%0 Journal Article %T مقایسه گوارش پذیری، توازن نیتروژن و رفتار تغذیه ای بره های تغذیه شده با جیره کاملا مخلوط به دو صورت معمول و بلوک شده %J علوم دامی %I موسسه تحقیقات علوم دامی کشور %Z 2588-6436 %A شهدادی جهرمی, حمید %A محمدآبادی, طاهره %A بوجارپور, محمد %A چاجی, مرتضی %A مقصودی نژاد, قاسم %D 2018 %\ 05/22/2018 %V 31 %N 118 %P 137-148 %! مقایسه گوارش پذیری، توازن نیتروژن و رفتار تغذیه ای بره های تغذیه شده با جیره کاملا مخلوط به دو صورت معمول و بلوک شده %K ارزش غذایی %K بلوک %K خوراک کامل %K گوسفند %R 10.22092/asj.2017.107413.1286 %X این آزمایش به منظور بررسی اثرات شکل فیزیکی جیره کاملا مخلوط (به صورت بلوک و مش)، در قالب طرح چرخشی (2×2) با دو تیمار بر روی 10 رأس بره‌ی نر شال با میانگین وزن اولیه 31 کیلوگرم انجام شد. جیره‌ی غذایی بر اساس نیازهای بره‌ی پرواری به صورت کاملاً مخلوط تهیه شد و نیمی از آن به صورت بلوک فشرده و نیمی دیگر بدون تغییر در تغذیه بره‌ها مصرف شد. استفاده از خوراک بلوک شده سبب افزایش مصرف خوراک و دریافت مواد مغذی در بره‌ها شد (05/0>P). قابلیت هضم ماده‌ی خشک، ماده‌ی آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، چربی خام و انرژی تحت تأثیر شکل فیزیکی خوراک قرار نگرفت در حالی که درصد ابقای نیتروژن درگوسفندان تغذیه شده با بلوک بیش‌تر بود (05/0>P). مدت زمان مصرف خوراک، مدت نشخوار، زمان استراحت و کل فعالیت جویدن دام‌ها، طی 24 ساعت، تحت تاثیر شکل فیزیکی خوراک قرار نگرفت اما میزان مصرف ماده خشک و ماده آلی و دریافت مواد مغذی در واحد زمان با مصرف جیره بلوک شده نسبت به جیره مخلوط مش افزایش نشان داد (05/0>P). همچنین مصرف خوراک به صورت بلوک سبب بهبود افزایش وزن روزانه و ضریب تبدیل خوراک در بره‌ها شد (05/>P). به طور کلی، بلوک کردن مواد خوراکی سبب بهبود عملکرد تغذیه‌ای، به ویژه ابقای نیتروژن، در بره‌ها شد. %U https://asj.areeo.ac.ir/article_116580_a4dff65c28093ae97f59ddfbf09b8f02.pdf