TY - JOUR ID - 116050 TI - تأثیر به کارگیری عصاره آویشن شیرازی و تغییرات چربی جیره‌ای بر عملکرد و ثبات اکسیداتیو لاشه جوجه‌های گوشتی JO - علوم دامی JA - ASJ LA - fa SN - 2588-6436 AU - نوبخت, مریم AU - درمانی کوهی, حسن AU - محیطی اصلی, مازیار AD - دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - دانشیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان AD - استادیار گروه علوم دامی دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان Y1 - 2018 PY - 2018 VL - 30 IS - 117 SP - 117 EP - 128 KW - کلمات کلیدی: ثبات اکسیداتیو گوشت KW - جوجه‌های گوشتی KW - چربی KW - عملکرد KW - عصاره آویشن شیرازی DO - 10.22092/asj.2017.108654.1349 N2 - این آزمایش به منظور بررسی تأثیر عصاره آویشن شیرازی و چربی جیره‌ای بر عملکرد و ثبات اکسیداتیو لاشه جوجه‌های گوشتی (سویه راس 308، با نسبت مساوی نر و ماده) انجام شد. طرح مورد استفاده در آزمایش، طرح کاملاً تصادفی با 6 تیمار، 4 تکرار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار بود. مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک به صورت دوره‌ای و در پایان دورهای آغازین، رشد و پایانی اندازه‌گیری شدند. در پایان دوره آزمایش (روز 42) از گوشت ناحیه ران 2 قطعه جوجه کشتار شده نمونه‌گیری انجام و ذخیره‌سازی نمونه‌ها به مدت 45 و90 روز در دمای فریزر (20- درجه سانتی‌گراد) صورت گرفت. جهت اندازه گیری ثبات اکسیداتیو نمونه‌های گوشت ناحیه ران، از میزان مواد واکنش دهنده با اسید تیوباربیتوریک (TBARS) استفاده شد. در تمامی دوره‌ها، جیره‌های حاوی چربی، افزایش وزن و خوراک مصرفی روزانه بیشتر و ضریب تبدیل خوراک کمتری در مقایسه با جیره‌های بدون چربی داشتند (05/0>P). با وجود عدم معنی‌داری اثر عصاره آویشن شیرازی بر عملکرد رشد جوجه‌های گوشتی (05/0P) و افزایش غیر معنی‌دار در غلظلت سوپراکسید دیسموتاز شد. به عنوان نتیجه‌گیری کلی، استفاده از چربی جیره‌ای و عصاره آویشن شیرازی به ترتیب منجر به بهبود در عملکرد جوجه‌ها و کاهش میزان اکسیداسیون و افزایش کیفیت گوشت در طی ذخیره‌سازی شد. UR - https://asj.areeo.ac.ir/article_116050.html L1 - https://asj.areeo.ac.ir/article_116050_a3a7fe38955c80314bd2c517e1512201.pdf ER -