تأثیر جیره های حاوی ضایعات ماهی تخمیری بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 استاد دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استاد گروه علوم دامی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی تأثیر جیره‌های حاوی ضایعات ماهی تخمیری بر عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی انجام شد. تعداد 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه کاب 500 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 5 تیمار آزمایشی با 4 تکرار (12 قطعه جوجه در هر تکرار) اختصاص داده شد. تیمارهای آزمایش شامل جایگزینی 0، 3، 6، 9 و 12 درصد ضایعات ماهی تخمیری با کنجاله سویا در جیره غذایی بود. نتایج آزمایش نشان داد که افزایش وزن 10-1 روزگی در جوجه‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی 9 و 12 درصد ضایعات ماهی تخمیری نسبت به جوجه‌های تغذیه شده با جیره شاهد بیشتر بود (05/0>P). در 22-11 روزگی و 42-23 روزگی، جایگزینی سطوح مختلف ضایعات ماهی تخمیری با کنجاله سویا در جیره‌های غذایی جوجه‌های گوشتی سبب بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه شاهد شد (05/0>P). مصرف خوراک در هیچ یک از دوره‌های مختلف پرورش تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. وزن کبد در تیمار شاهد به طور معنی‌داری کمتر از تیمارهای حاوی ضایعات ماهی تخمیری بود (05/0>P). نتایج نشان داد که جایگزینی بخشی از کنجاله سویا با ضایعات ماهی تخمیری در جیره غذایی سبب بهبود عملکرد رشد و خصوصیات لاشه جوجه‌های گوشتی می‌شود.

کلیدواژه‌ها


نویدشاد، ب. و جعفری صیادی، ع.ر. (1379). تغذیه دام (چاپ اول)، انتشارات فرهنگ جامع (ترجمه). 510 ص.

Al-Marzooqi, W., Al-Farsi, M.A., Kadim, I.T., Mahgoub, O. and Goddard. J.S. (2010). The effect of feeding different levels of sardine fish silage on broiler performance, meat quality and sensory characteristics under closed and open-sided housing systems. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 23: 1614-1625.

Al-Marzooqi, W., Kadim, I.T. and Mahgoub, O. (2009). Ilea amino acids digestibility coefficients of fish silage, fish meal and soybean meal in broiler chickens. 2nd Mediterranean Summit of WPSA. pp: 459-464.

Antai, S.P. and Obong, U.S. (1992). The effect of fermentation on the nutrient status and on some toxic components of (Icacinia manni). Plant Foods for Human Nutrition. 42: 219-224.

AOAC. (2005). Association of Official Analytical Chemists, Official Methods of Analysis. 18th (Ed). Maryland, USA.

Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S. and Bhm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance,organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science. 88: 49-55.

Cobb-Vantress. (2012). Cobb 500 broiler performance and nutrition supplement. http://www.cobb-vantress.com.

Collazos, H. and Guio, C. (2007). The effects of dietary biological fish silage on performance and egg quality of laying Japanese quails (Coturnix coturnix japonica). 16th European Symposium on Poultry Nutrition. pp: 37-40.

De smet, I., van Hoorde, L., Vande Woestyne, M., Christiaens, H. and Verstraete, W. (1995). Significance of bile-salt hydrolytic activities of lactobacilli. Journal of Applied Bacteriology. 79: 292-301.

Faid, M., Zouiten, A., Elmarrakchi, A. and Achkari-Begdouri, A. (1997). Biotransformation of fish waste into a stable feed ingredient. Food Chemistry. 60: 13-18.

Gilliland, S.E., Nelson, C.R. and Maxwell, C. (1985). Assimilation of cholesterol by Lactobacillus acidophilus bacteria. Applied and Environmental Microbiology. 49: 337-381.

Gore, A.B. and Qureshi, M.A. (1997). Enhancement of humoral and cellular immunity by vitamin E after embryonic exposure. Poultry Science. 76: 984-991.

Hammoumi, A., Faid, M., E1 yachioui, M. and Amarouch, H. (1998). Characterization of fermented fish waste used in feeding trials with broilers. Process Biochemistry. 33: 423-427.

Hasan, B. (2003). Fermentation of fish silage using (Lactobacillus pentosus). Journal Nature Indonesia. 6: 11-15.

Je, J., Park, P., Jung, W. and Kim, S. (2005). Amino acid changes in fermented oyster (Crassostrea gigas) sauce with different fermentation periods. Food Chemistry. 91: 15-18.

Joseph, I., Paul Raj, R. and Bhatnagar, D. (2008). Effect of soild state fermentation on nutrient composition of selected feed ingredients. Indian Journal of Fisheries. 55: 327-332.

Kim, S.W. and Easter, R.A. (2001). Nutritional value of fish meals in the diet for young pigs. Journal of Animal Science. 79: 1829-1839.

Nasseri, A.T., Rasoul-Amini, S., Morowvat, M.H. and Ghasemi, Y. (2011). Single cell protein: production and process. American Journal of Food Technology. 6: 103-116.

Ndaw, A.D., Faid, M., Bouseta, A. and Zinedine, A. (2008). Effect of controlled lactic acid bacteria fermentation on the microbiological and chemical quality of Moroccan sardines (Sardina pilchardus). International Journal of Agriculture and Biology. 10: 21-27.

Niba, A.T., Beal, J.D., Kudi, A.C. and Brooks, P.H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. African Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.

Oseni, O.A. and Akindahunsi, A.A. (2011). Some phytochemical properties and effect of fermentation on the seed of (Jatropha curcas L). American Journal of Food Technology. 6: 158-165.

Raghunath, M.R., and Gopakumar, K. (2002). Trends in production and utilization of fish silage. The Journal of Food Science and Technology. 39: 103-110.

Rajesh, N., Joseph, I. and Paul Raj, R. (2010). Value addition of vegetable wastes by solid-state fermentation using (Aspergillus niger) for use in aquafeed industry. Waste Management. 30: 2223-2227.

SAS Institute, SAS User’s Guide. (2003). Version 9.1 edition. SAS Institute Inc, Cary, NC.

Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2013). Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population, small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. Tropical Animal Health and Production. 45: 987-993.

Vidotti, R.M., Viegas, E.M.M. and Carneiro, D.J. (2003). Amino acid composition of processed fish silage using different raw materials. Animal Feed Science and Technology. 105: 199-204.

Vijayan, H., Joseph, I. and Paul Raj, R. (2009). Biotransformation of tuna waste by co-fermentation into an aquafeed ingredient. Aquaculture Research. 40: 1047-1053.

Wang, X.M., Wang, Q.H., Wang, X.Q. and Ma, H.Z. (2011). Effect of different fermentation parameters on lactic acid production from kitchen waste by (Lactobacillus TY50). Chemical and Biochemical Engineering. 25: 433-438.

Xu, F., Li, L., Xu, J., Qian, K., Zhang, Z. and Liang, Z. (2011). Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serum parameters in ducks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24: 678-684.

Yamamoto, M., Saleh, F., Ohtsuka, A. and Hayashi, K. (2005). New fermentation technique to process fish waste. Animal Science Journal. 76: 245-248.

Yano, Y., Oikawa, H. and Satomi, M. (2008). Reduction of lipids in fish meal prepared from fish waste by a yeast (Yarrowia lipolytica). International Journal of Food Microbiology. 127: 302-307.