اثرات روش های متفاوت محدودیت غذایی بر صفات تولیدی و ناهنجاری آسیت در جوجه های گوشتی سویه آرین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی ایلام

2 گروه علوم دامی، دانشکدۀ کشاورزی، واحد گرمسار، دانشگاه آزاد اسلامی، گرمسار، ایران

چکیده

این تحقیق به منظور بررسی اثر برنامه­های مختلف محدودیت غذایی بر عملکرد و ناهنجاری آسیت در جوجه­های گوشتی سویه آرین، در قالب طرح کاملاً تصادفی با مقایسه اعمال چهار روش محدودیت غذایی در سالنی با شرایط دمایی مطلوب پرورشی با تعداد 400 قطعه جوجه گوشتی سویه آرین در 4 تکرار و 25 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. گروه­های آزمایشی شامل: گروه 1 به عنوان شاهد با دریافت جیره آزاد، گروه 2 با دریافت حدود 25 گرم خوراک برای هر جوجه از 9 تا 14 روزگی، گروه 3 با محدودیت غذایی 8 ساعت در روز از 9 تا 24 روزگی و گروه 4 با محدودیت غذایی یک روز در میان از 9 تا 18 روزگی بودند. یافته­ها نشان دادند که در بعضی از سنین دوره پرورش، روش­های مختلف محدودیت غذایی اثرات معنی­دار متفاوتی بر افزایش وزن و مصرف خوراک روزانه جوجه­ها داشتند (05/0p<) ولی به هر حال، در کل دوره پرورش(1 تا 42 روزگی) تنها روش محدودیت یک روز در میان، افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک روزانه کمتری در جوجه­های گوشتی را در پی داشت(05/0p<) و اثر سایر روش­ها بر افزایش وزن روزانه و مصرف خوراک روزانه معنی­دار نبود(05/0<p). هر چند روش­های محدودیت 25 گرم دان در روز و محدودیت یک روز در میان، ضریب تبدیل غذایی را در سن 8 تا 14 روزگی افزایش دادند ولی در سن 22 تا 28 روزگی اثر معنی­دار مطلوبی بر ضریب تبدیل غذایی داشتند (05/0p<). به هر حال، اعمال روش­های متفاوت محدودیت غذایی اثر معنی­داری بر ضریب تبدیل غذایی کل دوره پرورش و همچنین بر صفات مختلف لاشه نداشتند (05/0<p). اعمال روش­های مختلف محدودیت غذایی سبب کاهش معنی­دار تعداد و درصد تلفات کل و آسیتی در جوجه­های گوشتی شد(05/0p<). همچنین محدودیت غذایی، میزان هماتوکریت خون که نشانه­ای از بروز آسیت در جوجه­ها می­باشد را کاهش معنی­داری داد (05/0p<). لذا، روش­های محدودیت غذایی 25 گرم دان برای هر جوجه از 9 تا 14 روزگی و یا محدودیت غذایی 8 ساعت در روز از 9 تا 24 روزگی بدون اثر منفی بر وزن پایانی و صفات تولیدی در کاهش تلفات کل و آسیتی و در نهایت کاهش هزینه­های پرورش جوجه­های گوشتی موثر می­باشند و استفاده از این روش­ها با رعایت مسایل مدیریتی و تغذیه­ای در پرورش جوجه­های گوشتی سویه آرین توصیه می­شود

کلیدواژه‌ها


Arce, J., Berger, M., and Coello, C.L. (1992). Control of ascites syndrome by feed restriction technique. Journal of Applied Poultry Research. 1:1-5.

Boostani, A., Ashayerizadeh, A., Mahmoodian Fard, H.R., Kamalzadeh, A. (2010). Comparison of the effects of several feed restriction periods to control ascites on performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Brazilian Journal of Poultry Science.12(3): 171-177

Camacho, M.A., Suarez, M.E., Herrera, J.G., Cuca, J.M., and Carcia-Bojalil, C.M. (2004). Effect of age of feed restriction and microelement supplementation to control ascites on production and carcass characteristics of boilers. Poultry Science. 83:526-532.

Cherry, J.A., P.B. Siegel and W.L. Beane. (1978). Genetic-nutritional relationships in growth and carcass characteristics of broiler chickens. Poultry Science. 57:1482-1487.

Cornejo, S.A., Gadelhe, C., Pokniak, J. and Villouta, G. (2007). Qualitative feed restriction on productive performance and lipid metabolism in boiler chickens. Brazilian Journal of Veterinary and Animal Science. 59(6): 1554-1562.

Deaton, J. W. (1995). The effect of early feed restriction on boiler performance. Poultry Science. 74:1280-1286.

Decuypere, E., Buyse, J. and Buys, N. (2000). Ascties in boiler chickens: exogenous and endogenous and functional casual factors. Worlds Journal of Poultry Science. 56(4):367-377

Emmerson, D.A. (1997). Commercial approach to genetic selection for growth and feed conversion in domestic poultry. Poultry Science. 76:1127-1125.

Farhang Far, B., Hosseini, S. A., Zarei, A., Lotfollahian, H. (2011). Effect of using feed restriction and diets contained coenzyme Q10 on performance and carcass trait in broiler chickens. Knowledge and Research Journal of Animal Science. 7: 53-64.

Hassanzadeh, M., Shojadoost, B., Feyzih, A., Buyse, J., and Decuypere, E. (2005). Effect of intermittent lighting schedules at the young age of broiler chickens on the incidence of ascites and metabolic parameters. Archieve Geflügelk, Vol, 69, No, 2. pp: 57–61.

Jalal, M.A.R., and Zakaria, H.A. (2012). The effect of quantitative feed restriction during the starter period on compensatory growth and carcass characteristics of broiler chickens. Pakistan Journal of Nutrition. 11(9): 719-724.

Julian, R.J. (2000). Physiological, Management and environmental triggers of the ascites syndrome: A review: Avian pathology, Vol, 29. pp:519-2527.

Kolbadi, Sh., Novruzian, H. (2008). Considering effects of two methods of feeding (Continuous and restriction) on performance of broiler chickens. Research and Knowledge Journal of Animal Science, Vol, 3. pp: 131-138

Leeson, S., and Urdaneta, M. (2002). Quantitative and qualitative feed restriction on growth characteristics of male broiler chickens. Poultry Science. 81: 679-688

Leeson, S.J.D., Summers, and Caston, L.J. (1992). Response of broilers to feed restriction on diet dilution in the finisher period. Poultry Sceience. 71:2056-2064.

Lippens, M.G., Room, G., Groote, D., and Decuypere, E. (2000). Early and temporary quantitative food restriction of broiler chickens. 1. Effect on performance characteristics, mortality and meat quality. British Poultry Science.41:343-354.

Luger, D., Shineder, D., Wolfenson, D., and Yahav, S. (2003). Erythropoiesis regulation during the development of ascites syndrome in broiler chickens: a possible role of corticosterone. Journal of Animal Science. 81:748-790.

Mahmood, S., Mehmood, S., Ahmad, F., Masood, A., and Kausar, R. (2007). Effects of feed restriction during starter phase on subsequent growth performance, dressing percentage, relative organ weights and immune response of broilers. Pakistan Veterinary Journal. 27(3): 137-141

Malan, D D., Scheele, C.W., Buyse, J., Kwakernaake, C., Siebrits, F.K., Van Der kils, J. D. and Decuypere, E. (2003). Metabolic rate and its relationship with ascites in chicken genotypes. British Poultry Science. 44: 309-315.

Mc Govern, R.H., Feddess, J.J.R., Rovinson, Abd. F. E., Hanson, J.A. (1999). Growth performance carcass characteristics, and the incidence of ascites in broilers in response to feed restriction and litter oiling. Poultry Science. 78: 522-528.   

Mohseni Soltani, D., Hosseini, S. A, Zareei, A., Lotfollahian, H., Sadeghipanah, A. (2012). Effect of feeding program and vitamin-mineral additions on immunity response and parameters related to ascites in broiler chickens. Animal Production Research. 3:17-25.

National Research Council. (1994). Nutrient Requirement of poultry. Gthed. Natl. Acad. Sci Washington.

Nielsen, B.L, Litherland, M. and Noddegaard, F. (2003). Effect of qualitative and quantitative feed restriction on the activity of broiler chickens. Applied Behaviour Science. 83:309-323.

Offiong, S.A., Ekepenyong, U.A., Issac, L.J., Ojebiyl, O.O. (2002). Compensatory growth in broiler chickens of full feeding following exposure to selected durations of feed deprivation. Tropical Ariculture. 15:9-19.

Ozkan, S., Takma, C., Yahav, S., Sogut, B., Turkmut. L., Erturun, H., and cahaner, A. (2010). The effects of feed restriction and ambient temperature on growth and ascites mortality of broilers reared at high altitude. Poultry Science. 89:974-985.

Palo, P. E., Sell, G.L., Piqure, F.G., Vilaseca and soto-salanova. M. F. (1995). Effect of early nutrient restriction on broiler chicken. 2-performance and digestive enymes activities. Poultry Science. 74:1470-1483 

Picard, M., Siegel, P.B., Leterrier, C. and Geraert, P.A. (1999). Diluted starter diet, growth performance, and digestive tract development tin fast-and slow growing broilers. Applied Poultry Research. 8:122-131.

Plavink, I., and Hurwitz, S. (1990). Performance of broiler chickens and turkey poults subjected to feed restriction or to feeding of low-protein or low-sodium diet an early age. Poultry Science. 69:645-952.

Plavink, J. and. Hurwitz, S. (1985). The performance of broiler chicks during and following a severe feed restriction at an early age. Poultry Science. 64: 348-355.

Silversides, M. R., Lefrance¸ O., and P. Villeneuve. (1997). The effect of strain of broiler on physiological parameters associated with the ascites syndrome. Poultry Science. 76: 663-667.

Tumoval, E., Skrivan, M., Skrivanova, V., Kacerovska, L. (2002). Effect of early feed restriction on growth in broiler chickens, turkeys and rabbits. Czech Journal of Animal Science. 47(10): 418–428.

Wideman, R.F. Jr. (1998). Causes and control of ascites in broiler. National meeting on poultry. Health and processing. 33: 56-85.

Yousefei Kolarikali, K., Kamyab, A., Rezaei, M., (2002). Performance of broiler chickens in feed restriction periods in early age and after it. Natural Resources and Agricultural Sciences.6 (4):117-125.

Yu. M. W., and Robinson, F. E. (1992). The application of short-term feed restriction to broiler chicken production: A review. Journal of Applied Poultry Science. 1:147-153.

Zubair, A. K., and Lesson, S. (1994). Effect of varying period of early nutrient retraction on growth compensation and carcass characteristics of male broilers. Poultry Science. 73:129-136.