اثر جایگزینی جو با تفاله چغندر بر عملکرد رشد، قابلیت هضم و آسیب شناسی بافت شکمبه گوسفندان تغذیه شده با جیره‌های با کنسانتره بالا

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

به منظور بررسی اثرات جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول در شوینده خنثی در جیره‌های پرکنسانتره بر میزان افزایش وزن هفتگی، خوراک مصرفی، راندمان غذایی، قابلیت هضم و برخی فراسنجه‌های آسیب شناسی بافت شکمبه، 16 راس بره نر در قالب طرح کاملاً تصادفی طی 70 روز مورد استفاده قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از 1- تیمار شاهد (نشاسته بالا)، 2- 18 درصد تفاله چغندر، 3 - 36 درصد تفاله چغندر و 4- 54 درصد تفاله چغندر (فیبر محلول بالا). اختلاف بین تیمارها در وزن نهایی و میانگین افزایش وزن روزانه در کل دوره آزمایش معنی‌دار بوده و تیمار چهار در مقایسه با دیگر تیمارها وزن نهایی و میانگین افزایش وزن روزانه کمتری داشته است (05/0>P). در هفته‌های دوم و سوم و کل دوره آزمایش کمترین مقدار مصرف ماده خشک در تیمار 4 مشاهده گردید (05/0>P). ضریب تبدیل غذایی بین تیمارها در کل دوره اختلاف معنی‌داری داشته و تیمارهای 2 و 3 کمترین مقدار و تیمار 4 بیشترین مقدار را نشان دادند (05/0>P). با افزایش مقدار تفاله چغندر در جیره قابلیت هضم ماده خشک در سطح معنی‌داری کاهش و قابلیت هضم NDF و ADF افزایش یافت (05/0>P). همچنین با افزایش سطح فیبر محلول در جیره، رخداد کمتر پاراکراتوزیس و هایپرکراتوزیس مشاهده گردید (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان ‌داد که جایگزینی بخشی از نشاسته با فیبر محلول تفاله چغندرقند تا 36 درصد جیره می‌تواند تاثیر مطلوبی بر عملکرد رشد حیوان داشته باشد که این ممکن است به دلیل کاهش بروز ناهنجاری‌های بافتی شکمبه در شرایط تغذیه جیره‌های با فیبر محلول در شوینده خنثی باشد.

  1. Allen, M. S. (2000). Effects of diet on short-term regulation of feed intake by lactating dairy cattle. Journal of Dairy Science, 83: 1598-1624.
  2. Ariza, P. Bach, A. Stern, M. D. and Hall. M. B. (2001). Effects of carbohydrates from citrus pulp and hominy feed on microbial fermentation in continuous culture. Journal of Animal Science, 79: 2713-2718.
  3. Aschenbach, J.R. and Gabel, G. (2000). Effect and absorption of histamine in sheep rumen: significance of acidotic epithelial damage. Journal of Animal Science, 78:464-470.
  4. Association of Official Analytical Chemists. (2002). Official Method of Analysis.15th ed AOAC Arlington.
  5. Bhattachary, A.N. Khan, T.M. and Uwayjan, M. (1975). Dried beet pulp as a sole source of energy in beef and sheep rations. Journal of Animal Science, 41: 95-99.
  6. Bhatti, S. A. and Firkins, J. L. (1995). Kinetics of hydration and functional specific gravity of fibrous feed by-products. Journal of Animal Science, 73:1449-1458.
  7. Bichsel, S. E. (1988). An overview of the U. S. beet sugar industry. Chemistry and Processing of Sugarbeet and Sugarcane. Elsevier, NewYork.
  8. Blaxter, K. L. (1962). The Energy Metabolism of Ruminants. Hutchinson, London, 329 pp.
  9. Bodas, R. Giraldez F.J. Lopez S. Rodrıguez, A. B. and Mantecon, A. R. (2007). Inclusion of sugar beet pulp in cereal-based diets for fattening lambs. Small Ruminant Research, 71: 250–254.
  10. Carl, W. H. (1996). Factors affecting the feeding quality of barley for ruminants. Animal Feed Science and Technology, 62: 37 – 48.
  11. Castrillo, C. Barrios-Urdaneta, A. Fondevila, M. Balcells, J. and Guada, J.A. (2004). Effects ofsubstitution of barley with citrus pulp on diet digestibility and intake and production oflactating ewes offered mixed diets based on ammonia-treated barley straw. Animal Science, 78: 129–138.
  12. De Campeneere, S. Fiems, L.O. De Bosschere, H. De Boever, J. L. and Ducatelle, R. (2002). The effect of physical structure in maize silage-based diets for beef bulls. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 86:174-184.
  13. Emmans, G. C. Cropper, M. Dingwall, W. S. Brown, H. Oldham, J. D. Harland, J. I. H. (1989). Efficiencies of the use of the metabolizable energy from foods based on barley or suger beet feed in immature sheep. Animal Production, 48, p. 634 (Abstract).
  14. Galbraith, H. Mandebvu, P. Thompson, J. K. and Franklin. M. F. (1989). Effects of diets differing in the proportion of suger beet pulp and barley on growth, body composition and metabolism of entire male lambs. Journal of Animal Production, 48: 652 (Abstract).
  15. Grant, R. J. and Mertens, D. R. (1992). Influence of buffer pH and raw corn starch addition on in vitro fiber digestion kinetics. Journal of Dairy Science, 75:2762-2768.
  16. Greenwood, R. H., Morrill, J. L., Titgemeyer, E. C., and Kennedy, G. A. 1997. A new method of measuring diet abrasion and its effect on the development of the forestomach. Journal of Dairy Science, 80: 2534-2541.
  17. Hall, M. B. (2003). Challenges with nonfiber carbohydrate methods. Journal of Animal Science, 81: 3226–3232.
  18. Kleen, J. L. (2004). Prevalence of subacute ruminal acidosis in Dutch dairy herds – A field study. PhD Thesis Tiera¨rztliche Hochschule, Hannover, Germany.
  19. Krause, K. M. and Oetzel, G. R. (2006). Understanding and preventing subacute ruminal acicosis in dairy herds: a review. Animal Feed Science and Technology, 126: 215-236.
  20. Lanzas, C. Sniffen, C. J. Seo, S. Tedeschi L. O. and Fox, D.G. (2007). A revised CNCPS feed carbohydrate fractionation scheme for formulating rations for ruminants. Animal Feed Science and Technology, 136: 167-190.
  21. Mandebvu, P. and Galbraith, H. (1999). Effect of sodium bicarbonate supplementation and variation in the proportion of barely and sugar beet pulp on growth performance and rumen, blood and carcass characteristics of young entire male lambs. Animal Feed Science and Technology, 82: 37-49.
  22. Nagaraja, T. G. and Titgemeyer, E. C. (2007). Ruminal Acidosis in Beef Cattle: The Current Microbiological and Nutritional Outlook. Journal of Dairy Science, E17-E38.
  23. National Research Council (NRC), 1985. Nutrient Requirements of Sheep, 6th revised edn. National Academy Press, Washington, DC, pp. 2-19.
  24. Rouzbehan, Y. Galbraith, H. Rooke, J. A. and Perrott, J. G. (1994). A note on the effects of dietary inclusion of a yeast culture on growth and ruminal metabolism of lambs given diets containing unground pelleted molassed dried sugar-beet pulp and barley in various proportions. Animal Production, 59: 147–150.
  25. SAS Institute, 2005. SAS User’s Guide: Statistics. SAS Institute Inc., Cary, NC.
  26. Seabrook, J. L. Peel, R. K. and Engle, T. E. (2011). The effects of replacing dietary carbohydrate with calcium salts of fatty acids on finishing lamb feedlot performance, blood metabolites, muscle fatty acid composition, and carcass characteristics. Small Ruminant Research, 95: 97–103.
  27. Shen, Z. Seyfert, H.M. Lohrke, B. Schneider, F. Zitnan, R. Chudy, A. Kuhla, S. Hammon, H.M. Blum, J.W. Martens, H. Hagemeister, H. and Viogt, J. (2004). An energy rich dite causes rumen papillae proliferation associated with more IGF type 1 receptors and increased plasma IGF-1 concentration in young goats. Journal of Nutrition, 134: 11-17.
  28. Van Knegsel, A.T.M. Van den Brand, H. Dijkstra, J. van Straalen, W. M. Jorritsma, R. Tamminga, S. and Kemp. B. (2007). Effect of Glucogenic vs. Lipogenic Diets on Energy Balance, Blood Metabolites, and Reproduction in Primiparous and Multiparous Dairy Cows in Early Lactation. Journal of Dairy Science, 90: 3397–3409.
  29. Voelker, J. A. and Allen, M. S. (2003). Pelleted beet pulp substituted for high-moisture corn: 2. Effects on digestion and rumen digestion kinetics in lactating dairy cows. Journal of Dairy Science, 86: 3553-3561.
  30. Van soest, P. J. Robertson, J. B. and Lewis, B. A. (1991). Methods of fiber, Nutreal detergent fiber and non starch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science, 74: 3583-3597.
  31. Zitnan, R. Kuhla, S. Sanftleben, P. Bilska, A. Schneider, F. Zupcanova, M. Voigt, J. (2005). Diet induced ruminal papillae development in neonatal calves not correlating with rumen butyrate. Veterinary Medicine – Czech . 50, 472-479.


Zitnan, R. Voigt, J. Schonhusen, U. Wegner, J. Kokardova, M. Hagemeister, Levkut, H. M. Kuhla, S. and Sommer, A. (1998). Influence of dietary concentrate to forage ratio on the development of rumen mucosa in calves. Archive of Animal Nutrition, 51:279-29