اثر پودر زردچوبه، دارچین، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد رشد و فراسنجه‌های خونی جوجه‌های گوشتی در دوره‌ی آغازین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان زنجان

2 دانشیار، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور،کرج.

3 کارشناس ارشد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور

4 استادیار، پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فناوری

چکیده

به منظور بررسی اثر پودر زردچوبه، دارچین، پروبیوتیک و آنتی‌بیوتیک بر عملکرد رشد، فراسنجه-های خونی و پاسخ ایمنی جوجه‌های گوشتی در دوره‌ی آغازین، آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 7 تیمار در چهار تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1- تیمار شاهد، 2- جیره‌ی حاوی 150 میلی‌گرم در کیلوگرم آنتی‌بیوتیک آویلامایسین، 3- جیره‌ی حاوی 100 میلی‌گرم در کیلوگرم پروتکسین، 4و5 - جیره‌ی پایه حاوی 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر زردچوبه، 6 و7- جیره‌ی پایه حاوی 5 و 5/7 گرم در کیلوگرم پودر دارچین بود. نتایج نشان داد که وزن بدن، خوراک مصرفی و ضریب تبدیل غذایی تحت تاثیر تیمارهای مختلف قرار نگرفت (05/0p>). پروتئین‌کل، آلبومین، کلسترول و تری‌گلیسرید پلاسما تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>p). تیمار شاهد پایین‌ترین سطح آنزیم آلکالین‌فسفاتاز را داشت که با تیمارهای دیگر اختلاف معنی دار داشت (05/0>p). بالاترین سطح کلسیم و فسفر در تیمار پروبیوتیک و کمترین آن در تیمار شاهد مشاهده شد (05/0>p). استفاده از افزودنی‌های مختلف تاثیری بر عیار آنتی بادی علیه گلبول قرمز گوسفندی نداشت (05/0<p). به‌طور کلی نتایج نشان داد که استفاده از افزودنی‌ها بیشترین تاثیر خود را بر فراسنجه‌های خونی در دوره‌ی آغازین اعمال می‌نمایند و در این تحقیق، تیمار پروبیوتیک اثرات مثبت بیشتری نسبت به سایر افزودنی‌ها بر فراسنجه‌های خونی داشت.

کلیدواژه‌ها


جاجوندیان ر.، (1380). بررسی تاثیر محافظت کنندگی زردچوبه در مسمومیت حاصل از استامینوفن و تتراکلریدکربن در جوجه های گوشتی، پایان نامه کارشناسی ارشد فیزیولوژی جانوری، دانشکده علوم دانشگاه فردوسی مشهد.

جعفری آهنگری، ی.، پریزادیان کاوان، ب. و حسین‌زاده، م. (1392). تاثیر پروبیوتیک بر عملکرد و فراسنجه‌های ایمنی جوجه‌های گوشتی. پژوهش­های تولیدات دامی. شماره 8 ، ص ص. 43-56.

حسینی، س. ع. (1385). بررسی اثرات استفاده از مخمر(ساکارومیسس سرویسیه سویه Sc47) بر روی عملکرد مرغان تخمگذار تجارتی. گزارش نهایی. موسسه تحقیقات علوم دامی کشور. ص.37.

حسینی، س. ع. (1389). تعیین نیاز متیونین مرغ های مادر گوشتی با استفاده از ارزیابی پاسخ­های عملکردی، فیزیولوژیک و متابولیک. رساله دکتری. دانشگاه تهران.

دستار، ب.، خاک سفیدی ا. و مصطفی‌لو، ی. (1387). تأثیر پروبیوتیک تپاکس و سطح پروتئین جیره بر عملکرد جوجه های گوشتی . علوم و فنون کشاورزی و منابع طبیعی. شماره 1(43)، ص ص.  449-459.

محیطی اصل، م.، حسینی، س. ع.، میمندی­پور، ا.و مهدوی، ع. (1389). گیاهان دارویی در تغذیه دام و طیور. انتشارات الهادی قم ص. 317.

نعمتی، م.ح.، لطف‌الهیان، ه، شهیر، .م.ح.،  هرکی نژاد م.ط. و حسینی، س.ع. (1393) . تاثیر ویتامین E و کوانزیم Q10 بر عملکرد و شاخص های آسیت در جوجه های گوشتی تحت شرایط تنش سرمایی. نشریه پژوهش و سازندگی. شماره 103،ص ص. 113-122.

Agawane, S.B., and Lonkar, P.S. (2004). Effect of probiotic containing Saccharomyces boulardii on experimental ochratoxicosis in broilers: Hematobiochemical studies. Journal of Veterinary Science. 5: 359-367.

Akiba, Y., and Matsumoto, T. (1982). Effects of dietary fibers on lipid metabolism in liver and adipose tissue in chicks. Journal of Nutrition. 112: 1577-1585.

Al-Kassie, G.A.M., and Jameel, Y.J. (2009). The effect of adding Thyme vulgaris and Cinnamomuim zeylanicum on productive performance in broilers. Proceeding of 9th Veterinary Scientific Conference, Collage Vet. Med., Univ. Baghdad, Iraq.

Ambrose, C.T., and Donner, A. (1973). Application Of The Analysis Of Variance To Hemagglutination Titration. Journal Of Immunological Methods. 3: 165-210.

Anguo, C., Jinxin, X., Caimei, Y., Qihua, H. (2008). Effect of cinnamon extract on growth performance and excreta urease activity and nitrogen loss in broilers. Published by the American Society of Agricultural and Biological Engineers, St. Joseph, Michigan www.asabe.org.

Awad, W.A., Ghareeb, K., Abdel Raheem, S. and Bohm, J. (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science. 88: 49-55.

Balachandar, J., Reddy, P.S. and Reddy, P.V.V.S.N. (2003). Effect of probiotics su pplementation with or without enzymes on the performance of male broiler chicks. Poultry Science. 85: 211-215.

Cabuk, M., Alcicek, A., and Imre, N. (2003). Antimicrobial properties of essential oils isolated from aromatic plants and using possibility as alternative feed additives. 11. National Animal Nutrition Congress. pp: 184-187.

Capcarova, M., Hascik, P., Kolesarova, A., Kacaniova, M., Mihok, M., Pal, G. (2011). The effect of selected microbial strains on internal milieu of broiler chickens after per oral administration. Research Veterinary Science. 91: 132-137.

Delhanty, J. and Solomon, J.B. (1966). The Nature Of Antibodies To Goat Erythrocytes In The Developing Chicken. Immunology. 11: 103–113.

Denli, M., Okan, F. and Celi, K. (2003). Effect of dietary probiotic, organic acid and antibiotic supplementation to diets on broiler performance and carcass yield. Pakistan Journal of Nutrition. 2: 89- 91.

Durrani, F.R., Ismail, M., Sultan, A., Suhail, S.M., Chand, N., and Durrani, Z. (2006). Effect of different levels of fed added turmeric (Curcuma longa) on the performance of broiler chicks. Journal of Agricultural and Biological Science. 1: 9-11.

Eizaguirre, I., Urkia, N.G., Asensio, A.B., Zubillaga, I., Zubillaga, P., Vidales, C., Garcia-renzana, J.M., Aldazabal, P. (2002). Probiotic supplementation reduces the risk of bacterial translocation in experimental short bowel syndrome. Journal of Pediatric Surgery. 37: 699-702.

Emadi, M., and Kermanshahi, H. (2006). Effect of turmeric rhizome powder on performance and carcass characteristics of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 5: 1069-1072.

Fang, J.Y., Hung, C.F., Chiu, H.C., Wang, J.J., and Chan, F. (2003). Efficacy and irritancy of enhancers on the in-vitro and in-vivo percutaneous absorption of curcumin. Journal of Pharmacology. 55(5): 593-601.

Gibsin, G.R. and Fuller, R. (2000). Aspects of in vitro and in vivo research approaches directed toward identifying probiotics and probiotics for human use. Journal of Nutrition. 130: 391-395.

Harding, S.V., Fraser, K.G., Wykes L.J. (2008). Probiotics stimulate liver and plasma protein synthesis in piglets with dextran sulfate-induced colitis and macronutrient restriction. Journal of Nutrition. 138: 2129-2135.

Hertrampf, J.W. (2001). Alternative Antibacterial Performance Promoters. Poultry International. 40: 50-52.

Isakov, N., Feldmann, M., and Segel, S. (2005). The Mechanism Of Modulation Of Humoral Immuno Responses After Injection Of Mice With SRBC. Journal of Immunology. 128: 969-97.

Joe, B., Vijaykumar, M., and Lokesh, B.R. (2004). Biological properties of curcumin-cellular and molecular mechanisms of action. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 44: 97-111.

Kabir, S.N.L., Rahman, M.M., Rahman, M.B. and Ahmed, S.U. (2004). The dynamics of probiotics on growth performance and immune response in broilers. International Journal of Poultry Science. 3: 361–364.

Lee, K.W., Everts, H., Kappert, H.J., Frehner, M., Losa, R., and Beynen, A.C. (2003). Effects of dietary essential oli components on growth performance, digestive enzymes and lipid metabolism in female broiler chickens. British Poultry Science. 44: 450-457.

Lin, C.C., Wu, S.J., Chang, C.H., Nu, L.T. (2003). Antioxidant activity of  Cinnamomum cassia. Phytotherapy Research. 17: 726-730.

Mastura, M., Nor Azah M.A., Khozirah, S., Mawardi, R., Manaf, A.A. (1999). Anticandidial and antidermatophic activity of Cinnamomum species oils. Cytobios. 98: 17-23.

Midilli, M. and Tuncer, S.D. (2001). The effect of enzyme and probiotic supplementation on growth, nitrogen utilization and serum cholesterol in broilers. Turkish Journal Veterinary Animal Science. 25: 895-903.

Osawa, T., Sugiyama, Y., Inayoshi, M.,  and Kawakishi, H. (1995). Antioxidative activity of lower tetrahydrocurcuminoids. Bioscience of Biotechnologyy and Biochemical. 59: 1609-1612.

Samarasinghe, K., Wank, C., Silva, K.F.S.T., and Gunasekara, J.M.D.M. (2002). Turmeric (Curcuma longa) root powder and mannanoligosaccharides as alternatives to antibiotics in broiler chicken diet. Asian- Australasian Journal of Animal Science. 16: 1495-1500.

SAS (2002-2003). SAS/STAT Software: chang and enhancement through release 9.1 SAS Instit. Inc., Cary, USA.

Sultan, M.A., Shewita, R.S., El-Katcha, M.I. (2008). Effect of dietary anise seeds supplementation on growth performance, immune response, carcass traits and some blood parameters of broiler chickens. International Journal of Poultry Science. 7: 1078-1088.

Surh, Y. (1999). Molecular mechanisms of chemopreventive effects of selected dietary and medicinal phenolic substances. Mutation Research. 428: 305- 327.

Tannok, G. and Munro,. K. (2000). Analysis of the fecal microflora of human subjects consuming a probiotic product containing lactobacillus rhammosus. Applied and Environmental Microbiology. 66: 2578-2588.

Wuthi-udomler, M., Grisanapan, W., Luanratana, O., and Caichompoo, W. (2000). Anti-fungal activities of plant extracts. The Southeast Asian Journal of Tropical Medicine and Public Health. 31(1): 178-182.

Yeo, J., and Kim, K.I. (1997). Effect of feeding diets containing an antibiotic, a probiotic, or yucca extract on growth and intestinal urease activity in broiler chicks. Poultry Science. 76: 381-385.