ارزیابی سطح آفلاتوکسین B1 در اقلام مختلف خوراک دام گاوداری‌‌های استان خراسان رضوی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی

2 دانشیار، دانشگاه فردوسی مشهد

3 مربی، پژوهشکده علوم و فناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی

4 عضو گروه پژوهشی کیفیت و ایمنی مواد غذایی، پژوهشکده علوم وفناوری مواد غذایی جهاد دانشگاهی

5 استادیار، دانشگاه فردوسی مشهد

6 کارشناس مدیریت امور دام، سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی

چکیده

هدف از مطالعه حاضر تعیین میزان آفلاتوکسین B1 در خوراک دام (ذرت سیلوشده، ذرت دانه‌ای، یونجه خشک، کنجاله پنبه دانه، پنبه دانه کامل، کنجاله سویا، کنجاله کانولا، جو، سبوس گندم، کنسانتره، تفاله چغندرقند و کاه گندم) گاوداری‌‌های تحت رکوردگیری جهاد کشاورزی در سطح استان خراسان رضوی با تولید شیر خیلی بالا (بیشتر از 10000)، تولید بالا (10000-5000)، تولید متوسط (5000-2000) و تولید پایین (کمتر از 2000 کیلوگرم در روز) می‌باشد. نمونه‎برداری در فصول گرم (اول خرداد تا آخر تیر) و سرد (اول آذر تا آخر دی) انجام شد. نمونه‌‌های خوراک دام در بسته‌‌های زیپ‌کیپ استریل قرار داده شد و تا زمان انجام آزمون‌ها در دمای 18- درجه سانتی‌گراد نگهداری شد. مقدار آفلاتوکسین B1‌ با استفاده از روش الایزا اندازه‌گیری شد. نتایج تفاوت آماری معنی‌داری را بین واحد‌های گاوداری با میزان تولید شیر خیلی بالا، بالا، متوسط و پایین، از نظر میزان آفلاتوکسین B1 سنجش شده در کنجاله‌‌های پنبه دانه و کانولا، سبوس گندم،‌ تفاله چغندر قند و کاه نشان داد (05/0>P). همچنین میزان آفلاتوکسین B1 موجود در تمام اقلام غذایی در فصل زمستان بیشتر از فصل تابستان بود. نتایج به دست آمده همچنین نشان داد که در 87/21 درصد از نمونه‌‌های خوراک کامل مورد مطالعه میزان آلودگی از حد مجاز آفلاتوکسین B1 بالاتر بود.

Abasifar, A. (2004). Study on the occurrence of aflatoxin M1 in milk and aflatoxin B1 in dairy cattle's feed of industrial dairy farms in Shiraz. D.V.M. thesis, Department of Food hygiene, Faculty of Veterinary Medicine, University of Shiraz.
Agag, B.I. (2004). Mycotoxins in Foods and Feeds: 1-Aflatoxins. Auces. Ass. Univ. Bull. Environ. Res, 7(1):173-206.
Agag, B.I. (2005). Mycotoxins in Foods and Feeds: 4-Fumonisins. Auces. Ass. Univ. Bull. Environ. Res, 8(1):115-140.
Ammida, H.S.N., Micheil, L. and Palleschi, G. (2004). Electrochemical immunosensor for determination of aflatoxin B1 in barley. Analytica Chimica Acta, 520(1-2):159-164.
Bahri, S. (1998). Aflatoxin problems in poultry feed and its raw materials in Indonesia. Media Veteriner, 5(2):7-13.
Choudhary, A.K. and Kumari, P. (2010). Management of mycotoxins contamination in preharvest and post harvest crops: Present status and future prospects. Journal of Phytology, 2(7):37-52.
Dimitrokallis, V., Meimaroglou, D.M. and Markaki, P. (2009). Study of the Effect of Methyl Jasmonate Concentration on Aflatoxin B1 Biosynthesis by Aspergillus parasiticus in Yeast Extract SucroseMedium. Hindawi Publishing Corporation International Journal of Microbiology. Article ID 842626, 7 pages.
Ersali, A., Grigoran, K., Baho-Aldini, F., Ghasemi, R. and Ersali, M. (2008). Transition of Aflatoxin from Feedstuff to Animal Milk and Pasteurized Milk in Shiraz City and Suburbs (South Iran). Iranian Journal of Toxicology, 2(1):161-168.
EuroProxima Aflatoxin B1. 2011. A Competitive enzyme immunoassay for quantitative analysis of aflatoxin B1 in food and feed samples, Art. No: AFB5121 EuroProxima B.V., Arnhem, Netherlands, www.europroxima.com.
Haubruge, E., Chasseur, C., Suetens, C., Mathieu, F., Begaux, F. and Malaisse, F. (2003). Mycotoxins in Stored Barley (Hordeum vulgare) in Tibet Autonomous Region (People's Republic of China). Mountain Research and Development, 23(3):284-287.
Holzapfel, C.W. and steyn, P.S. (1996). Isolation and structure of aflatoxins M1 and M2. Tetrahedron letters, 25:2799-2803.
ISIRI. (2002). Food and Feed- Mycotoxin- Maximum tolerated level. ISIRI No. 5925. 1st. Edition.
ISIRI. (2008). Foods and agricultural products - Method of sampling for official control of the levels of mycotoxins in foodstuffs. ISIRI No. 12004. 1st. Edition.
Jamali Emam Ghedis, N. and Moeini, M.M. (2010). Aflatoxin contamination occurrence in milk and feed in Kermanshah dairy farms by ElISA technique. Veterinary Journal, 87:25-31.
Jelinek, C. F., Pohland, A. E. and Wood, G. W. (1989). Worldwide occurrence of mycotoxins in foods and feeds an update. Journal of the Association of Official Analytical Chemists. 72:223-230.
Jindal, N., Mahipal, S.K. and Mahajan, N.K. (1993). Occurrence of aflatoxin in compound poultry feeds in Haryana and effect of different storage conditions on its proditions on its production. Indian Journal of Animal Science, 63:71-73.
Jouany, J.P. (2007). Methods for preventing, decontaminating and minimizing the toxicity of mycotoxins on feed. Animal Feed Science and Technology, 137:342-362.
Kazemi, A.R. (1999). Aflatoxin contamination of cottonseed meal consumption in the industrial farms of Isfahan Province. D.V.M. thesis, Faculty of Veterinary Medicine, Azad University of Shahrecord Branch.
Lichon, M.J. (1996). Sample preparation. In: Nollet, L.M.L. (Ed.), Handbook of Food Analysis. Volume 1. Marcel Dekker. New York. pp:1-19.
Miahi, M., Razi Jalali, M. and Salamat, N. (2007). Isolation of Aspergillus and aflatoxin determination in fish meal, corn and soybean meal. Journalof Science, Shahid Chamran University, 17(part B):95-105.
Michael, Z., Zheng, J., Richard, L. and Binder, J. (2006). A review of rapid methods for the analysis of mycotoxins. Mycopathologia,161:261–273.
Pitet, A. (1998). Natural occurrence of mycotoxins in feeds and feeds an updated review. Revue de Medicine Veterinarian, 149: 479-492.
Purworko, H.M., Hald, B., and Wolsterup, J. (1991). Aflatoxin content and number of fungi in poultry feedstuffs from Indonesia. Letter of Applied Microbiology, 12:212-215.
Rahimi, E., Kargar, A.R. and Zamani, F. (2008). Assessment of aflatoxin B1 levels in animal feed of dairy farms in Chaharmahal & Bakhtiari. Pajouhsh & Sazandegi, 79:66-71.
Rasti Ardakani, M., Samadi, A., Ghorbani, G. and Rasti Ardakani, J. (1997). Determination of aflatoxin B1 contamination of corn silage in central storage of Isfahan Province. Proceeding of the First International Congress of Asia-Pacific Association of Medical Toxicology and the Fifth Iranian Congress of Toxicology and Poisonings, 27-30 Sep, 1997, Tehran, Iran.
Razavi Dehkordi, M. (1965). Search and determination the amount of aflatoxin in cottonseed and cottonseed meal after oil press. Phd thesis of Pharmacy, School of Pharmacy, Isfahan University of Medical Sciences.
Ruiqian, L. Qian, Y. Thanaboripat, D. and Thansukon, P. (2004). Biocontrol of Aspergillus flavus and aflatoxin production. KMITL Science and Technology Journal, 4(1):1-9.
Shadmani, H. (2005). Detection of aflatoxins B1, B2, G1, G2 and total contamination and fungal flora of animal feeds in the dairy farms of Tehran province. MSc Thesis, Islamic Azad University of Saveh Branch, Department of Agriculture, Department of Animal Science.
Shetty, S.N., Asuzu, I.U. and Anika, S.M. (1987). Aflatoxin contamination of animal feedstuffs in Arambra Satate. TropicalVeterinary Journal, 5:21-25.
Tabuc, C., Taranu, L. and Calin, L. (2011). Survey of moulds and mycotoxin contamination of cereals in South-Eastern Romania in 2008-2010. Archiva Zootechnica, 14(4):25-38.
Tayebi, J. and Abol-Fathi, M. (2001).Some corn hybrids infected with aflatoxins B1, B2 and productive mushroom farm. Applied Entomology and Phytopathology, 69(2):79-84.
Yazdanpanah, H. (2006). Mycotoxin Contamination of Foodstuffs and Feedstuffs in Iran. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 1:9-16.
Yiannikouris, A. and Jouany, J.P.(2002). Mycotoxins in feeds and their fate in animals: a review. INRA, EDP Sciences. Anim. Res, 51:81–99.
Zaghini, A., Sardi, L., Altafini, A., Rizzi, L. (2005). Residues of aflatoxin B1 and M1 in different biological matrices of swine orally administered aflatoxin B1 and Saccharomyces cerevisiae. Ital. J. Anim. Sci, 4(2):488-490.
Zar, J.H. (1999). Biostatistical Analysis. New Jersy, USA. Prentice-Hall, Inc.