تاثیر سطوح مختلف عصاره رزماری بر رشد، فراسنجه های خونی و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی دریافت کننده ی نیترات سدیم در آب آشامیدنی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، دانشگاه ارومیه

2 استادیار ، دانشگاه ارومیه

چکیده

از 220 جوجه­ نر یکروزه راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار برای بررسی اثرات سطوح مختلف 15/0، 3/0 و 6/0 درصد عصاره­ رزماری همراه با نیترات (4/27 میلی گرم در لیتر نیترات سدیم) در آب آشامیدنی بر رشد، برخی فراسنجه­های خونی و خصوصیات لاشه­ استفاده شد. تفاوتی بین مصرف خوراک و افزایش وزن جوجه­های گوشتی تیمارهای مختلف در کل دوره آزمایشی مشاهده نشد (05/0P>). نیترات باعث افزایش ضریب تبدیل خوراک گردید اما عصاره رزماری، اثرات منفی نیترات بر ضریب تبدیل را برطرف کرد (05/0P<). عصاره رزماری یا نیترات اثری بر فعالیت آلانین آمینو ترانسفراز نداشتند (05/0P>) ولی نیترات باعث افزایش فعالیت آسپارتات آمینو ترانسفراز شد (05/0P<). سطوح 3/0 و 6/0 درصد عصاره رزماری، کلسترول HDLخون جوجه­های دریافت کننده نیترات را کاهش داد (05/0P<). میزان گلوکز خون تحت تاثیر نیترات کاهش یافت (05/0P<) و این کاهش توسط هر سه سطح عصاره رزماری تشدید شد (05/0P<). بالاترین سطح رزماری منجر به کاهش وزن کبد گردید (05/0P<). بطور کلی عصاره رزماری از طریق اثرات آنتی اکسیدانیباعث رفع آسیب­های کبدی و ششی و در نتیجه کاهش وزن کبد و شش و همچنین کاهش فعالیت آنزیم آسپارتات آمینو ترانسفراز در جوجه­های تحت تیمار نیترات می­شود و به دنبال آن ضریب تبدیل خوراک را بهبود می­دهد.