بررسی تاثیر مکمل ال-آرژنین بر وضعیت آنتی اکسیدانی پلاسما،کبد و عملکرد رشد جوجه های گوشتی تحت آسیت القایی به روش سرما

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار علوم دامی. گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور.صندوق پستی 3697-19395، تهران.ایران.

2 استادیار علوم دامی. گروه کشاورزی. دانشگاه پیام نور، تهران.ایران.

چکیده

آزمایشی با240قطعه جوجه گوشتی نر(راس 308) برای بررسی تاثیر مکمل ­ال-آرژنین بر وضعیت آنتی­اکسیدانی و عملکرد جوجه ها­ی­گوشتی درگیر با آسیت انجام شد. جوجه­ها، به طور کاملاً تصادفی به سه تیمار با 4 تکرار و 20 پرنده در هر تکرار اختصاص یافتند. برای القای سندرم آسیت، همه جوجه­ها در دمای سرد طبق برنامه دمایی ویژه پرورش یافتند. 3 تیمار آزمایشی عبارت بودند از: 1-  شاهد، که با جیره غذایی پایه حاوی 3/1% ال-آرژنین تغذیه شدند 2-  تیمار 15/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند 3-  تیمار 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی که به همراه جیره پایه تغذیه شدند.اندازه­گیری فعالیت آنزیم­های آنتی­اکسیدانی گلوتاتیون پراکسیداز (GPX)، سوپراکسیددیسموتاز(SOD) خون و کبد، هم چنین سطوح مالون­دی­آلدئید (MDA) پلاسما و کبد نیز در روزهای 21 و 42 اندازه گیری شدند. در 42 روزگی ،2 جوجه از هر تکرار به طور تصادفی انتخاب و کشتار شدند و شاخص آسیتی (وزن بطن راست به کل بطن­ها) محاسبه شد.تلفات به صورت روزانه ثبت گردید و جوجه­های تلف شده، برای بررسی دلیل مرگ، تشریح شدند.افزایش وزن بدن، مصرف خوراک و ضریب تبدیل خوراک به صورت هفتگی و از هفته سوم اندازه­گیری  شدند. نتایج عملکرد نشان دادند، جوجه­های تیمار 3/0%  ال-آرژنین در مقایسه با سایر تیمارها، دارای بیشترین افزایش وزن و کمترین ضریب تبدیل خوراک درکل دوره بودند. نتایج آزمایشات خونی نیز نشان دادند، در روز 42،جوجه های تیمار 3/0% ال-آرژنین دارای کمترین MDA پلاسمایی بودند. هم چنین فعالیت آنزیم GPX پلاسما در جوجه­های تیمار 3/0%  ال-آرژنین ، به طور معنی­داری بالاتر از سایر تیمارها بود (05/0P<). فعالیت آنزیم­های آنتی اکسیدانی و سطح MDA کبد به طور معنی داری تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0P>).هم چنین، کمترین نسبت شاخص آسیتی در روز 42 و میزان تلفات ناشی از آسیت در کل دوره نیز در جوجه­های تیمار 3/0%  ال-آرژنین مشاهده شد. به طورکلی می­توان نتیجه­گیری کرد که تجویز 3/0% ال-آرژنین در آب آشامیدنی می­تواند با بهبود وضعیت آنتی­اکسیدانی در جوجه­های گوشتی عملکرد را بهبود داده و تلفات آسیتی را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها