اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس چغندر قند بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و پارامترهای خونی مرغ‌های تخم‌گذار

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مراغه، ایران

2 عضو هیأت علمی وزارات جهادکشاورزی.

چکیده

این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از سطوح مختلف ملاس چغندر قند بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ و فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌های تخم‌گذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 192 قطعه مرغ تخم‌گذار سویه­ های‌ لاین W36 از سن 32 تا 43 هفتگی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 4 تیمار و 4 تکرار (هر تکرار دارای 12 قطعه مرغ) اجرا گردید. جیره­های آزمایشی عبارت بودند از: 1) تیمار شاهد بدون استفاده از ملاس چغندر قند، 2) جیره حاوی 4 درصد ملاس چغندر قند، 3) جیره حاوی 6 درصد ملاس چغندر قند، و 4) جیره حاوی 8 درصد ملاس چغندر قند. نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان دادند که استفاده از ملاس چغندر قند در جیره‌های غذایی مرغ‌های تخم‌گذار دارای اثرات معنی‌دار بر عملکرد، صفات کیفی تخم‌مرغ، فراسنجه‌های بیوشیمیایی و سطح سلول‌های ایمنی خون مرغ‌ها می‌باشد (05/0>P). بیشترین مقادیر وزن تخم‌مرغ، وزن توده تخم‌مرغ، بالاترین درصد تولید تخم‌مرغ، بهترین ضریب تبدیل غذایی و کمترین هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم تخم‌مرغ تولیدی با استفاده از 6 درصد ملاس چغندر قند در جیره مرغ‌ها مشاهده گردید. استفاده از 8 درصد ملاس چغندر قند باعث کاهش معنی‌دار عملکرد مرغ‌ها شد. استفاده از ملاس چغندر قند به مقدار 4  درصد موجب افزایش درصد پوسته و نیز واحد هاو شد. کمترین مقدار کلسترول خون مرغ‌ها با استفاده از 4 درصد ملاس چغندر قند به دست آمد. نتیجه‌گیری نهایی این­که استفاده از ملاس چغندر قند در مقایسه با شاهد، اثرات سودمندی در مرغ‌های تخم‌گذار دارد. به طوری که مرغ‌ها بهترین عملکرد و سلول‌های خون را با 6 درصد ملاس و بهترین صفات کیفی تخم‌‌مرغ و کمترین سطح کلسترول خون را با 4 درصد ملاس چغندر قند در جیره داشتند.

کلیدواژه‌ها