بررسی اثرات فردی و ترکیبی آلتیمیت اسید و عصاره ی کاسنی بر عملکرد و برخی فراسنجه های سیستم ایمنی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد گروه علوم دامی دانشگاه گیلان

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه گیلان

3 کارشناس گروه علوم دامی دانشگاه گیلان

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر آلتیمیت اسید و عصاره کاسنی بر عملکرد، تیتر نیوکاسل و وزن ارگان­های لنفوئیدی جوجه­های گوشتی انجام شد. برای این منظور، از 330 قطعه جوجه گوشتی نر و ماده یک­روزه سویه راس 308 در قالب یک طرح کاملا تصادفی با آرایش فاکتوریل 2×3 استفاده شد. فاکتورهای استفاده شده شامل 3 سطح آلتیمیت اسید (0، 5/0 و 1 میلی لیتر در یک لیتر آب) و 2 سطح عصاره کاسنی (0 و 2 میلی لیتر در یک لیتر آب) بودند. عیار آنتی­بادی علیه بیماری نیوکاسل با روش HI تعیین شد. در پایان دوره از هر تکرار 2 جوجه (نزدیک به میانگین تکرار) انتخاب شدند و پس از کشتار نسبت وزن طحال، بورس و تیموس جوجه­ها به وزن زنده سنجیده شد. نتایج نشان دادند که استفاده از آلتیمیت اسید باعث کاهش مصرف خوراک روزانه و افزایش وزن جوجه­ها شد(05/0P<)، ولی تاثیری بر ضریب تبدیل خوراک نداشت. تیمار دریافت کننده عصاره کاسنی افزایش وزن بیش­تری در مقایسه با تیمار شاهد داشت (05/0P<) ولی تفاوت مصرف خوراک روزانه و ضریب تبدیل آن در مقایسه با تیمار شاهد معنی­دار نبود. تیمارهای دریافت کننده آلتیمیت اسید تفاوت معنی­داری با تیمار شاهد از نظر وزن طحال، بورس و تیموس نداشتند. استفاده از عصاره کاسنی باعث افزایش معنی­دار تیموس جوجه­ها شد(05/0P<)، ولی بر وزن طحال و بورس آن­ها تاثیر معنی­داری نداشت. اثراصلی و اثر متقابل آلتیمیت اسید و عصاره کاسنی بر تیتر آنتی­بادی علیه واکسن نیوکاسل به­صورت معنی­داری بیش­تر از تیمار شاهد بود. نتایج این تحقیق نشان دادند که استفاده از عصاره کاسنی در جیره تاثیر مثبت معنی­داری بر عملکرد رشدی جوجه­های گوشتی داشت ولی آلتیمیت اسید اثر منفی و کاهشی از خود بر عملکرد رشدی جوجه­ها نشان داد. همچنین مصرف عصاره کاسنی و آلتیمیت اسید موجب تقویت سیستم ایمنی هومورال شد

کلیدواژه‌ها


Alamo, A.G., Mozos, J., Dam, J.T.P. and Ayala, P.P. (2007). The use of short and medium chain fatty acids as an alternative to antibiotic growth promoters in broilers infected with malabsorption syndrome. 16th European Symposium on Poultry Nutrition, Strasbourg, France.

Biozzi, G., Mounton, D., Stiffel, C. and Bouthillier, Y. (1984). A major role of macrophage in quantitative genetic regulation of immunoresponsiveness and anti-infectious immunity. Advantage of Immunology. 36: 189-234.

Chen, Y., Nakthong, C. and Chen, T. )2005(. Effects of chicory fructans on egg cholesterol in commercial laying hen. International Journal of Poultry Science. 4: 109-114.

Dibner, J.J. and Buttin, P. (2002). Use of organic acids as a model to study the impact of gut microflora on nutrition and metabolism. Poultry Science. 11: 453-463.

Dorman, H.J.D. and Deans, S.G. (2000). Antimicrobial agents from plants: antibacterial activity of plant volatile oils. Journal of General and Applied Microbiology. 88(2): 308-316.

Galib-Ai Kassi, A. and Aqeel-Mohsen, M. (2009). Comparative study between single organic acid effect on broiler performance. Pakistan Journal of Nutrition. 8: 896-899.

Grimble, R. F. (1994). Malnutrition and the immune response. 2. Impacts of nutrients on cytokine biology in infection. Transactions of the Royal Society of Tropical Medicine and Hygiene. 88: 615-619.

Izat, A.L., Adams, M.H., Cabel, M.C., Colberg, M., Reiber, M.A., Skinne, J.T.R. and Waldrou, P.W.P. (1990). Effects of formic acid or calcium formate in feed on performance and microbiological characteristics of broilers. Poultry Science. 69: 1876-1882.

Jahanian, R. (2011). Effect of varying levels of butyric acid glycerides on performance, immune responses and jejuna epithelium morphology of broiler chicks. 18th European Symposium on Poultry Nutrition. pp 213-215. Izmir, turkey.

Kabir, S.M.L., Rahman, M.M., Rahman, M.B. and Ahmad, S.U. (2004). The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. International Journal of Poultry Science. 3: 361-364.

Kazempour, F. and Jahanian, R. (2011). Effect of different supplemental organic acids on immunocompetence and some blood metabolites in laying hens fed varying nonphytate phosphorus levels. 18th European Symposium on Poultry Nutrition, pp 665-667. Izmir, turkey.

Kelly, K.A., Nelson, P.D. and Buddington, R.K. (2003). Dietary oligofructose and inulin modulate immune functions in mice. Nutrition Research. 23: 257-267.

Kraker, J.W., Franssen, M.C., Joerink, M., GrooA, T. and Bouwmeester, H.J. (2002). Biosynthesis of costunolide, dihydrocostunolide, and leucodin. Demonstration of cytochrome p450-catalyzed formation of the lactone ring present in sesquiterpene lactones of chicory. Plant Physiology. 129: 257-268.

Lesson, S., Namkung, H., Antongiovanni, M. and Lee, E.H. (2005). Effect of butyric acid on the performance and carcass yield of broiler chickens. Poultry Science. 84: 1418–1422.

Liu, H.Y. (2008). Influence of chicory feeding on performance and gut development in broilers. Department of Animal Nutrition and Management, Saint Louis University (SLU). M. Sc. Thesis.

Luper, S. (1998). A review of plants used in the treatment of liver diseases: Part 1. Alternative Medicine Review. 3: 410-421.

Nilsson, N. E., Kotarsky, K., Owman, C. and Olde, B. (2003). Identification of a free fatty acid receptor, FFA2R, expressed on leucocytes and activated by short-chain fatty acids. Biochemical and Biophysiology Research Communication. 303: 1047-1052.

Panda, A.K., Rama Rao, S.V., Raju, M.V.L.N. and Shyam-Sunder, G. (2009). Effect of butyric acid on performance, gastrointestinal tract health and carcass characteristics in broiler chickens. Asian-Aust. Journal of Animal Science. 22 (7): 1026-1031.

Qureshi, M.A. and Dietert, R.R. (1995). Bacterial uptake and killing by macrophages. Methods of Immunotoxology. 2: 119-131.

Rafacz-Livingston, K.A., Amezcua, C.M., Parsons, C.M., Baker, D.H. and Snow, J. (2005). Citric acid improves phytate phosphorus utilization in crossbred and commercial broiler chicks. Poultry Science. 84: 1370–1375.

Rama Rao, S.V., Raju, M.V.L.N., Reddy, M.R. and Panda, A.K. (2004). Replacement of yellow maize with pearl millet (Pennisetum typhoides), foxtail millet (Setaria italica) or finger millet (Eleusine coracana) in broiler chicken diets containing supplemental enzymes. Asian Australian Journal of Animal Science. 17: 836-842.

Richmond, W. (1973). Preparation and properties of a cholesterol oxidase from Nocardia sp. and its application to the enzymatic assay of total cholesterol in serum. Clinical Chemistry. 19: 1350-1356.

Sarker, N., Tsudzuki, M., Nishibori, M., Yasue, H. and Yamamoto, Y. (2000). Cell-mediated and humoral immunity and phagocytic ability in chicken lines divergently selected for serum immunoglobulin M and G levels. Poultry Science. 79: 1705-1709.

Seifert, S. and Watzl, B. (2007). Inulin and oligofructose: review of experimental data on immune modulation. Journal of Nutrition. 137: 2563-2567.

Skinner, J.T., Izat, A.L. and Waldroup, P.W. (1991). Research Note: Fumaric acid enhances performance of broiler chickens. Poultry Science, 70: 1444-1447.

Takahashh, K., Mashiko, T. and Akiba, Y. (2000). Effect of dietary concentration of xylitol on growth in male broiler chicks during immunological stress. Poultry Science. 79: 743-747.

Watzl, B., Bub, A., Blockhaus, M., Herbert, B.M., Luhrmann, P.M., Berthold, M.N. and Rechkemmer, G. (2000). Prolonged tomato juice consumption has no effect on cell-mediated immunity of well-nourished elderly men and women. Journal of Nutrition. 130: 1719-1723.