بررسی اثر چند مولتی آنزیم و سطح مواد مغذّی جیره بر عملکرد و صفات لاشة جوجه های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیأت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه

چکیده

این آزمایش به منظور ارزیابی اثرات مکمل‌های آنزیمی و سطوح مواد مغذّی در جیره بر عملکرد و کیفیت لاشه در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. تعداد 288 قطعه جوجه گوشتی یک روزۀ سویۀ راس­ 308 (مخلوط نر و ماده) به صورت فاکتوریل 4×2 شامل دو سطح مواد مغذّی (توصیة کاتالوگ سویة راس­308 و 5 درصد کمتر از توصیة کاتالوگ سویة راس 308) و سه مولتی‌‌آنزیم تجاری (سافیزیم، کمین، کمبو و جیرة بدون آنزیم)، در قالب طرح کاملاً تصادفی با 8 تیمار و 3 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه جوجه) از سن 10 تا 42 روزگی مورد آزمایش قرار گرفتند. نتایج آزمایش نشان داد که در دوره‌های آغازین، رشد و کل دوره، کاهش 5 درصدی سطح مواد مغذّی جیره نسبت به توصیة کاتالوگ سویة راس 308، اثرات سوئی بر عملکرد جوجه‌ها نداشت ولی باعث افزایش درصد چربی بطنی گردید. استفاده از مکمل‌های آنزیمی در دورة آغازین نسبت به شاهد موجب بهبود عملکرد گردید در حالی که در دوره‌های رشد و کل، این اثرات مشاهده نگردید. مکمل‌های آنزیمی، اثرات معنی‌‌داری بر صفات لاشه نداشتند (05/0P>). اثرات متقابل معنی‌‌داری بین سطح مواد مغذّی و مکمل‌های آنزیمی در خصوص عملکرد و صفات لاشة جوجه‌ها مشاهده نگردید. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که کاهش 5 درصدی مواد مغذّی جیرة جوجه‌های گوشتی نسبت به توصیة کاتالوگ سویة راس­308 اثرات سوئی بر عملکرد نداشته و تنها موجب افزایش چربی بطنی می‌شود و استفاده از مکمل‌های آنزیمی مختلف نتوانست اثرات مثبتی بر عملکرد نهایی جوجه‌ها داشته باشد

کلیدواژه‌ها


Bharathidhasan, A., Chandrasekaran, D., Natarajan, A and Ezhilvalavan, S. (2009) Effect of enzyme supplementation on carcass quality, intestinal viscosity and ileal digestibility's of broilers to nutrient reduced diet. Tamilnadu J. Vet. Anim. Sci 5 (6): 239-245.

Bregendahi, K., Selln F and Zimmerman, D.R. (2002) Effect of low- protein diets on growth performance and body composition of broiler chicks. Poult. Sci 81: 1156-1167.

Canh, T.T., Aarnink, A. J. A., Schutte, J. B., Sutton, A., Langhout, D. J  and Verstegen M. W. A. (1998) Dietary protein affects nitrogen excretion and ammonia emission from slurry of growing-finishing pigs. Livestock. Prod. Sci 56:181-191. 

Cowieson, AJ.,Acamovict, A and Bedford, M.R. (2000) Enzyme supplementation of diets containing Comelina sativa meal for poultry. Br. Poult. Sci 41: 689-690.

Fancher, B. I and Jensen L.S. (1989a) Dietary protein level and essential amino acid content: Influence upon female broiler performance during the grower period. Poult. Sci 68: 897– 908.

Farhadi, A., Sayahzadeh, H and Jafari- Arvari, A. R. (2009) The effect of enzyme addition in diets on the basis of corn, barley and wheat on carcass quality and broiler performance. Agric. Sci. Natur. Resour. 16 (Special issue 1-a).

Farkhoy, M., Sigharody, F and Niknafas F. (1997) Poultry breeding. Second Edition. Coasar Publication. pp: 150-266. 

Ferguson, N. S., Gates, R. S.,  Taraba, J. L.,  Cantor, A. H.,  Pescatore, A. J.,  Ford, M. J and Burnham D. J. (1998) The effect of dietary crude protein on growth, ammonia concentration, and litter composition in broilers. Poult. Sci 77:1481-1487. 

Han, Y., Suzuki, H., Parsons, C. M and Baker, D. H. (1992) Amino acid fortification of a low-protein corn and soybean meal diet for chicks. Poult. Sci 71:1168-1178.

Knowles, T. A., Southern, L. L., Bidner, T., DKerr,  B. J and Friesen, K. G. (1998) Effect of dietary fiber or fat in low-crude protein, crystalline amino acid-supplemented diets for finishing pigs. J. Anim. Sci 76:2818-2832.

Leeson, S., Summers, J. D and Caston L. J. (2000) Net energy to improve pullet growth with low protein amino acid-fortified diets. J. Appl. Poult. Res 9:384-392.

Mcnab, J. M and Bernard, K. (1997) The effect of proteases (Vegpro) on the true metabolisable energy (TMEn) and true digestibility of amino acids in soybean meal. Poult. Sci 76 (1): 133 (Abst.) 

Nobakht, A and Mazlum, F. (2008) The effects different nutrients levels on performance and egg traits of laying hens in late laying period. J. Agri. Nat. Res 2: 294-297.

Nobakht, A and Taghizadeh, A. (2008) The effects different levels of dietary minerals and vitamins premixes on laying hens performance in late laying period. Anim. Sci. Res 18 (3): 222-231.

Nobakht, A., Mahini, F and Khodaei, S. (2012) The effects of using three commercial enzyme on performance and carcass traits of broiler chickens fed wheat- barley soy based diets. Ir. J. Anim. Sci. Res 4 (1): 32-38.

Nobakht, A., Mazlum, F., Khodaei, S and Pishiangh, J. (2008) The effects of different levels of minerals and vitamins premixes on performance of laying hens in first laying phase. Vet.J 4: 39-46.

Peric, L., Kovcin, S., Stanacev, V and Milosevic, N. (2002) Effect of enzymes on broiler chick performance. BuletinulUsamv 57: 245- 249.

Pinchasov, Y., Mendonca, C. X. and Jensen, L.S. (1990) Broiler chick response to low protein diets supplemented with synthetic amino acids. Poult. Sci 69: 1950-1955 

Rahmatnejad, E., Bojar Pour, M., Mamuei, M., Mirzadeh, K and Perai, A. H. (2009) The effects of dried tomato pomace and a multipleenzyme mixture supplementation (RovabioExcelTM) on performance and carcass quality of broiler chickens. Af. J. Biotechnol 10 (45): 9207- 9212.

SAS Institute. (2005) SAS Users guide: Statistics. Version 9.12. SAS InstituteInc.، Cary، NC.

Zanella, N., Sakomura, K., Silversides, F. G., Fiqueirdo, A and Pack, M. (1999) Effects of enzyme supplementation of broiler diets based on corn and soybeans. Poult. Sci 78: 561-568.