اثر روغن ماهی یا چربی اشباع پالم بر وضعیت متابولیکی گاو هلشتاین طی دوره انتقال

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش بحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، ایران، کرج

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

3 استادیار بخش تحقیقات مدیریت پرورش دام و طیور موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج

چکیده

هدف از آزمایش حاضر، ارزیابی تاثیر مصرف دو درصد روغن ماهی به عنوان منبع اسیدهای چرب امگا-3، در مقایسه با دو درصد چربی اشباع پالم در ماده خشک جیره بر وضعیت متابولیکی و توان تولید در ده راس گاو هلشتاین چند شکم­زا، از 45 روز پیش از زایش تا 60 روز پس از آن بود. تغذیه این مقدار روغن ماهی بر مصرف ماده خشک، تولید و ترکیب شیر تاثیر معنی­داری نداشت، ولی مقدار و درصد چربی شیر (05/0P<) و امتیاز سلول­های سوماتیک شیر را کاهش داد (01/0P<). در بین فراسنجه­های خون، غلظت کلسترول تام و آلکالین فسفاتاز سرم تحت تاثیر مصرف روغن ماهی قرار گرفتند (05/0P<). در کل، با مصرف روغن ماهی وضعیت متابولیکی دام نیز از نظر رویارویی با تعادل منفی انرژی و چالش هیپوکلسمی در حوالی زمان زایش، بهبود یافت. نتایج حاصل از این مطالعه نشان می­دهند که مصرف دو درصد روغن ماهی در جیره در دوره خشـکی و اوایل دوره شیردهی، می­تواند اثرات نامطلوب توازن منفی انرژی در اوایل شیردهی را تخفیف داده و موجب بهبود وضعیت متابولیکی عمومی ماده گاوها در اوائل دوره شیردهی شود.

کلیدواژه‌ها