@article { author = {feyz, maede and Teimouri, A. and چاشنیدل, یداله and کاظمی فرد, محمد}, title = {Effects of dried cirtus pulp on quality, chemical compositions and ruminal degradability Berseem clover silage}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {30}, number = {115}, pages = {79-92}, year = {2017}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.113266}, abstract = {The effects of dried citrus pulp on quality and ruminal degradability of dry matter and nutrients of Berseem clover was studied using a completely randomized design with five treatments including: Berseem clover 1) No additives, 2) supplemented with 40% dried orange peels, 3) supplemented with 40% dried tangerine peel, 4) supplemented with 35% dried tangerine peel and 5% barley grain, and 5) supplemented with 35% dried orange peels and 5% barley grain. The clover harvested before flowering stage and ensiled in a 100×50-cm plastic bag in three replicates. After 35 days, the plastic bags were opened and their chemical composition and ruminal degradation parameters were measured using the nylon bag technique. The pH and Fleight-point of silages were 4.10, 4.15, 4.25, 4.50 and 4.30; 81.00, 96.33, 83.00, 74.33, and 97.00 in treatments 1 to 5, respectively. Addition of dried cirtus pulp decreased neutral detergent fiber and crude protein content but increased dry matter and organic matter content. In comparison to the control, the fast degradation fraction of dry matter and neutral detergent fiber decreased in treatments 2 and 5 but increased in treatments 3 and 4 increased. The potentially degradable fraction of dry matter, protein and neutral detergent fiber were not significantly different between treatments. Neutral detergent fiber degradation rate was significantly affected by the different treatments was increased by the addition of dried citrus pulp. Dried citrus pulp improves the quality and increase the degradation of Berseem clover silage.}, keywords = {Berseem clover,silage,dried citrus pulp,degradability}, title_fa = {اثر افزودن تفاله ی خشک مرکبات بر کیفیت، ترکیب شیمیایی و تجزیه پذیری شکمبه ای سیلاژ شبدر برسیم}, abstract_fa = {اثر افزودن تفاله‌ی خشک مرکبات بر کیفیت و تجزیهپذیری شکمبهای مواد مغذی شبدر برسیم سیلو شده در قالب طرح کاملاً تصادفی با 5 تیمار آزمایشی شامل شبدر برسیم 1) بدون افزودنی، 2) مکمل شده با 40 درصد تفاله‌ی خشک پرتقال، 3) مکمل شده با 40 درصد پوست خشک نارنگی، 4) مکمل شده با 35 درصد پوست خشک نارنگی و 5 درصد جو و 5) مکمل شده با 35 درصد تفاله‌ی خشک پرتقال و 5 درصد جو مورد بررسی قرار گرفت. شبدر برسیم قبل از گلدهی برداشت، در کیسه‌های پلاستیکی 100 × 50 سانتی‌متری در3 تکرار سیلو شد. پس از 35 روز سیلوها باز و اندازه‌گیری ترکیبات شیمیایی و تجزیه‌پذیری به روش کیسه‌های نایلونی انجام شد. اسیدیته‌ی تیمارهای 1 تا 5 به ترتیب10/4، 15/4، 25/4، 50/4 و 30/4 اندازه‌گیری شد. نمره‌ی فلیت تیمارهای یک تا 5 به ترتیب 00/81، 33/96، 00/83، 33/74 و 00/97 بود. با افزودنی‌ها، محتوای الیاف نامحلول در شوینده‌ی خنثی و پروتئین خام کاهش و محتوای ماده‌ی خشک و ماده‌ی آلی به‌طور معنی‌داری افزایش یافت. بخش سریع تجزیه‌ی ماده خشک و الیاف نامحلول در شوینده‌ی خنثی در تیمارهای 2 و 5 نسبت به تیمار شاهد کاهش و در تیمارهای 3 و 4 افزایش یافت. بخش بالقوه قابل تجزیه ماده خشک، پروتئین و الیاف نامحلول در شوینده خنثی بین تیمارهای آزمایشی تفاوت معنی‌داری نداشت. نرخ تجزیه‌پذیری الیاف نامحلول در شوینده‌ی خنثی به طور معنی داری تحت تأثیر تیمارهای مختلف با افزودن تفاله‌ی خشک مرکبات افزایش یافت. تفاله‌ی خشک مرکبات موجب بهبود کیفیت و افزایش تجزیه‌پذیری سیلاژ شبدر برسیم شد.}, keywords_fa = {شبدر برسیم,سیلاژ,تفاله ی مرکبات,تجزیه پذیری}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113266.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113266_43fbad82cf18f5028b44aed1e8235c20.pdf} }