مقایسه اثر اسانس میخک، آنتی‌بیوتیک ویرجینامایسین و پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد، فراسنجه‏های خونی، جمعیت میکروبی و بافت شناسی روده کوچک جوجه‏های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد

2 استادیار گروه علوم دامی دانشگاه جیرفت

چکیده

این پژوهش با هدف بررسی اثر آنتی‏بیوتیک ویرجینامایسین، اسانس میخک و پروبیوتیک پروتکسین بر عملکرد، فراسنجه‏های خونی، جمعیت میکروبی و بافت شناسی روده کوچک جوجه‏های گوشتی انجام شد. برای این منظور240 قطعه جوجه‌ نر گوشتی سویه راس 308 در 40 واحد آزمایش با 6 تیمار و 4 تکرار 10 قطعه-ای در قالب طرح کاملا تصادفی توزیع شدند. تیمارها شامل: جیره پایه (شاهد)، دو گروه آزمایشی تغذیه شده با جیره شاهد و افزودن 02/0 درصد آنتی‌بیوتیک ویرجیناماسین و پروبیوتیک پروتکسین و سه گروه آزمایشی تغذیه شده با جیره شاهد و سطوح 150، 300 و 450 میلی‌گرم درکیلوگرم جیره، اسانس میخک بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای حاوی آنتی بیوتیک، پروبیوتیک و سطوح 150 و 300 میلی‌گرم اسانس میخک وزن زنده، ضریب تبدیل خوراک، وزن نسبی لاشه، سینه و ران را به طور معنی‌دار بهبود بخشیدند (05/0P<). میانگین وزن نسبی اندام‌های ایمنی بورس و طحال و همچنین کبد، در تمامی تیمارها در مقایسه با تیمار کنترل افزایش یافت (05/0P<). پروبیوتیک و تمامی سطوح اسانس، میزان کلسترول و LDL پلاسمای خون را به طور معنی‌دار کاهش دادند (05/0P<). تمامی تیمارها بجز آنتی‌بیوتیک تعداد باکتریهای لاکتوباسیلوس را افزایش و تعداد باکتریهای اشرشیاکلی را کاهش دادند (05/0P<). آنتی‌بیوتیک، پروبیوتیک و سطوح 150 و 300 میلی‌گرم اسانس میخک ارتفاع و عرض پرز را افزایش و عمق کریپت را کاهش دادند. تمامی تیمارها نسبت هتروفیل به لمفوسیت را بهبود بخشیدند (05/0P<). بنابراین می‌توان از پروبیوتیک و اسانس میخک تا سطح 300 میلی‎گرم به عنوان جایگیزین آنتی بیوتیک در جهت بهبود عملکرد و ایمنی جوجه‌های گوشتی استفاده کرد.

کلیدواژه‌ها


عابدینی سانیجی، م.، شریعتمداری، ف. و کریمی ترشیزی، م.ا. (1390). مقایسه اثر گیاهان دارویی، اسید آلی و آنتی‏بیوتیک در جیره حاوی جو و آنزیم بر عملکرد، فاکتورهای خونی، پاسخ ایمنی و مورفولوژی روده جوجه‏های گوشتی. مجله تولیدات دامی. شماره 13(2). ص ص.27-19
Agostini, P.S., Sola-Oriol, D., Nofrarias, M., Barroeta, A.C., Gasa, J. and Manzanilla, E.G. (2012). Role of in-feed clove supplementation on growth performance, intestinal microbiology, and morphology in broiler chicken. Livestock Science. 147:113-118.
Akyurek, H., and Yel, A. (2011). Influence of dietary thymol and carvacrol preparation and/or an organic acid blend on growth performance, digestive organs and intestinal microbiota of broiler chickens. African Journal of Microbial Research. 5 (8): 979-984.
Awad, W. A., Ghareeb, K., Abdel-Raheem, S.  and Bohm. J.  (2009). Effects of dietary inclusion of probiotic and synbiotic on growth performance, organ weights, and intestinal histomorphology of broiler chickens. Poultry Science. 88:49–55.
Azadegan Mehr, M., Hassanabadi, A., Nassiri Moghaddam, H.,and Kermanshahi, H. (2014).Supplementation of Clove Essential Oils and Probiotic to the Broiler’s Diet on Performance, Carcass Traits and Blood Components. Iranian Journal of Applied Animal Science. 4(1):117-122.
Bai, S. P., Wu, A. M.  Ding, X. M., Lei, Y., Bai, J.,  Zhang, K. Y., and Chio, J. S. (2013). Effects of probiotic-supplemented diets on growth performance and intestinal immune characteristics of broiler chickens. Poultry Science. 92:663–670.
Brenes, A. and Roura, E. (2010). Essential oils in poultry nutrition: main effects and modes of action. Animal Feed Science. 158: 1-14.
Cao, G. T., Zeng, X. F., Chen, A. G., Zhou, L.  Zhang, L. Xiao, Y. P.  and Yang, C. M. (2013). Effects of a probiotic, Enterococcus faecium, on growth performance, intestinal morphology, immune response, and cecal microflora in broiler chickens challenged with Escherichia coli K88. Poultry Science. 92:2949–2955.
Chichlowski, M., Croom, W.J., Eden, F.W., McBride, B.W., Qiu, R., Chiang, C.C., Daniel, L.R, Havenstein, G.B. and Koci, M.D. (2007). Microarchitecture and spatial relationship between bacteria and ileal, cecaland colonic epithelium in chicks fed a direct-fed microbial, primalac, and salinomycin. Poultry science. 86:1121-1132.
Cervantes, H. M., Shim, M. Y., Hooper, S. E.  Bafundo, K. W. and Pesti, G. M.  (2011). The influence of virginiamycin on the live and processing performance of Nicholas turkey hens. Journal of Applied Poultry Research. 20:347–352.
Dabiri, N., Ashayerizadeh, A., Ashayerizadeh, O., Mirzadeh, K.H., Roshanfekr, H. and Mamooee, M. (2009). Effect of dietary antibiotic, probiotic and prebiotic as growth promoters, on growth performance, carcass characteristics and hematological indices of broiler chickens. Pakistan Journal of Biological Science, 12:52-57.
Dragland, S., Senoo, H., Wake, K., Holte, K., Blomhoff, R. (2003). Several culinary and medicinal herbs are important sources of dietary antioxidants. Journal of Nutrition. 133:1286-1290.
Elliott J.C. and Dover S.D. (1985). X-ray microscopy using computerized axial tomography. J. Microscop. 138(3):329-331.
Ertas, O.N., Guler, Çiftci, M., Dalkilic, B. and Simsek, U.G. (2005). The effect of an essential oil mix derived from oregano, clove and anise on broiler performance. International Journal of Poultry Science. 4: 879-884.
Fan, Y., Croom, J., Christensen, V., Black, B., Bird, A., Daniel, L., McBride, B. and Eisen, E. (1997). Jejunal glucose uptake and oxygen consumption in turkey poults selected for rapid growth. Poultry Science. 76:1738–1745.
Frankic, T., Voljc, M., Salobir, J.  and Rezar, V. (2009). Use of herbs and spices and their extracts in animal nutrition. Acta Agriculture Slovenica. 94:95-102.
Guban, J., Korver, D.R., Allison, G.E. and Tannock, G.W. (2006). Relationship of Dietary Antimicrobial Drug Administration with Broiler Performance, Decreased Population Levels of Lactobacillus salivarius, and Reduced Bile Salt Deconjugation in the Ileum of Broiler Chickens. Poultry Science. 85:2186–2194.
Hartnoll, G., Moore, D., Douek, D. (1993). Near fatal ingestion of oil of cloves. Archives of Disease in Childhood. 69(3): 392–393.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo, J. and Megias, M.D. (2004). Influence of two plant extracts on broiler performance, digestibility and digestive organ size. Poultry Science. 83:169-174.
 
Hood, R.L., Bailey, W.M. and Svoronos, D. (1978). The effect of dietary monoterpenes on the cholesterol level of eggs. Poultry Science. 57:304-306.
Iji P. A, Hughes, R. J, Choct and Tivey D. R ( 2001). Intestinal structure and function of broiler chickens on wheat-based diets supplemented with a microbial enzyme. AnimalScience. 14: 54-60.
Jeong, J. S. and Kim, I. H. (2014). Effect of Bacillus subtilis C-3102 spores as a probiotic feed supplement on growth performance, noxious gas emission, and intestinal microflora in broilers. Poultry Science. 93:3097–3103.
Jirovetz, L., Buchbauer, G., Stoilova, I., Stoyanova, A., Krastanov, A. and Schmidt, E. (2006). Chemical composition and antioxidant properties of clove leaf essential oil. Journal of Agricultural and Food Chemistry . 54: 6303–6307.
Jamroz, D., Wertelecki, T., Houszka, M. and Kamel, C. (2006). Influence of diet type on the inclusion of plant origin active substances on morphological and histochemical characteristics of the stomach and jejunum walls in chicken. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition . 90: 255–268.
Kamel, C. (1999). Use of plants extracts in european pig diets. Feed Compounder. 19: 23–27.
Kalavathy, R., Abdullah, N., Jalaludin, S. and Ho, Y.W. (2003). Effects of Lactobacillus cultures on growth performance, abdominal fat deposition, serum lipids and weight of organs of broiler chickens. British Poultry Science.  44: 139 - 44.
Lee, K.W., Everts, H. and Beynen, A.C. (2004). Essential Oils in Broiler Nutrition. International Journal of Poultry Science. 3(12):738-752.
Lewis, M.R., Rose, S.P. MaCkenzie, A.M. and Tucker, L.A. (2003). Effects of dietary inclusion of plant extracts on the growth performance of male broiler chickens. British Poultry Science. 44: 42-43.
Lillehoj, H.S., Lee, K.W. (2012). Immune modulation of innte immunity as alternatives-to-antibitics strategies to mitigate the use of drugs in poultry production. Poultry Science. 91: 1286-1291.
Maxwell, M.H. (1993). Avian blood leucocyte responses to stress. World’s Poultry Science. 49:34-43.
Mohan, B., Kadirvel, R., Natarajan, A. and Bhaskaran, M. (1996). Effect of probiotic supplementation on growth, nitrogen utilisation and serum cholesterol in broilers. British Poultry Science. 37:395-401.
Mountzouris, K.C.,  Paraskevas, V., Tsirtsikos, P., Palamidi, I., Steiner, T., Schatzmayr, G. and Fegeros, K. (2011). Assessment of a phytogenic feed additive effect on broiler growth performance, nutrient digestibility and caecal. Animal Feed Science Technology. 168:223-231.
Pedroso, A., Menten, A.,  Lambais, J.F.M., Racanicci, M.R.,  Longo, F.A. and Sorbara, J.O.B. (2006). Intestinal bacterial community and growth performance of chickens fed diets containing antibiotics. Poultry Science. 85:747-75.
Rahimi, S., Khaksefidi, A. (2006). A comparison between the effects of a probiotic (Bioplus 2B) and an antiobiotic (virginiamycin) on the performance of broiler chickens under heat stress condition. Iranian Journal of Veterinary Research . 7(3):23-38.
Reisinger, N., Steiner, T.,  Nitsch, S., Schatzmayr, G. and Applegate, T. J.  (2011). Effects of a blend of essential oils on broiler performance and intestinal morphology during coccidial vaccine exposure. Journal of applied Poultry Research. 20:272-283.
Saadat Shad, H.,  Mazhari, M., Esmaeilipour, O.  and Khosravinia, H. (2016).  Effects of Thymol and Carvacrol on Productive Performance, Antioxidant Enzyme Activity and Certain Blood Metabolites in Heat Stressed Broilers. Iranian Journal of Applied Animal Science. 6(1):195-202.
Shoeib, H.K., Sayed, A.N., Sotohy, S.A. and Abdel Haffar, S.K. (1997). Response of broiler chicks to probiotic (Pronifer) supplementation. Assiut Veterinary Medical Journal. 36(71): 103-116.
Tabidi, M. H., Mukhtar, A. M.  and Mohammed, H. I. (2013). Effects of probiotic and antibiotic on performance and growth attributes of broiler chicks. Global Journal of Medicinal Plant Research. 1:136–142.
Taherpour, R., Moravej, H., Shivazad, M., Adibmoradi, M. and Yakhchali, B. (2009). Effects of dietary probiotic, prebiotic and butyric acid glycerides on performance and serum composition in broiler chickens. African Journal of Biotechnology. 8: 2329-2334.
Teo, A.Y., Tan, H.M. (2007). Evaluation of the performance and intestinal gut microflora of broilers fed on corn-soy diets supplemented with Bacillus subtilis PB6. Journal of Applied Poultry Research. 16: 296-303.
Vahdatpour, T., Nikpiranm H., Babazadeh, D., Vahdatpour, S. and Jafargholipour, M.A. (2011). Effects of Protexin, Fermacto and combination of them on blood enzymes and performance of Japanese quails (Coturnix Japonica) Annals of Biological Research. 2:283-291