اثر جیره‌های حاوی سطوح مختلف برگ گردو و ویتامین E بر وضعیت آنتی‌اکسیدانی خون، عملکرد و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام

2 استادیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

3 دانشیار دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

4 دانشیار دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

هدف این آزمایش بررسی اثر سطوح مختلف پودر برگ گردو و ویتامین E بر وضعیت آنتی‌اکسیدانی خون، عملکرد تولیدی و خصوصیات کیفی تخم‌مرغ در مرغ‌های تخم‌گذار بود. تعداد 216 قطعه مرغ تخم‌گذار لگهورن سویه های-لاین W36 (با سن 70 هفته) انتخاب و در قالب طرح کاملاً تصادفی به 6 تیمار، 3 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار تقسیم بندی شدند. تیمارها شامل تیمار شاهد، تیمارهای حاوی 100 و یا 200 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین E و تیمارهای حاوی 1، 2 و 3 درصد پودر برگ گردو بودند. نتایج نشان داد که استفاده از سطوح مختلف ویتامین E و برگ گردو دارای اثرات معنی‌داری بر ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پلاسمای خون می‌باشد (05/0>P)، به‌طوری که تیمار حاوی 2 درصد برگ گردو بیشترین و تیمار شاهد کمترین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی پلاسما را داشتند. غلظت مالون دی‌آلدئید سرم خون (به عنوان شاخص اکسیداسیون چربی‌ها) تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<P). همچنین گروه‌های آزمایشی بر درصد تولید تخم‌مرغ، وزن تخم‌مرغ،  توده تخم‌مرغ و ضریب تبدیل غذایی تأثیر نداشتند (05/0<P)، اما  خوراک مصرفی در تیمار حاوی 200 میلی‌گرم در کیلوگرم ویتامین E و تیمارهای 2 و 3 درصد برگ گردو کاهش یافت (05/0>P). شاخص رنگ زرده تخم‌مرغ تحت تأثیر تیمارهای برگ گردو افزایش معنی‌داری نشان داد (05/0>P)، اما سایر خصوصیات کیفی مورد بررسی تحت تأثیر تیمارها قرار نگرفتند (05/0<P). بر اساس مشاهدات، سطح 2 درصد برگ گردو می‌تواند به عنوان یک منبع جدید از آنتی‌اکسیدان‌ها در تغذیه طیور مورد استفاده قرار گیرد.

1- نوبخت، ع.، رحیم زاده، م. و مهمان‌نواز، ی. (1389). بررسی اثرات سطوح مختلف مخلوط گیاهان دارویی گزنه، پونه و کاکوتی در مراحل آغازین و رشد بر عملکرد و کیفیت لاشه جوجه‌های گوشتی. چهارمین کنگره علوم دامی کشور. دانشگاه تهران.
2- Abaza, I. M., Shehata, M. A., Shoieb, M. S. and Hassan, I. I. (2008). Evaluation of some natural feed additive in growing chick's diets. International Journal of Poultry Science. 7(9): 872-879.
3- Adibmordi, M., Navidshad, B. Seifdavati, J. and Royan, M. (2006). Effect of dietary garlic meal histological structure of small intestine in broiler chichens. Journal of Poultry Science. 43:378-383.
4- Amaral, J. S., Seabra, R. S., Andrade, P. B., Valentao, P., Pereira J. A. and Ferreres. F. (2004). Phenolic profile in the quality control of walnut (Juglans regiaL.) leaves. Food Chemistry. 88: 373-79.
5- Auger, C., Gerain, P., Laurent-Bichon, F., Portet, K., Bornet, A., Caporiccio, B., Cros, G., Teissedre, P. L. and Rouanet, J. M. (2004). Phenolics from Commercialized Grape Extracts Prevent Early Atherosclerotic Lesions in Hamsters by Mechanisms Other than Antioxidant Effect. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 52(16): 5297-5302.
6- Benzie, I. F. F. and Strain, J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of ‘‘antioxidant power’’: the FRAP assay. Analytical Biochemistry. 239: 70–76.
7- Bollengier-lee, S., Mitchell, M. A., Utomo, D. B., Williams, P. E. V. and Whitehead, C. C. (1998). Influence of a high dietary Vitamin E supplementation on the egg laying response of hens subjected to heat stress. British Poultry Science. 39: 106-112.
8- Bolukbasi, S. C., Urusan, H., Erhan, M. K., and Kiziltunc, A. (2010). Effect of dietary supplementation with bergamot oil (Citrus bergamia) on performance and serum metabolic profile of hens, egg quality and yolk fatty acid composition during the late laying period. Archiv for Geflugelkunde. 74(3): 172-177.
9- Botsoglou, N. A., Florou-Paneri, P., Botsoglou, E. N., Dotas, V., Giannenas, I., Koidis, A. And Mitrakos, P. (2005). The effect of feeding rosemary, oregano, saffron and α-tocopheryl acetate on hen performance and oxidative stability of eggs. South African Journalof Animal Science. 35: 143–151.
10- Brenes, A. and Roura, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: Main effects and modes of action. Animal Feed Science and Technology. 158: 1–14.
11- Brenes, A., Viveros, A., Goni, I., Centeno, C., Sayago-Ayerdy, S. G., Arija, I. and Saura-Calixto, F. (2008). Effect of grape pomace concentrate and vitamin E on digestibility of polyphenols and antioxidant activity in chickens. Poultry Science. 87(2): 307-316.
12- Bullo, M., Nogués, M. R., López-Uriarte, P., Salas-Salvadó, J. and Romeu, M. 2010. Effect of whole walnuts and walnut-skin extracts on oxidant status in mice. Nutrition. 26(7): 823-828.
13- Cao, G., Russell, R. M., Lischner, N., and Prior, R. L. (1998). Serum antioxidant capacity is increased by consumption of strawberries, spinach, red wine or vitamin C in elderly women. The Journal of nutrition. 128(12): 2383-2390.
14- Cherian, G., Wolfe, F. W. and Sim, J. S. (1996). Dietary oils with added tocopherol: Effects on egg or tissue tocopherols, fatty acids, and oxidative stability. Poultry Science. 75:423–431.
15- Christaki, E., Bonos, E., Giannenas, I. and Florou, P. P. (2012). Evaluation of oregano and α-tocopheryl acetate on laying japanese quail diets. Journal of Basic & Applied Sciences. 8: 238-242.
16- Chu, Y., Sun, J., Wu, X. and Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 50: 6910-16.
17- Duncan, D. B. (1955). Multiple range and multiple F test Biometrics. 11: 1-42.
18- Engberg, R. M., Jensen, B. B. and Hojberg, O. (2008). Plant of the Juglandaceae family as alternative to antibiotic growth promoters in broiler production. European Symposium on Poultry Nutrition. 16: 293-296.
19- Ertas, O., Guler, N., Ciftci, M., Daalkilic, B. and Simseke, U. G. (2005). The effect of an essential oil Mix Derived from organo, clove and Anis on Broiler Performance. Journal of poultry science. 4: 879-884.
20- Frankič, T., Voljč, M., Salobir, J. and Rezar, V. (2009). Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta agriculturae slovenica. 94(2): 95-102.
21- Gaál, T., Wágner, L., Husvéth, F., Manilla, H., Vajdovich, P., Balogh, N., Loth, I. and Németh S, K. (2000). Effects of saturated and unsaturated fats with vitamin E supplementation on the antioxidant status of broiler chicken tissues. Acta Veterinaria Hungarica. 48(1): 69-79.
22- Jiang, Y., McGeachin, R. and Bailey, C. (1994). α-Tocopherol, β-carotene, and retinal enrichment of chicken eggs. Poultry Science. 73: 1137-1143.
23- Mahmoud, K. Z and Hijazi, A. A. (2007). Effect of vitamin A and/or E on plasma enzymatic antioxidant systems and total antioxidant capacity of broiler chickens challenged with carbon tetrachloride. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition (Berl). 91(7-8): 333-340.
24- Pereira, J. A., Oliveira, I., Sousa, A., Valentão, P., Andrade, P. B., Ferreira, I. C. F. R., Ferreres, F., Bento, A., Seabra, R., and Estevinho, L. (2007). Walnut (Juglans regia L.) leaves: Phenolic compounds, antibacterial activity and antioxidant potential of different cultivars. Food and Chemical Toxicology. 45(11): 2287-2295.
25- Pilarski, J., Tokarz, K. and Kocurek, M. (2007). Comparison of photosynthetic pigment contents in stems and leaves of fruit trees: cherry, sweet cherry, common plum, and walnut tree. Folia horticulturae. 19(1): 53-65.
26- Plaser, Z. A., Cushman, L. L. and Johnson, B. C. (1966). Estimation of product of lipid peroxidation (malondialdehyde) in biochemical systems. Anal Biochem. 16: 359-364.
27- Puthpongsiriporn, U., Scheideler, S. E., Shell, J. L. and M. M. Beck. (2001); Effects of vitamin E and C supplementation on performance, in vitro lymphocyte proliferation, and antioxidant status of laying hens during heat stress. Poultry Science. 80: 1190-1200.
28- Qi, G. H. and Sim, J. S. (1998). Natural tocopherol enrichment and its effect in n-3 fatty acid modified chicken eggs. Journal of Agricultural Food Chemistry. 46: 1920–1926.
29- Radwan, N. L., Hassan, R. A., Qota, E. M. and Fayek, H. M. (2008). Effect of Natural Antioxidant on Oxidative Stability of Eggs and Productive and Reproductive Performance of Laying Hens. International Journal of Poultry Science. 7 (2): 134-150.
30- Sahin, N., Sahin, K., Onderci, M., Karatepe, M., Smith, M. O. and Kucuk, O. (2006). Effects of dietary lycopene and vitamin E on egg production, antioxidant status and cholesterol levels in Japanese quail. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 19: 224–230.
31- SAS Institute. (2011). SAS/STAT User’s Guide. Version 9.3. SAS Institute Inc. Cary. NC.
32- Tollba, A., Shabaan, S. and Abdel-Mageed, M. (2010). Effects of using aromatic herbal extract and blended with organic acids on productive and physiological performance of poultry 2-the growth during cold winter stress. Poultry Science. 30: 229-248.
33- Whitehead, C. and Mitchell, M. (2000). Vitamin E and heat stress in layng hens. Research Reviews. Association Nationale de la recerche Technique (ANRT).
34- Wilms, L. C., Hollman, P. C., Boots, A. W. and Kleinjans, J. C. (2005). Protection by quercetin and quercetin-rich fruit juice against induction of oxidative DNA damage and formation of BPDE-DNA adducts in human lymphocytes. Mutation Research/Genetic Toxicology and Environmental Mutagenesis. 582: 155-162.
35- Windisch, W., Schedle, K., Pltizner, C. and kroismyr, A. (2008). Use of phytogenic as feed additive for swine and poultry. Journal of Animal Science. 86: 140- 148.