@article { author = {Asadi Moghadam, O. and Nobakht, A.}, title = {The effects of using different levels of alfalfa and alhaji with and without enzyme on performance, carcass traits and blood biochemical parameters of broilers}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {30}, number = {115}, pages = {179-192}, year = {2017}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2017.113274}, abstract = {This experiment was conducted to evaluate the effects of using different levels of alfalfa and alhaji and enzyme on performance, carcass traits and blood parameters of broiler chicks. This experiment carried out as (2*5) factorial method contained (diet without plant) and 2%, 4% of alfalfa and alhaji and 2 levels of enzyme (0 and 0.025%) with 480 Ross- 308 broilers in 10 treatments, 4 replicate and 12 chicks in each replicate from 11 to 42 days in a completely randomized design. Alfalfa and alhaji caused the daily feed intake and feed conversion ratio increase, however 4% alhaji increased the final weight (P<0.05). More than 2% of alfalfa increased the feed price (P<0.05). Enzyme with alfalfa and alhaji not only improved the amount of weight gain and feed conversion ratio, but also caused the highest values for final weight and production index were obtained with 4% alhaji (P<0.05). Enzyme increased the amounts of daily weight gain and final weight and improved feed conversion ration and production index (P<0.05). Alhaji increased the percentage of thigh (P<0.05). Also, alhaji increased the blood levels of triglyceride and HDL (P<0.05). 4% alhaji with enzyme increased the levels of triglyceride and VLDL(P<0.05). Whereas, enzyme itself reduced the blood values of triglyceride and VLDL (P<0.05). The overall results showed that more than 2% of alfalfa and alhaji had adverse effects on performance of broilers, but adding enzyme in to diets, not only improve this adverse effect, but also causes the best performance was obtained with 4% alhaji.}, keywords = {Alhaji,Alfalfa,broilers,Enzyme,performance}, title_fa = {اثرات استفاده از سطوح مختلف یونجه و خارشتر با و بدون آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی}, abstract_fa = {این آزمایش جهت بررسی اثرات گیاهان دارویی یونجه و خارشتر و آنزیم بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی صورت گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل (5×2) شامل (جیره بدون گیاه، 2 و 4 درصد از یونجه و خارشتر) و دو سطح آنزیم (صفر و 025/0 درصد) با تعداد 480 قطعه جوجه گوشتی سویه راس- 308 در 10 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار از سن 11 تا 42 روزگی در قالب طرح کاملاً تصادفی انجام گرفت. یونجه و خارشتر موجب افزایش مقدار خوراک مصرفی و افزایش ضریب تبدیل خوراک شد، هر چند 4 درصد خارشتر وزن نهایی را بهبود داد (05/0>P). بیشتر از 2 درصد یونجه موجب افزایش هزینه خوراک شد (05/0>P). آنزیم با یونجه و خارشتر ضمن اینکه افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی را بهبود داد، موجب گردید بیشترین وزن نهایی و شاخص تولید با 4 درصد خارشتر به دست آید (05/0>P). آنزیم وزن روزانه و وزن نهایی را افزایش و ضریب تبدیل خوراک و شاخص تولید را بهبود داد (05/0>P). خارشتر درصد ران را افزایش داد (05/0>P). خارشتر موجب افزایش تری‌‌گلیسرید و HDL خون شد (05/0>P). 4 درصد خارشتر با آنزیم سطوح تری‌‌گلیسرید و VLDL خون را افزایش داد (05/0>P). آنزیم در جیره سطح تری‌‌گلیسرید و VLDL خون را کاهش داد (05/0>P). به طور کلی بیش از 2 یونجه و خارشتر اثرات سوئی بر عملکرد جوجه‌‌های گوشتی دارد، در حالی که افزودن آنزیم به جیره‌‌ها ضمن برطرف نمودن این محدودیت، موجب گردید بیشترین کارآیی با 4 درصد خارشتر به دست آید.}, keywords_fa = {آنزیم,جوجه‌های گوشتی,خارشتر,یونجه,عملکرد}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113274.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_113274_643ef0405c2756f49aee6480e80b988b.pdf} }