دلایل و زمان حذف گاوهای شیری هلشتاین در شرایط تنش حرارتی در ایران

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 گروه علوم دامی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

2 موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

3 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی مغان، دانشگاه محقق اردبیلی

4 گروه علوم دامی، دانشگاه ارومیه

5 گروه علوم دامی، دانشگاه یاسوج

چکیده

هدف از این تحقیق، بررسی دلایل و زمان حذف گاوها در شرایط تنش حرارتی از گله در طی 10 سال در گاوداری­های صنعتی ایران بود. داده­های تحقیق شامل، زمان تولد، چگونگی زایش، دلایل حذف، شکم در زمان زایش و فاصله زایش تا حذف، در طی سال­های 1383 تا 1393 جمع آوری شدند. در بیش از 6462 گاو حذف شده، ناتوانی تولیدمثل با فراوانی 22 درصد شایع­ترین عامل حذف بود و پس از آن لنگش با فراوانی 5/11 درصد و ورم پستان با فراوانی 4/9 درصد در رتبه­های بعد قرار داشتند.  میانگین و انحراف استاندارد نوبت زایش در زمان حذف 01/2 ± 27/3 بود. میانگین و انحراف استاندارد فاصله میان زایش تا حذف 80/202 ± 88/212 روز (روزهای شیردهی) بود و نزدیک 6/38 درصد گاوها در طی 100 روز اول بعد زایش حذف شدند. گاوهای حذف شده به دلیل تب شیر در 46/126 ± 56/88 روزگی (روزهای شیردهی) از گله حذف شدند ولی نسبت به دیگر گاوها در روزهای شیردهی بالاتری قرار داشتند(05/0>P). در مقابل، گاوهایی که به دلایل تولیدمثلی حذف شده بودند جوان­تر بودند و در اواخر شیردهی حذف شدند (05/0>P). گاوهای حذف شده به دلیل ورم پستان و لنگش گله را زودتر (05/0>P) از گاوهای حذف شده به دلایل تولیدمثلی ترک کردند. این نتایج پیشنهاد می­کنند که شایع ترین دلایل حذف به علت مشکلات تولیدمثلی بوده که بیشتر در گاوهای جوان و در اواخر دوره شیردهی روی داده است.

کلیدواژه‌ها


Ansari-Lari, M., Mehdi Mohebbi-Fani, M., and Rowshan-Ghasrodashti, A. (2012). Causes of culling in dairy cows and its relation to age at culling and interval from calving in Shiraz, Southern Iran, Veterinary Research Forum. 3(4):233-237.

Azizzadeh, M. (2011). Characterisation and pattern of culling in Holstein-Friesian dairy herds in Khorasan Razavi Province, Northeast of Iran. Veterinary Research Forum. 2 (4):254-258.

Bascom, S.S., and Young, A.J. (1998). A summary of the reasons why farmers cull cows. Journal of Dairy Science. 81:2299-2305.

Beaudeau, F., Henken, A., Fourichon, C., Frankena, K., and Seegers, H. (1993). Associations between health disorders and culling of dairy cows: a review. Livestock Production Science. 35:213-236.

Beaudeau, F., Seegers, H., Ducrocq, V., Fourichon, C., and Bareille, N. (2000). Effect of health disorders on culling in dairy cows: a review and a critical discussion. Annals of Zootech. 49:293-311.

Beaudeau, F., Frankena, K., Fourichon, C., Seegers, B., Faye, B., and Noordhuizen. J.P.T.M. (1994). Associations between health disorders of French dairy cows and early and late culling within the lactation. Preventive Veterinary Medicine. 19:213–231.

Booth, C.J., Warnick, L.D.,Grohn, Y.T., Maizon, D.O., Guard, C. L., and Janssen D. (2004). Effect of Lameness on Culling in Dairy Cows.  Journal of Dairy Science. 87:4115–4122.

 

Brickell, S., and Wathes, D.C. (2011). A descriptive study of the survival of Holstein-Friesian heifers through to third calving on English dairy farms. Journal of Dairy Science. 94:1831-18

Dhaliwal, G.S., Murray, R.D., and Dobson, H. (1996). Effects of milk yield and calving to first service interval, in determining herd fertility in dairy cows. Animal Reproduction Science. 41:109-117.

De Vries, A. (2006). Ranking Dairy Cows for Future Profitability and Culling Decisions. Proceedings 3rd Florida & Georgia Dairy Road Show, 92-106.

Dohoo, I.R., and Martin, S.W. (1984). Disease, production and culling in Holstein-Friesian cows. V-Survivorship. Prevent. Vet. Med. 2:771-784.

Erb, H.N., Smith, R.D., Oltenacu, P.A., Guard, C.L., Hillman, R.B., Powers, M.C., Smith, M.C., and White, M.E. (1985). Path model of reproductive disorders and performance, milk fever, mastitis, milk yield, and culling in Holstein cows. Journal of Dairy Science. 68:3337-3349.

Esslemont, R.J., and Kossaibati, M.A. (1997). Culling in 50 dairy herds in England. Veterinary Records. 140:36-39.

Fetrow, J., Nordlund, K.V., and Norman, H.D. (2006). Invited review: Culling: Nomenclature, definitions, and recommendations.  Journal of Dairy Science. 89:1896-1905.

Grohn, Y.T., Ducrocq V., and Hertl, J.A. (1997). Modeling the effect of disease on culling: An illustration of the use of time-dependent covariates in survival analysis. Journal of Dairy Science. 80:1755–1766.

Grohn, Y.T., Eicker, S.W., Ducrocq, V., and Hertl, J.A. (1998). Effect of diseases on the culling of Holstein dairy cows in New York State. Journal of Dairy Science. 81:966–978.

Hadley, G.L., Wolf, C.A., and Harsh, S.B. (2006). Dairy cattle culling patterns, explanations, and implications. Journal of Dairy Science. 89:2286-2296.

Heravi Moussavi, A., Danesh Mesgaran, M., Dirandeh, E., Pirzadeh Naeini, A., and Noorbakhsh, A. (2007). Reasons and timing of cows leaving herd in dairy cows using survival analysis methodology, Proceeding of British Society of Anim. Sci. P150.

Heravi Mousavi, A. (2008). Days in milk at culling in Holstein dairy cows. Journal of Animal Veterianry Advances. 1:89-93.

Lean, I.J., Galland, J.C., and Scott, J.L. (1989). Relationships between fertility, peak milk yields and lactational persistency in dairy cows. Theriogenology. 31:1093-1103.

McGowan, M.R., Veerkamp, R.F., and Anderson, L. (1996). Effects of genotype and feeding system on the reproductive performance of dairy cattle. Livestock Production Science. 46:33-40.

Milian-Suazo, F., Erb, H.N., and Smith. R.D. (1988). Descriptive epidemiology of culling in dairy cows from 34 herds in New York State. Preventive Veterinary Medicine. 6:243–251.

Mohammadi, G.R., and Sedighi, A. (2010). Reasons for culling of Holstein dairy cows in Neishaboor area in northeastern Iran. Iranian. Journal of Veterianry Research. 10:278-282.

Nilforooshan, M.A., and Edriss, M.A. (2004). Effect of age at first calving on some productive and longevity traits in Iranian Holsteins of the Isfahan province. Journal of Dairy Science. 8:2130-2135.

Rajala-Schultz, P.J., Grohn, Y.T. (1999). Culling of dairy cows. Part I. Effects of diseases on culling in Finnish Ayrshire cows. Preventive Veterinary Medicine. 41:195-208.

Ray, D.E., Halbach, T.J., and Armstrong, D.V. (1992). Season and lactation number effects on milk production and reproduction of dairy cattle in Arizona, Journal of Dairy Science. 75:2976-2983.

Seegers, H., Beaudeau, F., and Fourichon, C. (1998). Reasons for culling in French Holstein cows. Preventive Veterinary Medicine. 36:257-271.

Smith, J. W., L. O. Ely, and A. M. Chapa. (2000). Effect of region, herd size, and milk production on reasons cows leave the herd. Journal of Dairy Science. 83:2980–2987.

Teymuri, A., Babaei, M., Eghbal, A., Badeae  Moghaddam, F.  (2012). Investigation of the culling reasons of dairy cows in Tehran Province`s dairy farms. Animal Sciences Journal of Pajouhesh  Sazandegi (In persian).  95: 41-48.

Walton, Thomas. E. (1996) Reference of 1996 dairy management practices. National Animal Health Monitoring  System. USA.