%0 Journal Article %T مقایسه غلظت های مختلف زرده تخم مرغ و لستین سویا بر عملکرد اسپرم بز مرخز %J علوم دامی %I موسسه تحقیقات علوم دامی کشور %Z 2588-6436 %A ناییجیان, حمید رضا %A صادقی پناه, حسن %A مسعودی, رضا %D 2017 %\ 11/22/2017 %V 30 %N 116 %P 29-40 %! مقایسه غلظت های مختلف زرده تخم مرغ و لستین سویا بر عملکرد اسپرم بز مرخز %K اسپرم %K انجماد %K لستین %K زرده تخم مرغ %R 10.22092/asj.2017.113946 %X این تحقیق با هدف بررسی اثر آنتی اکسیدانی غلظت‌های مختلف زرده تخم مرغ (5، 10، 15 و 20 درصد) و لستین (1، 5/1 و 2درصد) بر فراسنجه‌های اسپرم بز مرخز پس از فرآیند انجماد- یخ گشایی انجام شد. نمونه‌های منی توسط واژن مصنوعی از 4 راس بز نر بالغ، هفته ای 2 بار جمع آوری شد. نمونه‌های منی رقیق شده در معرض بخار ازت منجمد و در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شد و سپس یخ گشایی پایوت‌های حاوی اسپرم در آب گرم 37 درجه سانتی‌گراد انجام شد. تحرک کل و تحرک پیشرونده اسپرم با کمک سامانه آنالیز رایانه‌ای اسپرم اندازه‌گیری شد. سلامت غشا، درصد اسپرم‌های زنده، مورفولوژی اسپرم‌ها و غلظت مالون‌دی‌آلدهاید بعد از فرآیند یخ‌گشایی اندازه‌گیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که رقیق‌کننده حاوی 15 درصد زرده و 5/1 درصد لستین موجب بهبود در میزان تحرک، تحرک پیشرونده و اسپرم‌های زنده نسبت به سایر سطوح‌ها شد (05/0P<). سطوح مختلف زرده تخم مرغ و لستین اثر معنی داری روی سلامت غشاء، مورفولوژی، مالون‌دی‌آلدهاید و حالت اکروزومی اسپرم‌ها نداشتند (05/0P>). مطابق با نتایج این پژوهش به نظر می‌رسد که استفاده از 15 درصد زرده در رقیق کننده‌های بر پایه حیوانی و 5/1 درصد لستین در رقیق کننده‌های بر پایه گیاهی بز مرخز باعث بهبود معنی‌دار فراسنجه های اسپرم از جمله تحرک و درصد اسپرم‌های زنده می‌شود. %U https://asj.areeo.ac.ir/article_113946_d2b43f835a1b6c713564def6e83f3517.pdf