اثرات گیاهان دارویی، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خون جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 عضو هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه

2 دانشجوی سابق کارشناسی ارشد،گروه علوم دامی دانشگاه آزاد واحد مراغه

3 دانشیار گروه علوم دامی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مراغه

چکیده

این تحقیق به منظور ارزیابی اثرات پودر سه گیاه داروئی (آویشن، کاسنی و پونه کوهی)، آنتی‌بیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات لاشه و فراسنجه‌های خون در جوجه‌های گوشتی انجام گرفت. آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی با 360 قطعه جوجه گوشتی یکروزه سویه راس-308 (مخلوط نر و ماده) در شش گروه آزمایشی با سه تکرار (20 قطعه در هر تکرار) شامل جیره پایه (شاهد) و جیره پایه بعلاوه ppm 20 ویرجینامایسین، ppm 50 پروبیوتیک (پروتکسین)، 5/1 درصد آویشن، 5/1 درصد کاسنی و 5/1 درصد پونه انجام شد. میانگین افزایش وزن روزانه در کل دوره در جیره حاوی آنتی‌بیوتیک افزایش و در جیره حاوی پونه کاهش معنی‌داری داشتند (05/0>P). افزایش وزن گروه تغذیه شده با جیره حاوی کاسنی در کل دوره تفاوت معنی‌داری با شاهد، آنتی‌بیوتیک و پروبیوتیک نداشت. تغذیه جیره‌های حاوی آنتی‌بیوتیک، پروبیوتیک، کاسنی و آویشن بر مصرف خوراک تأثیر معنی‌داری نداشت، در حالی که خوراک مصرفی با تغذیه جیره حاوی پونه کاهش یافت (05/0>P). تیمارهای آزمایشی تاثیر معنی‌داری بر ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی چربی داخل بطنی، کبد و درصد ران نداشتند. در حالی که با افزودن پونه درصد لاشه کاهش معنی‌داری داشت (05/0>P). سطح گلوکز سرم خون، تری گلیسرید، هتروفیل و لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت به طور معنی‌داری تحت تأثیر هیچ یک از جیره‌های آزمایشی قرار نگرفت. نتایج نشان داد که گیاهان دارویی کاسنی و آویشن اثرات مثبتی در مقایسه با جیره‌های حاوی آنتی‌بیوتیک و پروبیوتیک بر عملکرد و متابولیت‌های خونی در جوجه گوشتی نداشت.

کلیدواژه‌ها


نوبخت ع.، و مهمان­نواز ی. (1389).  بررسی اثرات استفاده از گیاهان دارویی آویشن، نعناع و پونه بر عملکرد، کیفیت تخم‏مرغ و فراسنجه‌های خونی و ایمنی مرغ‌های تخم­گذار. مجله علوم دامی ایران. 41 (2): 129-136. 

نظیفی س. (1376). هماتولوژی و بیوشیمی بالینی پرندگان. انتشارات دانشگاه شیراز. 

Acamovic, T., and Brooker, J.D. (2005). Biochemistry of plant secondary metabolites and their effects in animals Proc., 64, 403-412 Konferansi, 24-27 Mayis, Istanbul.
Alcicek, A., Bozkurt, M. and Cabuk, M. (2003). The effect of an essential oil combination derived from selected herbs growing wild in turkey on broiler performance. South. African Journal of Animal Science.33 (2): 89-94.
AOAC. (1990). Official Methods of Analysis of the Association of Official Analytical Chemists, 15th Ed., Virgina.
Bampidis, V.A., Chritodoulou, V, Florou-Paneri, P, Christaki, E. Chatzopoulou, P.S.  Tsiligianni, T., and Spais, A.B. (2005). Effect of dietary oregano leaves on growth performance, carcass characteristics and serum cholesterol of female early maturing turkeys. British Poultry Science. 46: 595-601.
Bolokbasi, S., and Erhan, M. (2007). Effect of dietary thyme (Thymus Vulgaris) on laying hen performance and Escherichia Coli (E. coli) concentration in feces. Ataturk University. Department of Animal Science. 25240. Erzrum, Turkey.
Bostsoglou, N.A., Florou-Paneri, P. Christaki, E. Fletouris, D.J. and Spais, A.B. (2002). Effect of dietary oregano essential oil on performance of chickens and on iron-induced lipid oxidation of breast, thigh and abdominal fat tissues. British Poultry Science. 43: 223-230.
Cross, D. E., McDevitt, R.M. Hillman, K. and Acamovic, T. (2007). The effect of herbs and their associated essential oils on performance, dietary digestibility and gut microflora in chickens from 7 to 28 days of age. British Poultry Science. 48: 496-506.
Cross, D.E. Acamovic, T., Deans, S.G., and McDevitt, R.M. (2002). The effect of dietary inclusions of herbs and their volatile oils on the performance of growing chickens. British Poultry Science 43: 33-35.
Demir, E., Sarica, S., Ozcan, M.A., and Suicmez, M. (2003). The use of natural fedd additives as alternatives for an antibiotic growth promoter in broiler diets. British Poultry Science. 4: S44-S45.
Denli, M., Oken F. and Celik, K. (2003). Effect of Ditary probiotic. Organic Acid and Antibiotic supplementation to Diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan. Journal of Nutrition. 2(2): 891-910.
Deschepper, K., Lippens, M.  Huyghebaert, G. and Molly, K. (2003). The effect of aromabiotic and gali d’or on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proc. 14th European Symposium on Poultry Nutrition, August, Lillehammer, Norway, pp. 189.
Fuller, R. (1989). Probiotics in man and animals. Journal of Applied Bacteriology. 66: 365-378.
Helander, L.M., Alakomi, H.L., Latva-Kala, K., Mattila-Sandholm, T, Pol., I., Smid, E.J., Gorris, L.G.M. and Von Wright, A. (1998). Characterization of the action of selected essential oil components on Gram-negative bacteria. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 46: 3590-3595.
Herandez, F., Madrir, J. and Garcia, V. (2004). Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83: 169-174.
Jamroz, D., Wertlecki, J., Orda, A., Wiliczkiewicz, A. and Skorupinska, J. (2003). Influence of pathogenic extracts on gut microbial status in chickens. In: proceedings of 14th European Symposium on Poultry nutrition, Alguest, Lillehammor, Norway. pp.176.
Kabir, S.N.L., Rahman, M.M., Rahman, M.B. and Ahmed, S.U. (2004). The dynamics of probiotics on growth performance and immine response in broilers. International Journal Poultry Science. 3: 361-364.
Kalavathy, R., Abdullah, N., Jalaludin, S. and Ho, Y.W. (2003). Effects of Lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. British Poultry Science. 44: 139 -144.
Lee, K.W., Everts H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R. and Beynen, A.C. (2003). Effects of dietary essential oil components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science. 44: 450-457.
Mahdavi, S. and Mehmannavaz, Y. (2009). A comparative survey of effects of probiobiotics, prebiotics and growth promoters on performance and humoral immune in broiler chickens. 6th conference in veterinary science. IAU, Tabriz University (Proceeding). (In Farsi).
Maruta, K. (1993). Probiotic Cscus beneficios. In: Conferencia apinco typhimutium fection in chicken. Poultry Science. 77: 1874-1883.
Monsan P.F. and Paul F. (1995). Oligosaccharide feed additive. In: Proceeding Biotechnology Animal feed and feeding. Edit Wallace R.J. and Chesson, A. VCH: New York, pp: 233-245.
National Research Council (NRC). (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th rev. ed. Academic Press, Washington, DC.
Sarica, S., Ciftci, A., Demir, E., Kilinc, K., and Kildrim, Y. (2005). Use of antibiotic growth promoter and two herbal natural feed additives with and without exogenous enzymes in wheat based broiler diets. South African Animal Science. 35: 61-72.
SAS Institute. (2006). SAS/STAT User’s Guide. Version 9.1. SAS Inst. Inc., Cary, NC.
Sieo, C.C. and Abdullah, N. (2005). lnfluence of B.glucanase producing lactobacillus strains on intestinal characteristics and feed passage rate of broiler chickens. Poultry Science.84:734-741.
Sturkie, P.D. (1995). Avian Physiology. 4th ed. Springer Verlag New York, pp: 115-270.
Thakar, N.M., chairman, D.M., Mc Elroy, A.R., Novak, CL., and Link, R.L. (2004). Pharmacological screening of some medicinal plants as antimicrobial and feed additives. Msc thesis. Department of animal science. Virginia polytechnic institute and state university. Blacksburg, Virginia USA.
Yalcin, S., Onol, A.G. and Onbasilar, I. (2001). The use of enzymes, probiotics and antibiotics in quail fattening. Ankara University. Veterinary journal. 47(3): 351-360.