2024-03-29T14:44:36Z
https://asj.areeo.ac.ir/?_action=export&rf=summon&issue=10546
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثر اسانس گیاه مرزه (Satureja hortensis) بر عملکرد و میکروفلور روده جوجه های گوشتی
محمد
روستائی علی مهر
هاجر
عزیزی
محمود
حقیقیان رودسری
بهمنظور بررسی اثر اسانس گیاه مرزه بر عملکرد تولیدی و میکروفلور روده جوجههای گوشتی، آزمایشی با 192 قطعه جوجه یک روزه انجام شد. جوجهها در روز ششم به 16 گروه (12 قطعه ای) تقسیم شدند و 4 گروه برای هر تیمار در نظر گرفته شد. اسانس مرزه از روز ششم تا 42 روزگی به مقدار صفر (شاهد، Es0)، ppm 50(Es50)، ppm 100 (Es100) و ppm 150 (Es150) در آب آشامیدنی اضافه شد. یک پرنده از هر گروه در روزهای 18، 28 و 38 ذبح شد و از محتویات ایلئوسکال نمونه برداشت شد. تعداد پرگنههای (CFU/g) باکتریهای اشریشیاکلی، کلیفرم و لاکتوباسیلوس نمونهها تعیین شدند. نتایج نشان دادند در کل دوره پرورش تیمار شاهد واجد بیشترین مصرف خوراک روزانه (13/122)، کمترین افزایش روزانه (36/60) و بیشترین ضریب تبدیل خوراک (02/2) بود (05/0P<). در روزهای 18، 28 و 38 بیشترین تعداد پرگنه میکروبی باکتریهای اشریشیاکلی (به ترتیب 36/6، 13/7 و 18/7) و بیشترین پرگنه میکروبی باکتریهای کلیفرم (به ترتیب87/6، 37/7 و 44/7) از تیمار شاهد به دست آمد (05 /0P<). تعداد پرگنه های باکتری های لاکتوباسیلوس تحت تاثیر مصرف اسانس مرزه قرار نگرفت (05/0P>). تیمارهای Es150 و Es0به ترتیب واجد بیشترین (06/75) و کمترین (75/64) درصد وزن لاشه بودند (05/0P<). در کل چنین نتیجه گرفته میشود که افزودن اسانس مرزه به آب آشامیدنی جوجههای گوشتی سبب بهبود عملکرد و کاهش باکتریهای اشریشیاکلی و کلیفرمهای روده میشود
جوجه گوشتی
عملکرد
میکروفلور روده
Satureja hortensis
2015
11
22
3
12
https://asj.areeo.ac.ir/article_103706_5d404bf1890f396dac9b9ed477f43b38.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
مطالعه تأثیر اندازه فیزیکی کلینوپتیلولیت بر بافت شناسی کبد، خصوصیات لاشه و میزان فعالیت آنزیمهای خون جوجه های گوشتی تغذیه شده با جیرههای آلوده شده با آفلاتوکسین
بهمن
پریزادیان کاوان
محمود
شمس شرق
سعید
حسنی
یوسف
مصطفی لو
به منظور بررسی اثرات تیمارهای مختلف بر عملکرد جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیرههای آلوده به آفلاتوکسین، تعداد 512 قطعه جوجه خروس گوشتی بهطور تصادفی به 8 گروه آزمایشی با 64 قطعه جوجه تقسیم شدند. جوجهها از سن 7 الی 42 روزگی پرورش داده شدند. تیمارها شامل جیره غیرآلوده به آفلاتوکسین، جیره آلوده و بدون کلینوپتیلولیت و جیرههای آلوده مکمل شده با کلینوپتیلولیت بود. در دوره رشد و کل دوره پرورش، جوجههای تغذیه شده با جیرههای غیرآلوده به آفلاتوکسین بیشترین نسبت راندمان پروتئین و انرژی را نشان دادند و کمترین نسبت راندمان پروتئین و انرژی در پرندگان تغذیه شده با جیرههای آلوده به آفلاتوکسین و بدون زئولیت بود. استفاده از کلینوپتیلولیت به مقدار 3 درصد با اندازه ذرات 1 تا 2 میلیمتر در جیرههای آلوده به آفلاتوکسین، در مقایسه با جیره آلوده به آفلاتوکسین و بدون زئولیت، سبب بهبود نسبت راندمان پروتئین و انرژی شد (05/0P<). آلودگی خوراک به آفلاتوکسین سبب افزایش درصد وزن نسبی کبد شد (05/0P<). بیشترین میزان فعالیت آنزیمهای آسپارتات ترانسآمیناز و آلکالین فسفاتاز در خون جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره آلوده به آفلاتوکسین و کمترین میزان فعالیت آسپارتات ترانسآمیناز و آلکالین فسفاتاز در خون جوجههای گوشتی تغذیه شده با جیره غیرآلوده به آفلاتوکسین مشاهده شد. استفاده از کلینوپتیلولیت از افزایش میزان فعالیت آلکالین فسفاتاز ایجاد شده در اثر آلودگی خوراک به آفلاتوکسین ممانعت کرد (05/0P<). بهطور کلی میتوان نتیجهگیری کرد که مکملسازی جیره آلوده به آفلاتوکسین با کلینوپتیلولیت، اثرات مثبتی بر نسبت راندمان انرژی و پروتئین و میزان فعالیت آنزیمهای خون جوجههای گوشتی دارد
جوجه های گوشتی- کلینوپتیلولیت- اندازه فیزیکی- آفلاتوکسین
2015
11
22
13
24
https://asj.areeo.ac.ir/article_103708_202b6b95f2e116b3b4026cdfe5cc68f9.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
تعیین معادله تابعیت صفت وزن شتر از صفات بیومتری شتران نژاد یزدی با استفاده از آنالیز رگرسیون خطی چند متغیره به روش تحلیل مؤلفه های اصلی
حسین
مرادی شهر بابک
محمد
مرادی شهربابک
سید رضا
میرایی آشتیانی
هادی
مقبلی
هدف از این مطالعه تعیین معادله تابعیت وزن زنده از چهار صفت طول بدن، محیط دور سینه، ارتفاع جدوگاه و محیط شکم در 150 نفر از شترهای یک کوهانه نژاد یزدی بود. سعی شد تا جزئیات مبسوطی درباره روشی مناسب جهت کاهش مشکلات همخطی و همبستگی بین متغیرهای مستقل و برآورد وزن زنده شتر بیان شود. نتایج حاصل از این مطالعه نشان دادند که مشکل همراستایی چندگانه موجود در اطلاعات مربوط به ارتباط بین وزن با متغیرهای مستقل مربوطه، با استفاده از روش تابعیت مولفه های اصلی قابل حل است. از بین متغیرها، صفت ارتفاع بدن بیشترین و صفت دور شکم دارای کمترین ضریب در برآورد وزن زنده بودند. پیشنهاد میشود که در صورت وجود همراستایی در آنالیزهای رگرسیون خطی چند متغیره، روش آنالیز مؤلفههای اصلی به کار برده شود که برآوردهای دقیقتری نسبت به روشهای حداقل مربعات معمولی دارد؛ همچنین، این روش میتواند با برآورد دقیق بعضی از صفات مهم که اندازهگیری آنها مشکل است و انتخاب بهترین متغیرها برای برآورد صفات در انجام انتخاب به اصلاحگران کمک کند.
شتر یک کوهانه
هم راستایی چندگانه
تحلیل مولفه های اصلی
2015
11
22
25
34
https://asj.areeo.ac.ir/article_103709_05eb3a40dd47462eb9c983355eaef536.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس چغندر قند بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و پارامترهای خونی مرغهای تخمگذار
علی
نوبخت
محمدرضا
قلعه نویی
این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس چغندر قند بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ و فراسنجههای بیوشیمیایی و سطح سلولهای ایمنی خون مرغهای تخمگذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 192 قطعه مرغ تخمگذار سویه های لاین W36 از سن 32 تا 43 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) اجرا گردید. جیرههای آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد بدون استفاده از ملاس چغندر قند، 2) جیره حاوی 4 درصد ملاس چغندر قند، 3) جیره حاوی 6 درصد ملاس چغندر قند، و 4) جیره حاوی 8 درصد ملاس چغندر قند. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان دادند که استفاده از ملاس چغندر قند در جیرههای غذایی مرغهای تخمگذار دارای اثرات معنیدار بر عملکرد، صفات کیفی تخممرغ، فراسنجههای بیوشیمیایی و سطح سلولهای ایمنی خون مرغها میباشد (05/0>P). بیشترین مقادیر وزن تخممرغ، وزن توده تخممرغ، بالاترین درصد تولید تخممرغ، بهترین ضریب تبدیل غذایی و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخممرغ تولیدی با استفاده از 6 درصد ملاس چغندر قند در جیره مرغها مشاهده گردید. استفاده از 8 درصد ملاس چغندر قند باعث کاهش معنیدار عملکرد مرغها شد. استفاده از ملاس چغندر قند به مقدار 4 درصد موجب افزایش درصد پوسته و نیز واحد هاو شد. کمترین مقدار کلسترول خون مرغها با استفاده از 4 درصد ملاس چغندر قند به دست آمد. نتیجهگیری نهایی اینکه استفاده از ملاس چغندر قند در مقایسه با شاهد، اثرات سودمندی در مرغهای تخمگذار دارد. به طوری که مرغها بهترین عملکرد و سلولهای خون را با 6 درصد ملاس و بهترین صفات کیفی تخممرغ و کمترین سطح کلسترول خون را با 4 درصد ملاس چغندر قند در جیره داشتند.
صفات کیفی تخممرغ
عملکرد
مرغ تخمگذار
ملاس چغندر قند
متابولیتهای خون
2015
11
22
35
44
https://asj.areeo.ac.ir/article_103710_1355ab0e6a8c2e1c8666d989eebc1181.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
برآورد پارامترهای ژنتیکی و ارزیابی اثر هم خونی بر وزن تولد و زنده مانی برههای بلوچی
ابراهیم
میرزامحمدی
در این پژوهش، به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و اثر همخونی بر وزن تولد و زندهمانی برههای بلوچی از 12040 رکورد و اطلاعات مربوط به شجره 13595 حیوان که طی سالهای 1368 تا 1388 توسط ایستگاه اصلاح نژاد دام شمال شرق کشور(عباس آباد) جمعآوری شده بودند، استفاده شد. پارامترهای ژنتیکی با 16 مدل مختلف در قالب مدل دام، مدل آستانه و مدل پدری با روش REML برآورد شدند .جهت تعیین مناسبترین مدل از نسبت حداکثر درستنمایی استفاده شد. مدل مناسب برای وزن تولد شامل اثرات ژنتیکی افزایشی مستقیم، محیطی دائمی مادری، ژنتیکی افزایشی مادری، محیط مشترک و کواریانس بین اثرات ژنتیکی افزایشی مستقیم و مادری بود. همچنین مدل مناسب برای زندهمانی شامل اثرات ژنتیکی افزایشی مستقیم و محیط مشترک بود. وراثت پذیری مستقیم وزن تولد01/0±05/0 و وراثت پذیری مستقیم زنده مانی با مدل دام، آستانه و پدری به ترتیب 02/0±18/0، 08/0±13/0 و 06/0±19/0 برآورد شدند. همبستگی ژنتیکی، محیطی و فنوتیپی بین وزن تولد و زندهمانی به ترتیب 12/0، 12/0 و 10/0 برآورد شدند(05/0>P). میانگین ضریب همخونی کل جمعیت و حیوانات همخون به ترتیب60/0 و 36/4 درصد بود. به ازای افزایش هر یک درصد همخونی در گله، وزن تولد 62/2 گرم و میزان زندهمانی 08/0 درصد کاهش یافت (05/0>P).
مدل آستانه
مدل دام
مدل پدری
محیط مشترک
همبستگی ژنتیکی
2015
11
22
45
57
https://asj.areeo.ac.ir/article_103711_09d896205452db7645dcbd110304d20f.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثر روغن ماهی و مکمل سلنیوم بر عملکرد و فراسنجه های خونی در بره های نر نژاد لری بختیاری
فریبا
رضائی سرتشنیزی
فرشاد
زمانی
محمود
وطن خواه
هدف از انجام این تحقیق، استفاده از روغن ماهی و مکمل سلنیوم در جیره برهها و بررسی اثرات آن بر عملکرد و متابولیتهای خون بود. برای این منظور از 16 رأس بره نر نژاد لری بختیاری با میانگین وزن290 /0±6/39 و در محدوده سنی 6-5 ماه در قالب یک طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار به مدت 60 روز استفاده شدند. تیمارها عبارت بودند از: 1- شاهد (جیره پایه بدون افزودنی)، 2- روغن ماهی (;FO جیره پایه + 2 درصد روغن ماهی)، 3- مخلوط روغن ماهی و سلنیوم (;FO+Seجیره پایه + 2 درصد روغن ماهی+mg/kgDM 2/ 0سلنیوم) و 4- سلنیوم (;Se جیره پایه +mg/kgDM2/0 سلنیوم). به منظور تعیین تأثیر روغن ماهی و مکمل سلنیوم بر متابولیتهای خون، در روز 60 آزمایش خونگیری انجام شد. نتایج نشان دادند که افزودن روغن ماهی و مکمل سلنیوم به جیرهها تأثیر معنیداری بر عملکرد برهها نداشت (05/0P>). غلظت تری گلیسرید (TG)، کلسترول (CHOL)، لیپوپروتئین با چگالی زیاد (HDL)، لیپوپروتئینهای با چگالی کم (LDL) و آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز (GPX) به طور معنیداری تحت تأثیر تیمارها قرار گرفتند (05/0>P). به طور کلی، نتایج نشان دادند که با استفاده از روغن ماهی و سلنیوم نسبت به گروه شاهد غلظت تری گلیسرید، کلسترول و لیپوپروتئینهای با چگالی کم (LDL) کاهش یافت و غلظت آنزیم گلوتاتیون پر اکسیداز(GPX) و لیپوپروتئین های با چگالی زیاد (HDL) افزایش یافت.
روغن ماهی
سلنیوم
فراسنجه های خونی
بره لری بختیاری
2015
11
22
55
64
https://asj.areeo.ac.ir/article_103712_8f1bb26b03ebf200c17e16d6654f7b48.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
تأثیر مصرف تفاله مرزه خوزستانی بر غلظت لیپوپروتئین ها، تری گلیسریدو کلسترول خون بره های پرواری
زینب
کوه نشین
علی
کیانی
آرش
آذرفر
حشمت ا...
خسروی نیا
تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی(Satureja khuzestanica) ، فرآورده جانبی کارخانجات اسانسگیری است که حاوی 600 میلیگرم روغن ضروری (تیمول وکارواکرول) بر اساس ماده خشک است. در این آزمایش، تأثیر مصرف تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانیبر غلظت لیپوپروتئینها، چربیهای خنثی و اسیدهای چرب آزاد خون برههای پرواری بررسی شد. تعداد 30 رأس بره نر نژاد فراهانی با میانگین وزن 4/1±6/33 کیلوگرم به صورت انفرادی با پنج جیره آزمایشی کاملاً مخلوط شده (80 درصد کنسانتره و 20 درصد علوفه) که در آنها تفاله مرزه به ترتیب به مقدار صفر (گروه شاهد)، 25 درصد (مرزه-25)، 50 درصد (مرزه-50)، 75 درصد (مرزه-75) و100 درصد (مرزه-100) جایگزین بخش علوفه جیره شده بود، به مدت 60 روز پروار شدند. مصرف روزانه خوراک، افزایش وزن هفتگی و ضریب تبدیل غذایی کل دوره اندازهگیری شد.در پایان دورهی پروار، نمونه خون در دو نوبت قبل و بعد از خوراک از طریق سیاهرگ وداج گردنی گرفته شد و غلظت لیپوپروتئینهای با دانسیته خیلیکم (VLDL)، لیپوپروتئینهای با دانسیتهکم (LDL)، لیپوپروتئینهای با دانسیته بالا (HDL)،کلسترول، چربیهای خنثی و اسیدهای چرب آزاد خون (NEFA)، تعیین شد. نتایج نشان دادند که جایگزینی تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی به جای 50 درصد بخش علوفه جیره، سبب افزایش معنیداری در غلظت تریگلیسرید وVLDL در خون برههای پرواری شد (05/0>P ). از طرف دیگر، استفاده از تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی در جیره برههای پرواری تأثیرمعنیداری بر غلظتLDL،HDL،کلسترول و اسیدهای چرب آزاد خون برههای پرواری نداشت. نتیجه کلی اینکه مصرف تفاله اسانسگیری شده مرزه خوزستانی احتمالاً با تأثیر بر جذب رودهای چربیهای خنثی موجب افزایش سطحVLDL و تریگلیسریدها در خون برههای پرواری شد هرچند بر غلظت سایر لیپوپروتئینها و کلسترول خون برههای پرواری تأثیری نداشت.
لیپوپروتئین های خون
کلسترول
مرزه خوزستانی
بره پرواری
2015
11
22
65
72
https://asj.areeo.ac.ir/article_103713_4a5cb21803076cfcf9d43514049ae257.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
برآورد همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی بین صفات تولیدی و تولید مثل در گوسفندان نژاد شال
شهرام
حسین زاده
مهدی
بهلولی
محمد
شمس اللهی
علی
قاضی خانی شاد
سید عباس
رافت
حسین
محمدی
ابوذر
نجفی
مصطفی
مدد
هدف از مطالعه حاضر، برآورد همبستگیهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات تولیدی وزن بدن در هنگام تولد، شیرگیری، شش ماهگی و یکسالگی و صفات تولید مثلی شامل تعداد برههای متولد شده و از شیرگرفته شده و مجموع وزن بره های متولد شده و از شیرگرفته شده از هر میش تحت آمیزش گوسفند شال بود که طی سال های 1378 تا 1388 متولد شده بودند. اطلاعات، مربوط به 6221 رأس بره حاصل از 180 رأس قوچ و 4060 رأس میش بودند. تجزیه و تحلیلهای دو صفته برای برآورد کوواریانسهای ژنتیکی انجام گرفت. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی مستقیم بین وزن بدن در سنین مختلف، مثبت و متوسط تا بالا (دامنه ای از 56/0 تا 88/0) و همبستگیهای فنوتیپی بین این صفات نیز مثبت اما پایینتر از همبستگیهای ژنتیکی برآورد گردیدند. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی مستقیم بین وزن بدن در سنین مختلف و صفت کل وزن برههای از شیرگرفته شده از هر میش تحت آمیزش مثبت و بالا (دامنهای از 76/0 تا 91/0) و همبستگیهای فنوتیپی بین آنها نیز مثبت اما کمتر از همبستگیهای ژنتیکی بود. همبستگیهای ژنتیکی افزایشی مستقیم بین وزن بدن در سنین مختلف با کل تعداد برههای متولد و از شیر گرفته شده از هر میش تحت آمیزش مثبت، متوسط تا بالا ( دامنهای از 44/0 تا 89/0) و همبستگیهای فنوتیپی بین آنها نیز مثبت اما پایین بود. نتایج این مطالعه نشان دادند که انتخاب مستقیم برای صفات وزن بدن در سنین اولیه زندگی حیوان، میتواند سبب بهبود صفت تولید مثل کل وزن برههای از شیرگرفته شده از هر میش تحت آمیزش گردد.
همبستگی های ژنتیکی
صفات تولیدی و تولید مثلی
مدل حیوانی
گوسفند شال
2015
11
22
73
82
https://asj.areeo.ac.ir/article_103714_f785bc36f881b3c9cbf940632164123b.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
بررسی تاثیر مکمل ال-آرژنین بر وضعیت آنتی اکسیدانی پلاسما،کبد و عملکرد رشد جوجه های گوشتی تحت آسیت القایی به روش سرما
مختار
فتحی
تیمور
تنها
آزمایشی با240قطعه جوجه گوشتی نر(راس 308) برای بررسی تاثیر مکمل ال-آرژنین بر وضعیت آنتیاکسیدانی و عملکرد جوجه هایگوشتی درگیر با آسیت انجام شد. جوجهها، به طور کاملاً تصادفی به سه تیمار با 4 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. برای القای سندرم آسیت، همه جوجهها در دمای سرد طبق برنامه دمایی ویژه پرورش یافتند. 3 تیمار آزمایشی عبارت بودند از: 1- شاهد، که با جیره غذایی پایه حاوی 3/1% ال-آرژنین تغذیه شدند 2- تیمار 15/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند 3- تیمار 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند.اندازهگیری فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، سوپراکسیددیسموتاز(SOD) خون و کبد، هم چنین سطوح مالوندیآلدئید (MDA) پلاسما و کبد نیز در روزهای 21 و 42 اندازه گیری شدند. در 42 روزگی ،2 جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند و شاخص آسیتی (وزن بطن راست به کل بطنها) محاسبه شد.تلفات به صورت روزانه ثبت گردید و جوجههای تلف شده، برای بررسی دلیل مرگ، تشریح شدند.افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی و از هفته سوم اندازهگیری شدند. نتایج عملکرد نشان دادند، جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین در مقایسه با سایر تیمارها، دارای بیشترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل خوراک درکل دوره بودند. نتایج آزمایشات خونی نیز نشان دادند، در روز 42،جوجه های تیمار 3/0% ال-آرژنین دارای کمترین MDA پلاسمایی بودند. هم چنین فعالیت آنزیم GPX پلاسما در جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین ، به طور معنیداری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). فعالیت آنزیمهای آنتی اکسیدانی و سطح MDA کبد به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0P>).هم چنین، کمترین نسبت شاخص آسیتی در روز 42 و میزان تلفات ناشی از آسیت در کل دوره نیز در جوجههای تیمار 3/0% ال-آرژنین مشاهده شد. به طورکلی میتوان نتیجهگیری کرد که تجویز 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی میتواند با بهبود وضعیت آنتیاکسیدانی در جوجههای گوشتی عملکرد را بهبود داده و تلفات آسیتی را کاهش دهد.
آسیت
عملکرد رشد
وضعیت آنتی اکسیدانی
ال-آرژنین
جوجه های گوشتی
2015
11
22
83
94
https://asj.areeo.ac.ir/article_103715_33e9cd3c132c61aba2e394526932a70e.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
تزریق ریز ذرات نقره و عصاره های آویشن و مرزه در تخم مرغ مادران گوشتی و تأثیر آن بر برخی فراسنجه های ایمنی در جوجه های تفریخ شده
جلال
سالاری
علی اصغر
ساکی
معصومه
عباسی نژاد
میلاد
منافی
به منظور بررسی اثر تزریق کلوئید ریز ذرات نقره و عصارههای آویشن و مرزه در تخم مرغ مادران گوشتی و تأثیر آن بر برخی فراسنجههای بعد از تفریخ، آزمایشی با 495 تخم مرغ بارور در 11 تیمار، 3 تکرار و 15 نمونه در هر تکرار انجام شد. تیمارها شامل: دو تیمار شاهد (1- بدون تزریق و 2- تزریق 1 میلی لیتر سرم فیزیولوژی)، تیمارهای 3 تا 11: تزریق 30، 45 و 60 میلی گرم بر کیلوگرم ریز ذرات نقره، 100، 150 و 175 میلیگرم بر کیلوگرم عصاره آویشن و همین مقدار از عصاره مرزه، بودند. تزریق در روز 17 دوره انکوباسیون انجام گرفت. نتایج حاصل از آزمایش نشان دادند که تنها IgA و IgM تحت تأثیر تیمارها قرار گرفته به طوری که در تمام تیمارهای آزمایشی، IgAنسبت به شاهد بالاتر بود و IgM نیز در تیمار 175 میلیگرم بر کیلوگرم آویشن به طور معنیداری بالاتر از تیمار 60 میلیگرم بر کیلوگرم ریز ذرات نقره بود. همچنین در 14 و 21 روزگی واکنش پوست به دینیتروکلروبنزن، وزن بورس و طحال معنیدار نبودند. نتایج این آزمایش نشان دادند که IgM و IgA ، پاسخ بهتری به تزریق آویشن و مرزه در مقایسه با ریز ذرات نقره نشان دادند.
جوجه گوشتی
تزریق داخل تخم مرغ
عصاره آویشن و مرزه
ریز ذرات نقره
2015
11
22
95
100
https://asj.areeo.ac.ir/article_103716_9ed3bd34e4cb4c58a4d86e7fbdf64e54.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
بررسی اثر آنتی اکسیدانی عصاره مرزه ماکرانتا بر فراسنجه های میکروسکوپی و بیوشیمیایی اسپرم گاو پس از فرآیند انجماد–یخ گشایی
حسین
دقیق کیا
رقیه
شهباززاده
ایرج
اشرفی
آسیبهای اکسیداتیو به دلیل تولید رادیکالهای آزاد در طی فرآیند انجماد– یخگشایی، یکی از مهمترین دلایل کاهش باروری اسپرم میباشند. استفاده از آنتی اکسیدانها در جهت حذف و پاکسازی رادیکالهای آزاد از محیط اطراف اسپرم ضروری به نظر میرسد. هدف این مطالعه، بررسی اثر آنتیاکسیدانی سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا در رقیقکننده اسپرم گاو میباشد. نمونههای منی پس از جمعآوری از 3 راس گاو نر هلشتاین، با رقیقکننده سیترات-زرده تخم مرغ به همراه سطوح مختلف عصاره مرزه ماکرانتا (0، 2، 4، 8، 12، 16 و 20 میلیلیتر بر دسیلیتر) رقیق شده و پس از طی مراحل سردسازی، بستهبندی و انجماد در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شدند. پس از یخگشایی، فراسنجههای تحرک اسپرم، میزان زندهمانی اسپرم، یکپارچگی غشای پلاسمایی و پراکسیداسیون لیپید به ترتیب توسط نرم افزار تجزیه و تحلیل کامپیوتری تحرک اسپرم، رنگآمیزی ائوزین-نیگروزین، تست التهاب هیپواسموتیک و تولید مالوندیآلدهید ارزیابی شدند. نتایج این مطالعه نشان دادند که استفاده از 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره مرزه ماکرانتا بهترین اثر محافظتی را روی اسپرم یخگشایی شده گاو هلشتاین داشته و موجب بهبود معنیدار کلیه فراسنجههای میکروسکوپی شد. افزودن 4 میلیلیتر در دسیلیتر عصاره، غلظت مالوندیآلدهید را نسبت به سایر گروهها کاهش داد که این کاهش در مقایسه با گروه شاهد از لحاظ آماری معنیدار نبود. نتایج حاصل از این مطالعه حاکی از تاثیر مثبت دوزهای پایین عصاره مرزه ماکرانتا بر فراسنجههای میکروسکوپی اسپرم منجمد-یخ گشایی شده گاو میباشد.
مرزه ماکرانتا
فعالیت آنتی اکسیدانی
فریز اسپرم
گاو
2015
11
22
101
112
https://asj.areeo.ac.ir/article_103717_4c65a15777f0e3a93411fd653154901d.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثر روغن ماهی یا چربی اشباع پالم بر وضعیت متابولیکی گاو هلشتاین طی دوره انتقال
هدی
جواهری بارفروشی
آرمین
توحیدی
حسن
صادقی پناه
مهدی
ژندی
سعید
زین الدینی
هدف از آزمایش حاضر، ارزیابی تاثیر مصرف دو درصد روغن ماهی به عنوان منبع اسیدهای چرب امگا-3، در مقایسه با دو درصد چربی اشباع پالم در ماده خشک جیره بر وضعیت متابولیکی و توان تولید در ده راس گاو هلشتاین چند شکمزا، از 45 روز پیش از زایش تا 60 روز پس از آن بود. تغذیه این مقدار روغن ماهی بر مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر تاثیر معنیداری نداشت، ولی مقدار و درصد چربی شیر (05/0P<) و امتیاز سلولهای سوماتیک شیر را کاهش داد (01/0P<). در بین فراسنجههای خون، غلظت کلسترول تام و آلکالین فسفاتاز سرم تحت تاثیر مصرف روغن ماهی قرار گرفتند (05/0P<). در کل، با مصرف روغن ماهی وضعیت متابولیکی دام نیز از نظر رویارویی با تعادل منفی انرژی و چالش هیپوکلسمی در حوالی زمان زایش، بهبود یافت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان میدهند که مصرف دو درصد روغن ماهی در جیره در دوره خشـکی و اوایل دوره شیردهی، میتواند اثرات نامطلوب توازن منفی انرژی در اوایل شیردهی را تخفیف داده و موجب بهبود وضعیت متابولیکی عمومی ماده گاوها در اوائل دوره شیردهی شود.
روغن ماهی
دوره انتقال
تولید و ترکیب شیر
فراسنجه های خونی
گاو شیری
2015
11
22
113
128
https://asj.areeo.ac.ir/article_104406_b5428db8a360a03a432e285b5650432c.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
بهبود ژنتیکی ترکیب اسیدهای چرب بافت چربی در بره های لری بختیاری در اثر انتخاب برای کاهش چربی
محمدعلی
طالبی
محمود
وطن خواه
سید احمد
میرهادی
این پژوهش، به منظور بررسی تغییرات ترکیب اسیدهای چرب در اثر انتخاب برای کاهش چربی لاشه در گوسفند لریبختیاری در وزن ثابت انجام گرفت. تعداد 112 نمونه چربی زیرجلدی و دنبه در شروع و پایان برنامه انتخاب (1383-1387) از 56 لاشه بره نر لریبختیاری در سن شش ماهگی گرفته شد. نتایج نشان دادند، با برنامه انتخاب در بافت چربی درصد اسید پالمتیک (C16:0) کمتر و درصد اسید چرب غیراشباع لینولئیک (C18:2) به طور معنیداری بیشتر شد. علیرغم وزن بدن بالاتر برهها در سال پایانی انتخاب، میزان اسیدهای چرب غیراشباع با یک باند دوگانه و اسیدهای چرب غیراشباع با چند باند دوگانه در چربی لاشه بیشتر ولی از نظر آماری معنیدار نبود. نسبت کل اسیدهای چرب غیر اشباع با چند باند دوگانه به اسیدهای چرب اشباع به طور معنیداری در سال پایان برنامه انتخاب بیشتر بود. اسیدهای چرب مطلوب و نسبت اسیدهای چرب استئاریک (C18:0) و اولئیک (C18:1) به پالمتیک در پایان برنامه انتخاب افزایش یافت ولی این افزایش از نظر آماری معنیدار نبود. اسیدهای چرب پالمتیک، استئاریک و مجموع اسیدهای چرب اشباع در چربی زیر جلدی و اولئیک در دنبه به طور معنیداری بیشتر بودند. نسبت اسیدهای چرب غیراشباع به اسیدهای چرب اشباع، اسیدهای چرب مطلوب و نسبت اسیدهای چرب استئاریک و اولئیک به پالمتیک در بافت چربی دنبه به طور معنیداری نسبت به بافت چربی زیرجلدی در وزن ثابت بیشتر بودند. در نتیجه انتخاب برای کاهش چربی لاشه سبب بهبود کیفیت اسیدهای چرب بافتهای چربی شده است.
انتخاب
ترکیب اسید چرب
دنبه
چربی زیرجلدی
بره لریبختیاری
2015
11
22
129
136
https://asj.areeo.ac.ir/article_104407_da3435cc49d2fb18cb03d6079d566220.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
بررسی کیفیت منی و میزان متابولیت ها و آنزیم های پلاسمای منی و خون در فصول تولیدمثلی و غیرتولیدمثلی قوچ مغانی
سجاد
فاطمی سیدبگلو
صالح
طباطبائی وکیلی
مرتضی
مموئی
طاهره
محمدآبادی
سیامک
قضائی
پلاسمای منی مایعی با ترکیبات مختلف است که برخی از اجزای بیوشیمیایی آن بهطور خاص جهت تنظیم عملکرد اسپرم بهکار میروند. هدف از مطالعه حاضر بررسی اختلاف کیفیت منی، برخی متابولیتها و آنزیمهای پلاسمای منی و سرم خون در فصل و خارج فصل تولیدمثلی قوچهای مغانی بود. برای این منظور، تعداد 8 راس قوچ مغانی 3-2 ساله سالم بهکار گرفته شد. خونگیری و اسپرمگیری هر دو هفته یکبار طی فصول تولیدمثلی و غیر تولیدمثلی این نژاد در منطقه مورد مطالعه انجام گرفت. اندازه محیط اسکرتوم، طول و حجم بیضه همزمان با اسپرمگیری تعیین گردید. بلافاصله پس از انزال و تعیین حجم منی، فراسنجههای کمی و کیفی اسپرماتوزوئیدها مورد ارزیابی قرار گرفتند و پلاسمای منی با سانتریفیوژ جدا گردید. حجم و طول بیضه و نیز اندازه محیط اسکرتوم، تحرک پیشرونده اسپرمها، غلظت اسپرم، درصد اسپرمهای زنده و طبیعی در فصل تولیدمثلی بهطور معنیداری بیشتر از فصل غیرتولیدمثلی بود (05/0>P). غلظت تریگلیسرید، پروتئین کل و گلوبولین پلاسمای منی و کلسترول، تریگلیسرید، پروتئین کل، آلبومین، گلوبولین و آسپارتات آمینوترانسفراز سرم خون در فصل تولید مثلی در مقایسه با فصل دیگر بالاتر بود (05/0>P). غلظت گلوکز، کلسترول، آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات آمینوترانسفراز و آلکالین فسفاتاز پلاسمای منی و آلکالین فسفاتاز سرم خون در فصل تولیدمثلی کمتر از فصل غیرتولیدمثلی بود (05/0>P). در بین فصول، تفاوت معنیداری در غلظت آلبومین پلاسمای منی و آلانین آمینوترانسفراز سرم خون مشاهده نگردید. در هر دو فصل، غلظت اغلب متابولیتها و آنزیمهای مورد مطالعه بین سرم خون و پلاسمای منی دارای اختلاف معنیداری بودند (05/0>P). بهطور کلی، ابعاد بیضه، کیفیت منی و مقدار آنزیمها و متابولیتهای پلاسمای منی و سرم خون در بین فصول تولیدمثلی و غیر تولیدمثلی قوچهای مغانی دارای تفاوتهای معنیداری بودند.
قوچ مغانی
متابولیت ها
آنزیم ها
کیفیت منی
سرم خون
2015
11
22
137
146
https://asj.areeo.ac.ir/article_104408_0af581fbfc2f7922c1354757f5a0132a.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثرات استفاده از سطوح مختلف پساب تقطیری حاصل ازکارخانه الکل سازی با بسترملاس بر عملکرد تولیدی و برخی فراسنجه های خونی در گوساله های نر پرواری
بهروز
ورمزیار
برهان
شکر الهی
محمد مهدی
معینی
در این مطالعه اثر پساب تقطیری ملاس تغلیظ شده به عنوان یک منبع انرژی و پروتئینی بر میزان افزایش وزن روزانه، میزان خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و برخی فراسنجههای خونی گوسالههای نر پرواری مورد بررسی قرار گرفت. پساب تقطیری ملاس یکی از فراوردههای فرعی تولید الکل است و آلوده کننده محیط زیست به شمار میرود. پساب حاصل با آبگیری، کاهش اسیدیته و فراوری با مواد قلیایی هیدروکسید سدیم یا آمونیاک قابل استفاده در تغذیه دام میباشد. این آزمایش به مدت 83 روز و با استفاده از 18 راس گوساله نر پرواری نژاد هلشتاین (4/1±118کیلوگرم) در قالب یک طرح کاملا تصادفی با سه تیمار در گاوداری میثاق انجام شد. تیمارهای آزمایشی به ترتیب حاوی صفر 9 و 18 درصد از پساب مذکور در جایگزینی با غلات و کنجاله جیرهها بودند. در روزهای 45 و 83 آزمایش از رگ وریدی گوسالهها نمونههای خون گرفته شد و متابولیتهای خون شامل: اوره، گلوکز، کراتینین، تری گلیسیرید، کلسترول، آلبومین، پروتیین کل و آنزیمهای کبدیاندازهگیری شدند. نتایج نشان داد بین میزان خوراک مصرفی، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه گوسالهها (1258، 1269 و 1264گرم در روز) در تیمارهای آزمایشی و گروه شاهد اختلاف معنیداری نبود (05/0 P>). در طول مدت آزمایش هیچگونه علائمی مبنی بر کاهش خوراک مصرفی؛ کاهش وزن، و اختلالات گوارشی مشاهده نشد. همچنین اختلاف معنی داری در مقادیرمتابولیتهای خون و آنزیمهای کبدی سرم در مقایسه با گروه شاهد مشاهده نشد (05/0p>). میانگین پروتئین کل خون گوساله های گروه دوم در مرحله میان دوره بیشتر از گروه شاهد بود (03/0p=) اما در83 روزگی این اختلاف معنیدار نشد. استفاده از پساب تقطیری ملاس، بدون هیچگونه اثر منفی بر عملکرد و فراسنجههای بیوشیمیایی خون، میتواند تا 18 درصد جایگزین بخشی از جیره روزانه گوسالههای پرواری شود.
پساب تقطیری ملاس
عملکرد گوساله پرواری
فراسنجه های بیوشیمیایی خون
2015
11
22
147
156
https://asj.areeo.ac.ir/article_104409_066922ae449f5c4fab6b88c9caf02a66.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثر وانادیوم (وانادیل سولفات) بر تولید شیر، دینامیک تخمدان و برخی از فراسنجه های خونی گاوهای هلشتاین در اواخر دوره زایش و اوایل دوره شیردهی
سید رسول
حیدری
ابوالفضل
زالی
مهدی
گنج خانلو
غلامرضا
قربانی
مهدی
دهقان بنادکی
هدف از این آزمایش، بررسی اثر افزودن وانادیوم (وانادیل سولفات) بر تولید شیر، پاسخهای عملکردی، دینامیک رشد فولیکولهای تخمدان و برخی فراسنجههای متابولیکی در اواخر آبستنی و اوایل شیردهی گاوهای هلشتاین بود. 32 راس گاو هلشتاین زایش دوم و سوم با توجه به زایش پیشبینی شده به طور تصادفی به یکی از چهار تیمار اختصاص یافتند. تیمارها شامل سطوح 0، 04/0، 08/0 و 12/0 میلیگرم وانادیوم به ازای کیلوگرم وزن متابولیکی بدن بودند. گاوها جهت بررسی رشد فولیکولهای تخمدان در روزهای 28 تا 30 پس از زایش با روش Targeted Breeding همزمان شدند. اولتراسونوگرافی وانادیوم سبب افزایش معنیدار تولید شیرخام شد (05/0P = ). وانادیوم نتوانست ماده خشک مصرفی، وزن بدن، قابلیت هضم مواد مغذی در کل دستگاه گوارش و نمره امتیاز بدنی را قبل و پس از زایش تحت تاثیر قرار دهد. پروژسترون سرم با افزایش سطح وانادیوم کاهش یافت(001/0P = ). غلظتهای انسولین و گلوکز سرم در گاوهای دریافت کننده سطوح 04/0 و 08/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با گروه شاهد و گاوهای دریافت کننده 12/0 بیشتر بود (01/0P = ). تعداد فولیکولهای کوچک و بزرگ در گاوهای دریافت کننده سطوح 04/0 و 08/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با گروه شاهد و گاوهای دریافت کننده 12/0 میلیگرم وانادیوم بیشتر بود (به ترتیب 02/0P = و 05/0P =). تعداد کل فولیکولها در گاوهای دریافت کننده 04/0 میلیگرم وانادیوم در مقایسه با سایر گروهها بالاتر بود (03/0P = ). بهطور کلی میتوان نتیجه گرفت که وانادیوم میتواند سبب بهبود تولید، فراسنجههای خونی و دینامیک تخمدانها در گاوهای شیری شود.
گاوهای شیری هلشتاین
وانادیوم
تولید شیر
دینامیک تخمدان
2015
11
22
157
168
https://asj.areeo.ac.ir/article_104410_6487afb1ad86fff5da07380e9762bd9f.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
تعیین اثرات تزریق ماده لاکتوفرین در تخم مرغ مادران نژاد تخم گذار قبل از جوجه کشی، بر استحکام و ویژگی های بافتی استخوان ساق پا و عملکرد پس از هچ
علی اصغر
ساکی
همایون
محمودی
امیر
اسکندرلو
میلاد
منافی
این مطالعه به منظور بررسی اثر ماده لاکتوفرین بر استحکام، ویژگیهای بافتی استخوان ساق پا و عملکرد در مرغهای تخمگذار طراحی شده است. مجموعا تعداد 1080 عدد تخم مرغ نطفهدار مرغ مادر نژاد تخمگذار به 4 تیمار با 3 تکرار، در هر تکرار90 تخم مرغ، اختصاص داده شدند. تخم مرغهای تیمار شاهد، تنها با 100 میکرولیتر از محلول سدیم کلراید 9/0 درصد تزریق شدند. تیمارهای 2، 3 و 4 به ترتیب با 5/22 (کم)، 45 (متوسط) و 5/67 (زیاد) میکروگرم از لاکتوفرین حل شده در 100 میکرولیتر از محلول سدیم کلراید 9/0 درصد، تزریق گردیدند. تخم مرغها در دستگاه جوجهکشی قرار گرفتند و سپس جوجههای سالم تا پایان 28 هفتگی نگهداری شدند. در این مطالعه، وزن استخوان ساق پای جوجههای یک روزه در همه تیمارهای لاکتوفرین بصورت عددی از شاهد بیشتر بود (05/0p>). در مطالعه حاضر، استحکام بیشتر استخوانها در مرغهای 28 هفته در تیمارهای لاکتوفرین، صرفا بازتاب ضخامت بیشتر استخوان قشری بوده و تحت تاثیر تحلیل استخوان از سطح داخلی کانالهای هاورس قرار ندارد. وزن تخم مرغ پرندگان تیمار غلظت زیاد لاکتوفرین نیز به طور معنیداری (05/0p<) از تیمار شاهد بهتر بود. نتایج این مطالعه نشان میدهند که ضخامت استخوان قشری ساق پا میتواند یک متغیر مناسب بیان کننده وضعیت استحکام استخوانها باشد. این مطالعه همچنین نشان میدهد که بین ضخامت استخوان قشری ساق پا و استحکام استخوان، یک همبستگی متوسط (01/0p<، 49/0r =) وجود دارد.
تزریق داخل تخم مرغ
لاکتوفرین
مرغ تخم گذار
ویژگی های استخوان ساق پا
2015
11
22
169
180
https://asj.areeo.ac.ir/article_104411_ee646efa95a9925be292047074ee0404.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
اثر سطوح پودر ضایعات عناب بر صفات عملکردی، لیپیدهای خونی و فعالیت آنزیمهای کبدی جوجههای گوشتی
اکبر
صبور قله زو
نظر
افضلی
سید محمد
حسینی
سید جواد
حسینی واشان
آزمایشی به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف ضایعات میوه عناب بر صفات عملکردی، اجزاء لاشه و برخی فراسنجههای خونی جوجههای گوشتی انجام شد. 320 قطعه جوجه نر راس 308 در قالب طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل2×4 شامل سطوح مولتی آنزیم ناتوزیمپلاس (صفر و 2 گرم در کیلوگرم) و عناب (صفر، 25، 50 و 75 گرم در کیلوگرم) حاوی 8 تیمار و 4 تکرار به تعداد 10پرنده در هر تکرار توزیع شدند. جوجهها تا 10 روزگی با جیره پایه تغذیه و در دوره 24-11 و 42-25 روزگی با جیرههای آزمایشی تغذیه شدند. در 42 روزگی، بهطور تصادفی دو قطعه جوجه از هر تکرار با وزنی نزدیک میانگین وزن تکرار انتخاب و خونگیری، کشتار، تفکیک لاشه و توزین شد. در اثرات اصلی ضایعات عناب در 24 روزگی، جوجههای تغذیه شده با سطح 25 گرم در کیلوگرم ضایعات عناب به طور معنیداری وزن بدنی و افزایش وزن بدنی پائینتری در مقایسه با شاهد نشان دادند (05/0>P). سایر فراسنجههای عملکردی مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک در 24 و 42 روزگی تحت تاثیر اثرات متقابل عناب و آنزیم قرار نگرفتند (05/0<P). وزن نسبی چربی شکمی در جوجههای تغذیه شده با ضایعات عناب به طور معنیداری کاهش یافت. وزن نسبی کبد و قلب تحت تأثیر اثرات متقابل آنزیم و عناب قرار گرفت (05/0>P). در قسمت اثرات اصلی ضایعات عناب، وزن نسبی لوزالمعده و قلب در سطح 50 گرم در کیلوگرم عناب به طور معنیداری پائینتر از سطح 25 گرم در کیلوگرم عناب بود (05/0>P). تجزیه آماری فراسنجههای خونی نشان داد، در سطح 50 گرم در کیلوگرم اثرات اصلی ضایعات عناب، میزان فعالیت آنزیمهای کبدی AST وALT بهطور معنیداری بالاتر از شاهد بود. غلظت کلسیم خون در تیمار 50 گرم در کیلوگرم عناب به طور معنیداری کمتر از تیمار 25 گرم در کیلوگرم عناب بود (05/0>P). آنزیم و عناب بر فراسنجههای خونی HDL، LDL، تریگلیسرید، کلسیم و فسفر تأثیر معنیداری نداشت (05/0<P) ولی ضایعات عناب، کلسترول خون را کاهش داد. بنابراین، افزودن ضایعات به جیرهی جوجههای گوشتی تا سطح 75 گرم در کیلوگرم بر عملکرد و فراسنجههای خونی و اجزای لاشه تأثیر قابل توجهی نخواهد داشت. به نظر میرسد در سطح 50 گرم در کیلوگرم فعالیت آنزیمهای کبدی افزایش مییابد و افزودن آنزیم به جیرههای حاوی ضایعات عناب هیچگونه اثری بر جوجههای گوشتی ندارد.
ضایعات عناب
آنزیم
فراسنجههای خونی
عملکرد
جوجه گوشتی
2015
11
22
181
194
https://asj.areeo.ac.ir/article_104412_dda24ea9c48a0752ae451afb04eac158.pdf
علوم دامی
2588-6436
2588-6436
1394
28
108
تعیین ضرایب اقتصادی صفات زندهمانی، تولیدی و تولیدمثلی گوسفندان زل در سیستم پرورش غیرمتمرکز
سیما
ساورسفلی
مختارعلی
عباسی
غلامرضا
مختارپور
در این تحقیق به منظور تعیین اهداف اصلاحی و ارزش اقتصادی صفات زندهمانی، تولیدی و تولیدمثلی گوسفندان زل از پارامترهای تولیدی، تولیدمثلی، مدیریتی و اقتصادی 6 گله با ظرفیت 1500 راس میش مولد که طی یک دوره تولیدی( ابتدای شهریور 90 تا پایان شهریور 91) در سیستم غیرمتمرکز پرورش یافتهاند، استفاده شد. با افزایش یک درصد در میانگین هر صفت و ثابت نگه داشتن میانگین سایر صفات و محاسبه تفاوت سود قبل و بعد از افزایش میانگین صفت تقسیم بر مقدار افزوده شده به میانگین صفت، ضریب اقتصادی هر صفت محاسبه شد. با تحلیل هزینه و درآمد به ازای هر راس میش مولد، بیشترین سهم درآمد حاصل از فروش وزن زنده و بیشترین سهم هزینه مربوط به تغذیه به دست آمد. صفاتی که جزء اهداف اصلاحی گوسفندان زل به دست آمدند شامل میزان آبستنی با ضرایب اقتصادی نسبی 47/15، زنده مانی میش 58/10، زنده مانی بره از تولد تا شش ماهگی 79/10، تعداد دفعات بره زایی 04/8، تعداد بره متولد شده به ازای هر زایمان میش 83/8، وزن زنده میش 89/12-، وزن جایگزین 32/4-، وزن پشم 11/6، وزن شیر 68/1 و وزن بره شش ماهه 25/21 میباشند. نتایج به دست آمده بیانگر اهمیت صفات زنده مانی و تولیدمثلی علاوه بر صفات وزن بره در گوسفندان زل میباشد که دقت در ثبت این اطلاعات و استفاده از این صفات در طراحی برنامههای اصلاح نژادی این نژاد توصیه میشود.
اهداف اصلاحی
ضرایب اقتصادی
سیستم غیرمتمرکز
گوسفندان زل
2015
11
22
195
202
https://asj.areeo.ac.ir/article_104413_840715d8f976251bbc609506f8bf24f5.pdf