@article { author = {Najafi, Mir Hossein and Zeinoaldini, Saeed and zali, abolfazl and Ganjkhanlou, Mahdi}, title = {The effect of reducing the ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids to blood metabolites, reducing inflammation and modulating insulin resistance in dairy cows}, journal = {Animal Sciences Journal}, volume = {32}, number = {124}, pages = {101-118}, year = {2019}, publisher = {Animal Science Research Institute of Iran}, issn = {2588-6436}, eissn = {2588-6428}, doi = {10.22092/asj.2018.122508.1736}, abstract = {The aim was to determine the effect of different dietary n-6/n-3 fatty acid (FA) ratio during the postpartum period on plasma haptoglobin, metabolic profile, and insulin resistance in Holstein dairy cows. 24 multiparous cows were randomly assigned to three treatments with a ratio of omega-6 fatty acids to omega-3: 2.5 to 1 (low ratio); 4.5 to 1 (average ratio); and 6.5 to 1 (high ratio) were distributed. Blood samples were collected on d 7, 14, 28, 42, 56 and 70 postpartum to determine blood metabolites and haptoglobin concentrations. Intravenous glucose tolerance tests and insulin challenges were performed on d 28 and 42 of experiment. Plasma concentrations of haptoglobin were significantly higher in the cows fed with high ratio than the other two treatments. The 42-day postpartum results of insulin challenge test indicates that the change in the ratio of fatty acids to moderate treatment causes an increase in the clearance rate and a decrease in the area under the curve of the insulin. The results of this study indicate that the moderate ratio of omega-6 to omega-3 fatty acids in dairy cows decreases insulin resistance by reducing inflammatory factors.}, keywords = {fatty acids,Insulin resistance,inflammation,dairy cows}, title_fa = {اثر کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 بر متابولیت های خونی، کاهش التهاب و تعدیل مقاومت به انسولین در گاوهای شیری}, abstract_fa = {هدف از این مطالعه بررسی اثر کاهش نسبت اسیدهای چرب امگا 6 به امگا 3 جیره طی دوره پس از زایش بر غلظت هاپتوگلوبین پلاسما، متابولیت‌های خونی و مقاومت به انسولین درگاوهای هلشتاین بود. تعداد 24 راس گاو چند شکم زا به‌طور تصادفی در سه تیمار با نسبت اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3: 5/2 به 1 (نسبت کم)، 5/4 به 1 (نسبت متوسط)، و 5/6 به 1 (نسبت زیاد) توزیع شدند. خونگیری در روز 7، 14، 28، 42، 56 و 70 پس از زایش به منظور تعیین غلظت متابولیت‌های خونی و هاپتوگلوبین انجام شد. تست تحمل گلوکز و چالش انسولین در روزهای 28 و 42 آزمایش انجام شد. غلظت پلاسمایی هاپتوگلوبین در گاوهای تغذیه ‌شده با نسبت زیاد امگا 6 به امگا 3 به‌طور معنی‌داری نسبت به دو تیمار دیگر بیشتر بود. تست چالش انسولین در روز 42 روز بعد زایش نشان‌داد که تغییر در نسبت اسیدهای چرب تیمار متوسط باعث افزایش نرخ زودگی و کاهش سطح زیر منحنی انسولین شد. نتایج این تحقیق گویای آن است که نسبت متوسط از اسیدهای چرب امگا-6 به امگا-3 در جیره گاوهای شیری باعث کاهش مقاومت به انسولین در اثر کاهش یکی از فاکتورهای التهابی می‌شود.}, keywords_fa = {اسیدهای چرب,مقاومت به انسولین,التهاب,گاوهای شیری}, url = {https://asj.areeo.ac.ir/article_120776.html}, eprint = {https://asj.areeo.ac.ir/article_120776_b9b5a54af78364ff093ffcd5877d83d8.pdf} }