم، ضریب تفکیک، pH و قابلیت هضم آزمایشگاهی ماده خشک، ماده آلی، فیبر نامحلول در شوینده خنثی و فیبر نامحلول در شوینده اسیدی (به روش دو مرحله‌ای) در همه تیمارهای آزمایشی مشابه بود (05/0P)، به طوری که بیشترین و کمترین میزان آن به ترتیب در تیمار تلقیح شده با گونه آکروباکتریوم و تیمار شاهد مشاهده گردید. بر اساس نتایج پژوهش حاضر، تلقیح باکتری‌های تجزیه‎کننده لیگنوسلولز جدا شده از روده موریانه به شیرابه شکمبه تأثیری بر فراسنجه‌های تولید گاز و قابلیت هضم مواد مغذی کاه گندم و سرشاخه خرما نداشت، هرچند آن‌ها سبب افزایش غلظت نیتروژن آمونیاکی شدند.}, keywords_fa = {باکتری‌های تجزیه کننده لیگنوسلولز,روده موریانه,تولید گاز,قابلیت هضم}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_111324.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_111324_7f2e36bbfc000c3983cdcdd90b825ba8.pdf} }