@article { author = {rahimi, drakhshandah and Mansoori-Yarahmadi, Hossein and Yaghobfar, Akbar and Fakhraei, Jafar}, title = {Effect of different levels of dietary savory essence (Satureja khuzistanica), garlic (allium sativum) and clover (trifolium resupinatum) powder on performance, carcass characteristics and efficiency of energy and protein ratios in broilers}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {32}, number = {122}, pages = {105-120}, year = {2019}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2018.121430.1678}, abstract = {In order to determine the effect of different levels of dietary garlic powder (allium sativum), clover powder (trifolium resupinatum) and savory essence (Satureja khuzistanica) on performance, carcass characteristics and energy and protein efficiency ratios of broilers, an experiment was conducted using 560 one- day old Ross 308 broilers in completely randomized design consisting 7 experimental treatments and 4 replications of 20 chicks in each including 1- control group (CG), 2 and containing garlic powder at 2 and 4 percent, respectively, 3 and 4 containing clover powder at 5 and 10 percent, respectively and 6 and 7 containing savory essence (Satureja Khuzistanica) at 400 and 500 mg/kg of diet, respectively. The results showed in entire experimental period, the effect of different levels of dietary garlic powder, clover powder and savory essence was significant (P< 0.05) on daily feed intake, body weight and feed conversion ratio. The highest body weight mean was related to control group and different levels of savory essence and garlic powder and the minimum body weight was observed in treatments containing clover powder (P< 0.05). Also, the results showed that the use of savory essence and garlic powder caused significant increase in body weight of broilers when compared to control treatment. The utilization of dietary clove powder resulted to significant decrease in body weight and energy and protein efficiency ratios of broilers. The carcass characteristics were not affected by experimental treatments with the exception of carcass and breast efficiency ratios.}, keywords = {savory essence,energy and protein efficiency,garlic,broilers,clover}, title_fa = {اثر سطوح مختلف اسانس مرزه، پودر سیر و شبدر بر ‌عملکرد، خصوصیات لاشه و نسبت بازده انرژی و پروتئین در جوجه‌های‌گوشتی}, abstract_fa = {به‌منظور تعیین اثرات سطوح مختلف اسانس مرزه خوزستان، پودر سیر و شبدر بر عملکرد، خصوصیات لاشه و بازده مصرف انرژی و پروتئین در جوجه‌های گوشتی، آزمایشی با استفاده از 560 قطعه جوجه گوشتی یک‌روزه سویه راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار شامل 1- شاهد (بدون افزودنی)، 2- 400 میلی‌گرم/کیلوگرم اسانس مرزه، 3- 500 میلی‌گرم/کیلوگرم اسانس مرزه، 4- 2 درصد پودر سیر، 5- 4 درصد پودر سیر، 6- 5 درصد پودر شبدر، 7- 10 درصد پودر شبدر، و هر تیمار با 4 تکرار و 20 قطعه جوجه در هر تکرار در سه دوره آغازین، رشد و پایانی به مدت 42 روز اجرا شد. نتایج نشان دادند که در کل دوره آزمایش، تأثیر سطوح مختلف پودر سیر، پودر شبدر و اسانس مرزه خوزستان بر مصرف خوراک روزانه، وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی معنی‌دار بود (05/0P<). بیشترین میانگین وزن بدن مربوط به گروه‌های شاهد و سطوح مختلف اسانس مرزه و سیر بود و کمترین وزن زنده در تیمارهای حاوی شبدر مشاهده شد (05/0P<). نتایج نشان دادند که استفاده از اسانس مرزه و پودر سیر نسبت به تیمار شاهد موجب افزایش معنی‌داری در وزن زنده جوجه‌های‌گوشتی شد. بیشترین نسبت بازده انرژی‌ و پروتئین در پایان دوره پرورش به ترتیب مربوط به تیمارهای شاهد، اسانس مرزه و پودر سیر بود (05/0P<). استفاده از شبدر در جیره سبب کاهش معنی‌دار وزن بدن و بازده انرژی و پروتئین در جوجه‌های گوشتی گردید. خصوصیات لاشه به‌جز بازده لاشه و سینه به‌طور معنی‌داری تحت تأثیر تیمارهای ‌آزمایشی قرار نگرفتند.}, keywords_fa = {اسانس مرزه,بازده انرژی و پروتئین,سیر,جوجه‌های گوشتی,شبدر}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_119201.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_119201_45e0ae70aa3c84909e5a6271acdd19c6.pdf} }