@article { author = {اسعدی, محمد رضا and Foroozandeh, A. D. and Shakeri, Pirouz}, title = {Effects of alfalfa hay and sodium bicarbonate in the starter diet on performance of Holstein dairy calves}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {30}, number = {114}, pages = {247-256}, year = {2017}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.111326}, abstract = {This trial was performed to determine the effects of alfalfa hay, sodium bicarbonate and their combination in the starter diet on performance, blood metabolites, digestibility of nutrients, fecal score and body structure in Holstein dairy calves. Individually housed calves (n=40, body weight=42.6±2.2 kg), 10 days after birth, were used in a completely randomized design (n=10 calves per treatment: 5 males and 5 females) and fed by one of the following four treatments: 1-Starter concentrate(Control), 2-Starter concentrate+15% alfalfa hay(SA) 3-Starter concentrate+1% sodium bicarbonate(SS) and 4-Starter concentrate+15% alfalfa hay+1% sodium bicarbonate (SAS) for 60 days. The calves had ad-libitum access to water and experimental starter diets and received 4 kg/d milk in the whole experimental period. The results showed that the calves used SAS diets had lowest final body weight (p<0.05) and average daily gain (P<0.02) than those fed other diets, while the dry matter intake was not affected by different diets. The calves fed SA diet had the lowest (p<0.05) feed efficiency and was lower than those fed SAS diet (p<0.05). The fecal score, blood metabolites and body structure were not affected by different diets. Calves fed SA diet had lower (P=0.02) digestibility of DM compared with those fed control diet, while the digestibility of OM, CP and NDF did not differ across treatments. In conclusion, the use of alfalfa hay up to 15% in starter diet can improve feed efficiency, but supplementation of starter diet with 1% sodium bicarbonate had no beneficial effect on growth performance of dairy calves.}, keywords = {&quot;Blood metabolites&quot;,&quot;dairy calves&quot;,&quot;digestibility&quot;,&quot;sodium bicarbonate&quot;,&quot;BUN&quot;}, title_fa = {تاثیر استفاده از یونجه و بی‌کربنات سدیم در جیره آغازین بر عملکرد گوساله‌های شیری هلشتاین}, abstract_fa = {این آزمایش به منظور بررسی تاثیر استفاده از علوفه یونجه، بی‌کربنات سدیم و استفاده توام آن‌ها در جیره آغازین گوساله‌های شیرخوار بر عملکرد رشد، برخی از متابولیت‌های خون، قابلیت هضم جیره، امتیاز مدفوع و اندازه‌های بدنی گوساله‌ها انجام شد. به این منظور 40 رأس گوساله هلشتاین با میانگین وزن 2/2±6/42 کیلوگرم در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 10 تکرار استفاده شد. گوساله‌ها پس از وزن‌کشی در 10 روزگی به مدت 60 روز به‌طور تصادفی با یکی از 4 جیره آزمایشی شامل: 1) جیره آغازین (شاهد) 2) جیره آغازین+15درصد یونجه 3) جیره آغازین+1درصد بی‌کربنات سدیم 4) جیره آغازین+15درصد یونجه+1درصد بی‌کربنات سدیم تغذیه شدند. نتایج نشان داد که افزایش وزن روزانه و وزن نهایی گوساله‌ها با جیره حاوی یونجه + بی‌کربنات سدیم کمتر از سایر گروه‌ها بود (02/0>P)، با‌وجودی‌که مصرف خوراک آغازین روزانه جیره‌های آزمایشی یکسان بود. کمترین راندمان تبدیل خوراک با جیره حاوی یونجه بود که با جیره‌ حاوی یونجه + بی‌کربنات سدیم تفاوت معنی‌داری داشت (05/0>P). امتیاز مدفوع، متابولیت‌های خون در روزهای 35 و 65 آزمایش، اندازه‌های بدن در روزهای 10 و 65 آزمایش تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. قابلیت هضم ماده خشک در جیره‌های حاوی یونجه کمتر از جیره شاهد بود (02/0=P)، در حالی که قابلیت هضم ماده آلی، پروتئین خام و دیواره سلولی تحت تاثیر جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. بر اساس نتایج این آزمایش استفاده از یونجه در سطح 15 درصد می‌تواند در بهبود راندمان تبدیل خوراک موثر باشد، اما بی‌کربنات سدیم به‌میزان یک درصد تاثیر مطلوبی بر هیچ‌یک از فراسنجه‌های عملکردی نداشت.}, keywords_fa = {&quot;متابولیت‌های خون&quot;,&quot;گوساله شیرخوار&quot;,&quot;قابلیت هضم&quot;,&quot;بی‌کربنات سدیم&quot;,&quot;نیتروژن اوره‌ای خون&quot;}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_111326.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_111326_261f119cae01ef14a1bf54830a0f8e89.pdf} }