TY - JOUR ID - 102419 TI - تأثیر غلظت های مختلف عصاره گل راعی بر عملکرد، فراسنجه‌های خون و کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت جوجه های گوشتی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - بهشتی مقدم, سارا AU - انصاری پیرسرائی, زربخت AU - دلدار, حمید AU - جعفرپور, سید علی AD - کارشناس ارشد فیزیولوژی دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری AD - استادیار، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری Y1 - 2015 PY - 2015 VL - 28 IS - 107 SP - 229 EP - 240 KW - گل راعی KW - آنتی بیوتیک KW - فراسنجه های خونی KW - کیفیت گوشت و جوجه های گوشتی DO - 10.22092/asj.2015.102419 N2 - این پژوهش، به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف عصاره­ گل­راعی و آنتی­بیوتیک نئومایسین بر عملکرد، فراسنجه­های خون و کیفیت گوشت در جوجه­های گوشتی انجام شد. در این پژوهش از 180 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308 استفاده شد. پژوهش طی شش هفته و در قالب طرح کاملا تصادفی با پنج تیمار، سه تکرار در هر تیمار و 12 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد (بدون افزودنی)، سه سطح عصاره گل­راعی (25/0، 50/0 و 75/0­گرم­ در­کیلو­گرم جیره)، و آنتی­بیوتیک نئومایسین (2/0 ­گرم در­کیلو­گرم جیره) بودند. در دوره رشد و کل دوره، جوجه­هایی که با آنتی­بیوتیک تغذیه شده بودند بیشترین مصرف خوراک را نسبت به تیمار­های گل­راعی داشتند (05/0>P). در دوره پایانی و کل دوره، جوجه­هایی که نئومایسین دریافت کرده بودند کمترین ضریب تبدیل را نسبت به تیمار­های 25/0 و 75/0­گرم­ در­کیلو­گرم گل­راعی داشتند (05/0>P). در شش هفتگی غلظت کلسترول پلاسما در تیمار 75/0گرم در­کیلو­گرم گل­راعی نسبت به تیمار آنتی­بیوتیک کاهش معنی­داری داشت (05/0>P). افزودن گل­راعی به ­طور معنی­داری ماده خشک سینه و ران را کاهش و پروتئین را افزایش داد (05/0P<). تأثیر این افزودنی­ها بر ویژگی­های فیزیکی گوشت قابل ملاحظه بود به طوری که در گوشت ران+ساق، تیمارهای مکمل شده با سطح 50/0 گرم گل­راعی کمترین مقدار سختی، پیوستگی و قابلیت جویدن را نشان داد (05/0P<).  بر اساس نتایج این تحقیق، اگرچه افزودن گل­راعی به جیره جوجه های گوشتی موجب بهبود در عملکرد و صفات تولیدی نشد ولی تاثیر مثبتی بر کیفیت فیزیکی و شیمیایی گوشت دارد UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_102419.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_102419_01032730f2a130d2fd610d17cd967ad8.pdf ER -