اثرات سطوح مختلف کنجاله کانولا و مس بر عملکرد، حساسیت به آسیت و برخی فراسنجه-های خونی جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

2 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه

3 دانشیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه

4 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان

چکیده

به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف کنجاله کانولا (با سطوح صفر، 10 و 20­%) و مس (با سطوح صفر، 125 و 250 میلی گرم در کیلوگرم) بر عملکرد، حساسیت به آسیت و برخی فراسنجه­های خونی در جوجه­های گوشتی، آزمایشی با 495 قطعه جوجه گوشتی نر (­سویه راس 308) در یک آزمون فاکتوریل (3×3) در قالب طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار و 5 تکرار و 11 قطعه جوجه در هر تکرار به مدت 42 روز اجرا شد. خوراک مصرفی در هیچ یک از دوره­های آزمایش، تحت تاثیر تیمارهای آزمایش قرار نگرفت (05/0P>). استفاده از سطح 20 درصد کنجاله کانولا به طور معنی­داری باعث کاهش اضافه وزن جوجه­ها و افزایش ضریب تبدیل خوراک در دوره آغازین گردید (05/0>P). افزودن مس به جیره در دوره رشد و کل دوره به طور معنی­داری منجر به بهبود رشد (01/0>P) و ضریب تبدیل خوراک (05/0>P) گردید. سطح 20 درصد کنجاله کانولا، باعث افزایش معنی­دار وزن نسبی کبد و قلب و نسبت وزن بطن راست به وزن کل بطن­ها در سن 42 روزگی گردید (05/0>P). با این حال مقدار هموگلوبین، مقدار هماتوکریت و تعداد اریتروسیت­ها تحت تاثیر گروه­های آزمایشی قرار نگرفتند (05/0P>). تفاوت معنی­داری در غلظت پلاسمایی پروتئین کل و آنزیم­های مورد بررسی (آلانین آمینوترانسفراز، آسپارتات ­آمینوترانسفراز، گاما-گلوتامیل ترانسفراز و لاکتات دهیدروژناز) بین تیمارهای آزمایش در سن 42 روزگی مشاهده نشد (05/0P>)، اما هنگام استفاده از سطح 20 درصد کنجاله کانولا در جیره، غلظت آلبومین پلاسما کاهش یافت (05/0>P). به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که استفاده از کنجاله کانولا تا سطح 20 درصد در جیره، تاثیر نامطلوبی بر عملکرد جوجه­های گوشتی، بروز حساسیت به آسیت و فعالیت آنزیم­های پلاسمایی نداشت. همچنین افزودن مس به جیره بدون تاثیر بر القای حساسیت به آسیت و فراسنجه­های خونی، باعث بهبود عملکرد جوجه­های گوشتی در آزمایش حاضر گردید