تاثیر سطوح مختلف میوه زرشک بر عملکرد، ایمنی و فراسنجه‌های خونی در جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد فیزیولوژی دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

2 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند.

4 مربی آموزشی گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر سطوح مختلف دانه زرشک بر عملکرد، صفات لاشه، فراسنجههای خونی، پاسخ ایمنی و آنتیاکسیدانی جوجه‌های گوشتی انجام شد. در این مطالعه 240 قطعه جوجه گوشتی نر سویه راس 308، در قالب طرح آماری کاملاً تصادفی با 5 تیمار و 4 تکرار )12 قطعه جوجه در هر تکرار( استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل 5 سطح میوه زرشک (شاهد، 1، 2، 3 و 4 درصد) بودند. صفات مورد مطالعه شامل میانگین خوراک مصرفی ، افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی، تیترآنتیبادی تولید شده علیه نیوکاسل، آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی و فراسنجههای خونی بودند. سطوح گلوکز و کلسترول، وزن قلب و چربی محوطه بطنی بطور معنیداری کاهش یافت (05/0P<). میوه زرشک میزان فعالیت آنزیم‌های سوپر اکسید دیسموتاز و گلوتاتیون پراکسیداز و HDL را به طور معنی‌داری افزایش داد (05/0P<). در پایان، نتایج این آزمایش نشان داد که گرچه افزودن میوه زرشک در همه سطوح، سبب بهبود فعالیت آنزیم‌های آنتیاکسیدانی گردید، اما فقط در سطح 3 درصد آن، موجب بهبود مقادیر گلوکز، کلسترول و HDL خون جوجه های گوشتی شد.

کلیدواژه‌ها


فرهادی، ا. جوادی‌فر، ک. فرهادی، ا. (۱۳۸۷). ارزیابی ا ثر عصاره آبی میوه زرشک دانه‌دار کوهی (Berberis Vulgaris) بر سطح کلسترول و تری‌گلیسرید خون. کومش. شماره ۹. ص ۲۱۱-۲۱۶
 Baba, S., Osakabe, N., Kato, Y., Natsume, M., Yasuda, A., Kido, T., et al. (2007). Continuous intake of polyphenolic compounds containing cocoa powder reduces LDL oxidative susceptibility and has beneficial effects on plasma HDL-cholesterol concentrations in humans. The American Journal of Clinical Nutrition, 85(3): 709-717.
Birdsall, T. C., and Kelly, G. S. (1997). Berberine therapeutic potential of an alkaloid found in several medicinal plants. Alternative Medicine Review, 2: 94-103.
Chand, N., Durrani, F., Qureshi, M., and Durrani, Z. (2007). Role of Berberis lycium in reducing serum cholesterol in broilers. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 20(4): 563-568.
Devasagayam, T., Tilak, J., Boloor, K., Sane, K., Ghaskadbi, S., and Lele, R. (2004). Free radicals and antioxidants in human health: current status and future prospects. Journal of The Association of Physicians of India, 52: 794-804.
Ebrahimi momghani, M., Aref hosseyni, S.R., Golzarand, M., Asgarzadeh, A. A., and Vahed Jabari, M. (2010). Long-term effect of Berberis vulgaris long term on some parts of the metabolic syndrome. Journal of Endocrinology and Metabolism, 11: 41-48.
Fellenberg, M., and Speisky, H. (2006). Antioxidants: their effects on broiler oxidative stress and its meat oxidative stability. World's Poultry Science Journal, 62(01): 53-70.
Gulfraz, M., Mehmood, S., Ahmad, A., Fatima, N., Praveen, Z., and Williamson, E. (2008). Comparison of the antidiabetic activity of Berberis lyceum root extract and berberine in alloxan‐induced diabetic rats. Phytotherapy Research, 22(9): 1208-1212.
Hajzadeh, M., Rajaei, Z., Shafiee, S., Alavinejhad, A., Samarghandian, S., and Ahmadi, M. (2011). Effect of barbery fruit on serum glucose and lipids in streptozotocin-diabetic rats. Pharmacologyonline, 1: 809-817
Heilbronn, L., Smith, S., and Ravussin, E. (2004). Failure of fat cell proliferation, mitochondrial function and fat oxidation results in ectopic fat storage, insulin resistance and type II diabetes mellitus. International Journal of Obesity, 28: S12-S21.
Hermenean, A., Popescu, C., Ardelean, A., Stan, M., Hadaruga, N., Mihali, C.-V., et al. (2012). Hepatoprotective Effects of Berberis vulgaris L. Extract/β Cyclodextrin on Carbon Tetrachloride–Induced Acute Toxicity in Mice. International Journal of Molecular Sciences, 13(7): 9014-9034.
Ivanovska, N., and Philipov, S. (1996). Study on the anti-inflammatory action of Berberis vulgaris root extract, alkaloid fractions and pure alkaloids. International Journal of Immunopharmacology, 18(10): 553-561.
Kermanshahi, H. and Riasi, A. (2006). Effect of Dietry Dried  Berberis Vulgaris Fruit and enzyme on some blood parameter of laying hens fed wheat-soybean based diets. Journal of Poultry sciense, 5(1): 89-92.
Lee, Y. S., Kim, W. S., Kim, K. H., Yoon, M. J., Cho, H. J., Shen, Y., et al. (2006). Berberine, a natural plant product, activates AMP-activated protein kinase with beneficial metabolic effects in diabetic and insulin-resistant states. Diabetes, 55(8): 2256-2264.
Mates, J. M., Pérez-Gómez, C., and De Castro, I. N. (1999). Antioxidant enzymes and human diseases. Clinical Biochemistry, 32(8): 595-603.
Meliani, N., Dib, M. E. A., Allali, H., and Tabti, B. (2011). Hypoglycaemic effect of Berberis vulgaris L. in normal and streptozotocin-induced diabetic rats. Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine, 1(6): 468-471.
Murugesh, K. S., Yeligar, V. C., Maiti, C. B., and Maity, T. K. (2005). Hepatoprotective and antioxidant role of Berberis tinctoria Lesch leaves on paracetamol induced hepatic damage in rats. Iranian Journal of Pharmacology & Therapeutics, 4(1): 64-69
Oakenfull, D., and Sidhu, G. (1990). Could saponins be a useful treatment for hypercholesterolaemia? European Journal of Clinical Nutrition, 44(1): 79-88.
Paglia, D. E., and Valentine, W. N. (1967). Studies on the quantitative and qualitative characterization of erythrocyte glutathione peroxidase. The Journal of Laboratory and Clinical Medicine. 70(1): 158-169.
Rajaian, H., Jalaee, J., and Aghajani, A. (2006). Berberis vulgaris as growth promoter in broiler chickens. International Journal of Poultry Science, 5(4): 395-397.
Sahin, K. and Kucuk, O. (2003) Heat stress and dietary vitamin supplementation of poultry diets. Nutrition Abstracts and Reviews Series B: Livestock Feeds and Feeding. 73: 41–50.
Shidfar, F., Ebrahimi, S. S., Hosseini, S., Heydari, I., Shidfar, S., and Hajhassani, G. (2012). The Effects of Berberis vulgaris Fruit Extract on Serum Lipoproteins, apoB, apoA-I, Homocysteine, Glycemic Control and Total Antioxidant Capacity in Type 2 Diabetic Patients. Iranian Journal of Pharmaceutical Research, 11(2): 643.
Škottová, N., Večeřa, R., Urbánek, K., Váňa, P., Walterová, D., and Cvak, L. (2003). Effects of polyphenolic fraction of silymarin on lipoprotein profile in rats fed cholesterol-rich diets. Pharmacological Research, 47(1): 17-26.
Taheri, S., Zarei, A., Changizi Ashtiyani, S., Rezaei, A., and Zaheiri, S. (2012). Evaluation of the effects of hydroalcoholic extract of Berberis vulgaris root on the activity of liver enzymes in male hypercholesterolemic rats. Avicenna Journal of Phytomedicine, 2(3): 153-161
Wang, F., Zhao, G., Cheng, L., Zhou, H. Y., Fu, L. Y. and Yao, W. X. (2004) Effects of berberine on potassium currents in acutely isolated CA1 pyramidal neurons of rat hippocampus. Brain Research, 999: 91-97.
Yazdani, A., Poorbaqhi, S.L., Habibi, H., Nazifi, S., Rrahmanifar, F. and Sepehrmanesh, M. (2013). Dietary Berberis Vulgaris extract enhances intestinal mucosa morphology in the broiler chicken (Gallus gallus). Company Clinical Pathology, 22: 611-615.