TY - JOUR ID - 106965 TI - اثر سطوح ضایعات میوه کامل سنجد و آنزیم بر عملکرد رشد، سامانه ایمنی و برخی فراسنجه‌های بیوشیمیائی خون جوجه‎های گوشتی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - افضلی, کمال AU - حسینی واشان, سید جواد AU - افضلی, نظر AD - دانش آموخته کارشناس ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند AD - استادیار تغذیه طیور، گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند AD - استاد تغذیه طیور، گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند Y1 - 2016 PY - 2016 VL - 29 IS - 111 SP - 147 EP - 162 KW - آنزیم KW - جوجه گوشتی KW - سنجد KW - عملکرد KW - فراسنجه‌های بیوشیمیائی خون DO - 10.22092/asj.2016.106965 N2 - آزمایشی به منظور بررسی اثر سطوح مختلف ضایعات میوه کامل سنجد با و بدون آنزیم بر عملکرد رشد، سامانه ایمنی و برخی فراسنجه‌های بیوشیمیائی خون جوجه‎های گوشتی اجرا شد. تعداد 288 قطعه جوجه خروس یکروزه انتخاب و به طور تصادفی بین 8 تیمار و 4 تکرار توزیع شد. این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی به روش آزمایش فاکتوریل 2×4 شامل 4 سطح سنجد (0، 75/0، 5/1 و 3% سنجد) و 2 سطح آنزیم (0 و 05/0% آنزیم) انجام شد. نتایج نشان داد سنجد بر مصرف خوراک، ضریب تبدیل خوراک و وزن بدنی در دوره 28روزه تأثیری نداشت (05/0>P). وزن بدن نیز در سطح 3 درصد سنجد بطور معنی‌داری بالاتر از شاهد بود. ضریب تبدیل خوراک در 28 روزگی در جوجه‌های تغذیه شده با جیره حاوی آنزیم بطور معنی‌داری کاهش یافت (05/0>P). سنجد بر راندمان مصرف پروتئین، مصرف انرژی و شاخص تولید در 28 و 42 روزگی تاثیر معنی‌داری نداشت بجز شاخص تولید در 42 روزگی در جوجه‌های تغذیه شده با سنجد افزایش پیدا کرد. آنزیم، راندمان مصرف انرژی و پروتئین را در دوره 28 روز اول بطور معنی‌داری بهبود بخشید (05/0P<). سنجد بر میزان کلسترول، HDL و تری گلیسرید در 28 روزگی تاثیری نداشت ولی میزان LDL و کلسترول را کاهش داد (05/0P<). میزان فعالیت آنزیم‌های کبدی AST و ALT در دوره 28 و 42 روزگی کاهش یافت(05/0P<).بنابراین افزودن پودر سنجد به جیره جوجه‌های گوشتی، باعث بهبود وزن بدن، کاهش چربی بطنی، کلسترول، LDL‌و افزایش کلسیم خون می‌گردد. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_106965.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_106965_7d8f70b7751afdae89d9c7acefa4ff38.pdf ER -