بررسی اثرات پودر زردچوبه، تفاله گوجه فرنگی و منبع چربی بر غلظت لیپیدهای خونی، فعالیت آنزیمی، فراسنجه های خون شناسی و سامانه ضداکسیدانی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار تغذیه طیور گروه علوم دامی دانشگاه بیرجند

2 استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد

3 استاد، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

چکیده

این آزمایش، تأثیر افزودن پودر زردچوبه، تفاله گوجه­فرنگی و روغن‌های کانولا، سویا و پیه حیوانی بر غلظت لیپیدهای خونی، فراسنجه­های خون شناسی و وضعیت ضداکسیدانی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی را بررسی نمود. به این منظور، تعداد 504 قطعه جوجه یک­روزه سویه راس در 12 تیمار، 3 تکرار  و 14 قطعه جوجه در هر تکرار توزیع شد. این آزمایش به­صورت فاکتوریل 2×2×3 در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه نوع چربی (سویا، کانولا و پیه حیوانی)، دو سطح پودر زردچوبه (4/0 و 8/0درصد) و دو سطح تفاله گوجه­فرنگی (3 و 5 درصد) اجرا شد. در دوره تنش گرمایی (42-29 روزگی) روزانه به مدت 5 ساعت دمای 33 درجه سانتی گراد و رطوبت نسبی حداقل 50 درصد  اعمال شد. در روزهای 28 و 42، دو جوجه از هر قفس خون­گیری، پلاسما و همولیزات  نمونه های خون تهیه گردید. در جوجه‌های تغذیه شده با روغن کانولا و سویا غلظت کلسترول در شرائط تنش و LDL -C در 28 روزگی و بعد از تنش کاهش و HDL-C افزایش یافت. زردچوبه نیز میزان HDL-C را افزایش و LDL -C را کاهش داد (05/0>P) ولی تفاله گوجه تأثیری بر میزان چربی­های خونی نداشت (05/0<P). درصد هموگلوبین و هماتوکریت در جوجه‌های تغذیه شده با روغن کانولا نسبت به پیه افزایش یافت و نسبت هتروفیل به لمفوسیت نیز تحت تاثیر مصرف کانولا، در 28 روزگی پائین­تر بود. زردچوبه و تفاله گوجه در جوجه‌های تحت تنش نسبت هتروفیل به لمفوسیت را کاهش داد(05/0>P). فعالیت آنزیم­های ALP، AST و ALT در جوجه‌های تغذیه شده با روغن کانولا در شرائط تنش گرمایی حداقل مقدار را نشان  داد. سطح 5 درصد تفاله گوجه فعالیت آنزیم ALT را در 28 روزگی و ALP را در جوجه‌های تحت تنش گرمایی کاهش داد(05/0>P). در جوجه‌های تغذیه شده با روغن کانولا و زردچوبه بیشترین فعالیت آنزیم GPx  و کمترین شاخص TBARS مشاهده شد(05/0>P). بنابراین مکمل نمودن روغن کانولا به همراه ضداکسیدان­های آلی به کاهش کلسترول وفعالیت آنزیم­های کبدی و بهبود وضعیت ضداکسیدانی جوجه­های گوشتی تحت تنش گرمایی منجر خواهد شد.  

  1. جعفری، م.، پیرمحمدی، ر.،  و عصری رضایی، س. (1387). بررسی ارزش پروتئینی تفاله گوجه فرنگی و تأثیر آن بر گلوکز، تری گلیسرید و پروتئین تام سرم خون جوجه های گوشتی. پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان، 78: 110-116.
  2. حسینی واشان، س.ج.، گلیان، ا.، یعقوبفر، ا.، راجی، ا.ر.،
  3. نصیری، م.ر. (1392). تعیین اثرات تفاله گوجه فرنگی و منابع روغن گیاهی و حیوانی بر غلظت لیپیدهای خون، فعالیت آنزیمی، و سیستم ضداکسیدانی جوجه‌های گوشتی تحت تنش گرمایی. پژوهش و سازندگی، نشریه علوم دامی. 98: 64-75
  4. رضایی پور، و.، بلداجی، ف.، دستار،  ب.، یعقوب فر،  ا. قیصری، ع.ع.) 1388). تعیین قابلیت هضم ظاهری مواد مغذی و میزان انرژی قابل متابولیسم جیره های حاوی سطوح مختلف تفاله گوجه فرنگی در جوجه های گوشتی. علوم کشاورزی و منابع طبیعی، 16(1): 90-102.
    1. Al-Daraji, H. J., Al-Hassani, A. S., Al-Mashadani, H.A., Al-Hayani, W.K. and Mirza. H.A. (2010) Effect of Dietary Supplementation with Sources of Omega-3 and Omega-6 Fatty Acids on Certain Blood Characteristics of Laying Quail. International Journal of Poultry Science, 9 (7): 689-694.
    2. Arafa, H.M. (2005) Curcumin attenuates diet-induced hypercholesterolemia in rats. Medical Science Monitor. 11(7): 228-234
    3. Basavaraj, M., Nagabhushana, V., Prakash, N., Appannavar, M.M., Wagmare, P. and S. Mallikarjunappa. (2011) Effect of dietary supplementation of curcuma longa on the biochemical profile and meat characteristics of broiler rabbits under summer stress. Veterinary World, 4(1): 15-18.
    4. Chattopadhyay, I., Biswas, K., Bandyopadhyay U., and Banerjee,  R.K. (2004) Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Current Science, 87(1), 44-53.
    5. Di Mascio, P., Kaiser, S., and Sies, H. (1989) Lycopene as the most efficient biological carotenoid singlet oxygen quencher. Archies of Biochemistry and Biophysics, 274: 532-538.
    6. Edens, F. W. and Siegel, H. S. (1975) Adrenal responses in high and low ACTH response lines of chickens during acute heat stress. Genetic Comparative Endocrinology, 25: 64–73.
    7. Emadi, M., Kermanshahi, H. and Maroufyan,E. (2007) Effect of varying levels of turmeric rhizome powder on some blood parameters of broiler chickens fed corn soybean meal based diets. International Journal of Poultry Science, 6(5): 345-348.
    8. Heber, D. and Lu, QY. (2002) Overview of mechanisms of action of lycopene.  Experimental Biology and Medicine, 227:920-923.
    9. Iqbal, M., Sharma, S.D., Okazaki, Y., Fujisawa, M., and Okada S. (2003) Dietary supplementation of curcumin enhances antioxidant and phase II metabolizing enzymes in ddY male mice: possible role in protection against chemical carcinogenesis and toxicity. Pharmacology and Toxicology, 92(1):33-8.
    10. Kim, M., and Kim, Y. (2010) Hypocholesterolemic effects of curcumin via up-regulation of cholesterol 7a-hydroxylasein rats fed a high fat diet. Nutrition Research Practice, 4: 191-195.
    11. Mates, J.M., Perez-Gomez, C. and Nunez De Castro, I. (1999) Antioxidant enzymes in human diseases. Clinical Biochemistry, 32(8): 595-603.
    12. Nishigaki, I., Kuttan, R., Oku, H., Ashoori, F., Abe, H. and Yagi, K. (1992) Suppressive effect of curcumin on lipid peroxidation induced in rats by carbon tetrachloride or Cobalt-60 irradiation. Journal of Clinical Biochemistry Nutrition, 13:23–9.
    13. Okada, Y., Lorenzo, J.A., Freeman, A.M., Tomita, M., Morham, S.G., Raisz, L.G., and Pilbeam, C.C. (2000) Prostaglandin G/H synthase-2 is required for maximal formation of osteoclast-like cells in culture. Journal of Clininical Investigation, 105:823–832.         
    14. Ozaki, M., Fuchinoue, S., Teraoda, S. and Ota, K. (1995) The in vivo cytoprotection of ascorbic acid againstischemia/reoxygenation injury of rat liver. Archives of Biochemistry and Biophysics, 318:439-445.
    15. Papazzo, A., Conlan, XA., Lexis, L., and Lewandowski, PA. (2011) Differential effects of dietary canola and soybean oil intake on oxidative stress in stroke- prone spontaneously hypertensive rats. Lipids Health Disease, 10: 98-104.
 

  1. Rahimi, S., Kamran Azad, S. and Karimi Torshizi, M.A. (2011) Omega-3 enrichment of broiler meat by using two oil seeds. Journal of Agriculture Science Technology, 13: 353-365.
  2. Reddy A.P., and Lokesh B.D. (1996) Effect of curcumin and eugenol on iron-induced in rats. Toxicology, 107: 39-45.
  3. Ross Broiler management Manual. (2009) Website: www.aviagen.com
  4. Rukkumani, R., Aruna, K., Varma, P.S., Rajasekaran, K.N., and Menon, V.P. (2004) Comparative effects of curcumin and an analog of curcumin on alcohol and PUFA induced oxidative stress. Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Science, 7(2):274-83.
  5. Sahin, K., and Kucuk, O. (2003) Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstract Reviewe Ser. Livest. Feeds Feeding, 73: 41–50.
  6. SAS. (2001) SAS/STAT Software: Changes and Enhancements, Release 8.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
  7. Shahyar, H.A., Salamatdoust-nobar, R., Lakand A. and Lotfi. A.R. (2011) Effect of dietary supplemted canola oil and poultry fat on the performance and carcasscharacterozes of broiler chickens. Current Research Journal of Biological Science, 3: 388-392.
  8. Simopoulos, A. P. (1991) Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. American Journal of Clinical Nutrition, 54: 438–463.
  9. Sugiharto, I., Widiastuti, E., and Prabowo, N.S. (2011) Effect of turmeric extract on blood parameters, feed efficiency and abdominal fat content in broilers. Journal of Indonesian Tropic Animal and Agriculture, 36(1): 21-26.
  10. Suvanated, C., Kijparkorn, S., and Angkanaporn, K. (2003) Effect of turmeric (curcuma longa linn.) as an antioxidant on immune status and growth performances of stressed broilers. The Chulalongkorn University Faculty of Veterinary Science.
  11. Sykes, A.H. (1978) Vitamin C for poultry, some recent research. Proceedings of the Roche Symposium, 5-15.
  12. Yoshioka, T., Kawada, K., Shimada, T., and Mori, M. (1979) Lipid peroxidation in maternal and cord blood and protective mechanism against activated-oxygen toxicity in the blood. American Journal of Obstet Gynecol, 135: 372-376.
  13. Yu, B.P. (1994) Cellular defences against damage from reactive oxygen species. Physiology Review, 74: 139–62.
  14. Zainali, A., Riasi, A., Kermanshahi, H., Farhangfar, H., and Ziaie, H. (2009) Effect of Sodium Selenite and Turmeric Powder on Growth Performance, Carcass Quality and Blood Antioxidant Metabolites of Heat Stressed Broiler Chickens. Animal Science researchers Journal. 19/1(2), 69-85.