%0 Journal Article %T اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه مرزه (Satureja Hortensis L.) بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای و متابولیت‌های خونی بزغاله‌های بومی آذربایجان‌غربی %J علوم دامی %I موسسه تحقیقات علوم دامی کشور %Z 2588-6436 %A طلاتپه, امیر %A فرهومند, پرویز %A علیجو, یونس %A زاهدی, مهدی %A احمدی نقدهی, عباسعلی %A پیوستگان, سینا %D 2015 %\ 01/21/2015 %V 27 %N 105 %P 179-192 %! اثرات سطوح مختلف اسانس گیاه مرزه (Satureja Hortensis L.) بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای و متابولیت‌های خونی بزغاله‌های بومی آذربایجان‌غربی %R 10.22092/asj.2015.100740 %X این آزمایش به منظور بررسی تأثیر استفاده از سطوح مختلف اسانس مرزه و نوع غله بر عملکرد، غلظت اسید‌های چرب فرار شکمبه و برخی فراسنجه‌های‌خونی بزغاله های‌بومی آذربایجان غربی انجام گرفت. تعداد 36 رأس بزغاله ماده با میانگین وزن 26/2± 18 کیلوگرم در یک آزمایش فاکتوریل3×2 در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی به مدت 11 هفته مورداستفاده گرفت. جیره‌های آزمایشی حاصل ترکیب سه سطح اسانس مرزه (صفر،200 و 400 میلی گرم در روز) و دو نوع غله ذرت و جو بود. بزغاله‌ها در قفس های انفرادی  به طور آزاد به آب و غذا دسترسی داشتند. نتایج نشان داد که سطوح مختلف اسانس مرزه و نوع دانه غلات تأثیر معنی‌داری بر افزایش وزن، مصرف ماده خشک و ضریب تبدیل خوراک نداشت. غلظت کل اسیدهای چرب فرار و استات مایع شکمبه در گروه‌های آزمایشی تغذیه شده با سطح 400 میلی گرم اسانس مرزه و دانه جو نسبت به سایر تیمارهای آزمایشی بالاتر بود (05/0p<). با این وجود نسبت های مولی پروپیونات و بوتیرات و اسیدهای‌چرب شاخه‌دار تحت تأثیر هیچ یک از فاکتورهای آزمایش قرار نگرفت (05/0p>). غلظت گلوکز خون، تحت تاثیر سطوح اسانس قرار گرفت (05/0p<). نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از اسانس مرزه ممکن است سبب تغییر در تخمیر شکمبه گردد، در حالیکه غلظت فراسنجه­های خونی به غیر از گلوکز خون تحت تأثیر فاکتور­های آزمایش قرار نگرفت %U https://asj.areeo.ac.ir/article_100740_99545520bd7527a3404452b0c3aba147.pdf