TY - JOUR ID - 113264 TI - اثر مرحله برداشت بر عملکرد تولید علوفه و ارزش غذایی گیاه کامل نیشکر به عنوان یک منبع علوفه ای JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - فروغی نیا, ابراهیم AU - فضایلی, حسن AD - پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول؛ سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران AD - عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران Y1 - 2017 PY - 2017 VL - 30 IS - 115 SP - 55 EP - 68 KW - گیاه نیشکر KW - ارزش غذایی KW - دوره رشد KW - عملکرد DO - 10.22092/asj.2017.113264 N2 - این پژوهش به منظور تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه دو رقم نیشکر زودرس و دیررس در طول دوره رشد اجرا گردید. برای هر رقم یک مزرعه انتخاب و طی مدت هفت ماه (هر ماه دو نوبت) از علوفه آن‌ها نمونه برداری شد. نتایج نشان داد مقدار ماده خشک و قند‌های محلول با پیشرفت رشد گیاه، به صورت معنی داری (05/0 > P) افزایش یافت. میزان پروتیین خام، خاکستر، NDF وADF با گذشت مرحله رشد گیاه، روند کاهشی داشت (05/0 > P). میزان پروتئین خام در اولین برداشت (اردیبهشت) در رقم زودرس و دیررس به ترتیب 77/9 و 80/8 درصد بود اما از ماه هفتم (آبان) در هر دو رقم، کمتر از 3 درصد بود. میزان قند محلول در اولین برداشت برای رقم زودرس و دیررس به ترتیب 48/3 و 65/3 درصد و در سیزدهمین برداشت به ترتیب 98/23 و 39/23 درصد بود. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی برای رقم زودرس در ماه‌های مهر و آبان و برای رقم دیررس در آبان بیشترین مقدار بود (05/0 > P). میزان تولید ماده خشک، ماده آلی، پروتین خام و ماده آلی قابل هضم، طی رشد گیاه، در دو رقم روند افزایشی داشت (05/0 > P). با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که زمان مناسب برداشت گیاه کامل نیشکر، به عنوان علوفه از نظر مواد مغذی قابل برداشت، آبان ماه خواهد بود، با این حال تعیین اثر چین‌های مختلف بر عملکرد و ارزش غذایی، نیاز به پژوهش دارد. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_113264.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_113264_becdbe0c210edbd82617bdda76ca0392.pdf ER -