اثر مرحله برداشت بر عملکرد تولید علوفه و ارزش غذایی گیاه کامل نیشکر به عنوان یک منبع علوفه ای

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 پژوهشگر مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی صفی آباد دزفول؛ سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، دزفول، ایران

2 عضو هیات علمی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

این پژوهش به منظور تعیین ارزش غذایی و عملکرد علوفه دو رقم نیشکر زودرس و دیررس در طول دوره رشد اجرا گردید. برای هر رقم یک مزرعه انتخاب و طی مدت هفت ماه (هر ماه دو نوبت) از علوفه آن‌ها نمونه برداری شد. نتایج نشان داد مقدار ماده خشک و قند‌های محلول با پیشرفت رشد گیاه، به صورت معنی داری (05/0 > P) افزایش یافت. میزان پروتیین خام، خاکستر، NDF وADF با گذشت مرحله رشد گیاه، روند کاهشی داشت (05/0 > P). میزان پروتئین خام در اولین برداشت (اردیبهشت) در رقم زودرس و دیررس به ترتیب 77/9 و 80/8 درصد بود اما از ماه هفتم (آبان) در هر دو رقم، کمتر از 3 درصد بود. میزان قند محلول در اولین برداشت برای رقم زودرس و دیررس به ترتیب 48/3 و 65/3 درصد و در سیزدهمین برداشت به ترتیب 98/23 و 39/23 درصد بود. قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی برای رقم زودرس در ماه‌های مهر و آبان و برای رقم دیررس در آبان بیشترین مقدار بود (05/0 > P). میزان تولید ماده خشک، ماده آلی، پروتین خام و ماده آلی قابل هضم، طی رشد گیاه، در دو رقم روند افزایشی داشت (05/0 > P). با توجه به یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که زمان مناسب برداشت گیاه کامل نیشکر، به عنوان علوفه از نظر مواد مغذی قابل برداشت، آبان ماه خواهد بود، با این حال تعیین اثر چین‌های مختلف بر عملکرد و ارزش غذایی، نیاز به پژوهش دارد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


فضائلی، ح. (1387). بازیافت پس ماند­های نیشکر و اهمیت آن در توسعه دامپروری. مجموعه مقالات سومین کنگره ملی بازیافت و استفاده از منابع تجدید شونده در کشاورزی. ص. 70. دانشگاه آزاد خوراسگان،  اصفهان.

Alvarez, F.J. and Preston, T.R. (1976). Performance of fattening cattle on immature or mature sugar cane. Centro de Investigacióny Experimentación Ganadera Chetumal, Mexico. 127-134.

Amanda, P.S., Débora, C.C.L., Pattathil, S., Michael, G.H. and Marcos, S.B. (2012). Composition and Structure of Sugarcane Cell Wall Polysaccharides: Implications for Second-Generation Bioethanol Production. In:  Bioenergycenter.org/besc/publications/desouza_sugarcane_yr6.pdf

AOAC. (1990). Official method of analysis, 15th Edition. Association of Official Analytical Chemists, Washington DC, USA.

Ávila, C.L.S.,   Alexandre Rocha Valeriano, A.R., Pinto, J.C., Figueiredo, H.C.P.,  Rezende, A.V. and Schwan, R.F. (2012). Chemical composition and fermentative losses of sugar cane ensilage with different Brix degrees, with or without calcium oxide. Brazilian Zootecnich. 41(2):256-263.

Andrade, J.B., Ferrari Junior, E., Possenti, R.A., Otsuk, I.P., Zimback, L. and Landell, M.G.A. (2003). Seleção de 39 variedades de cana-de-açúcar para alimentação animal. Brazilian Journal of Veterinary Research and Animal Science. 40:287-296.

Badve, V.C., Kharat, S.T., Sobale, B.N., Joshi, A.L. and Rangnekar, D.V. (1979). Nutritive value of sugarcane for dairy cattle. Proceedings of XVth Dairy Industry Conference, Hyderabad, India.

Banda, M. and Valdez, R.E. (1976). Effect of stage of maturity on nutritive value of sugar cane. Comisión de Río Pánuco. Tropical Animal Production. 1:94-97.

Barbosa, M.H.P. and Silvera, L.C.I. (2006). Cana-de-açúcar: variedades, estabelecimento e manejo. In: Simposio Sobre Manejo Estrategico Da Pastagem, 3. 2006, Viçosa. Anais. Brazil. p.245-276.

Bonomo, P., Cardoso, C.M.M., Pedreira, M.S., Santos, C.C., Pires, A.J.V. and Silva, F.F. (2009). Potencial forrageiro de variedades de cana-de-açúcar para alimentação de ruminantes. Acta Scientiarum Animal Sciences. 31:53-59.

De Faria Pedroso, A., Nussio, L.G., De Fatima Paziani, S., Santana Loures, D.R., Scoton Igarasi, M., Coelho, R., Packer, I.H., Horii, J. and Gomes, L.H. (2005). Fermentation and epiphytic microflora dynamics in sugar cane silage. Science Agric (Piracicaba, Brazil). 62(5):427-432.

Donefer, E., Charles, K. and Neckles, F.A. (1982). Effect of season on the growth of cattle fed sugarcane-based ration. Journal of Animal Science. 55 (Supplement 1) 182 (Abstract).

Donefer, E., Brunton, P.D. and Neckles, F.A. (1983). Intensive beef production system using sugarcane-based ration. Proceedings of the Fifth World Conference on Animal Production. Tokyo, Japan, Vol. II, Pp. 845-846.

Freitas, A., Rocha, W.P. and Zonta, F.C. (2008).  Consumo de nutrientes e desempenho de ovinos alimentados com dietas à base de cana-de-açúcar hidrolisada. Pesquisa agropecuaria brasileira. 43:1569-1574.

Ferreiro, H.M., Preston, T.R. and Sutherland, T.M. (1977).Digestibility of stalk and tops of mature and immature sugar cane. Tropical Animal Production. 2(1):100-104.

Gonzalez, P., Klibansky, L., Delgado, M. and Delgado, M.K. (1998). Sugarcane as basis for animal feed systems. Revista, ICIDCA Sobre los Derivados de-la Cana de-Azucar. 30:230-252.

Iqbal, M.A. and Iqbal, A. (2014).  Sugarcane Production, Economics and Industry in Pakistan. American-Eurasian Journal of Agriculture & Environment Science. 14(12):1470-1477.

Kung, Jr. L. and Stanley, R.W. (1982). Effect of stage of maturity on the nutritive value of whole plant sugarcane preserved as silage. Journal of Animal Science. 54(4):688-696.

MAFF. 1982. The Analysis of Agricultural Materials, 2nd ed. MAFF, London, UK.

Magaña, R., Aguirre, J., Aguirre, A., Martínez, S., Gómez, A., Lemus, C., Huerta, R. and Ly, J. (2009). Entire sugar cane or sugar cane residues for feeding sheep. Chemical composition and in vitro degradability of canes. Livestock Research for Rural Development. 21(2).

Miranda , A.S., Domingues, F.N., Godoy , B.S., Oaigen , R.P., Rêgo, A.C., Faturi , C., Corrêa , R.P.  and da Silva, F. (2015).  Production and chemical composition of three sugarcane cultivars grown under Af climate conditions. Revista Brasileira de Zootecnia. 44(11):384-389.

Muñoz , E. and González, R. (1998). Caña de azúcar integral para estimular el consumo a voluntad de alimentos voluminosos en vacas. Revista Cubana de Ciencia Agrícola. 31:33-40.

Neto, G.B., Siqueira, G.R., Reis, R.A., Nogueira, J.R., Roth, M.T.P. and Roth, A.P.D.T. (2007). Óxido de cálcio como aditivo na ensilagem de cana-de-açúcar.  Revista Brasileira de Zootecnia. 36(5):1231-1239.

Pate, F.M., Alvarez, J., Phillips, J.D. and Eiland, R.B. (2002). Sugarcane as a Cattle Feed: Production and Utilization. University of Florida, Extention. In:

       ttp://corn.agronomy.wisc.edu/Crops/SugarCane.

Preston, T.R. (1977). Nutritive value of sugar cane for ruminants. Tropical Animal Production. 2(2):125-142.

Preston, T.R. and Leng, R.A. (1978). Sugarcane as cattle feed. Part I: Nutritional constraints and perspectives. World Animal Review. 27:7-12.

Queiroz, O.C.M., Nussio, L.g., Santos, M.C. and Souza, D.P. (2005). Sugar cane silage compared with traditional roughage sources on performance of dairy cows. Silage Production and Utilisation: Proceedings of the XIVth International Silage Conference, July 2005, Belfast, Northern Ireland, p.257.

Rangnekar, D.V. and Joshi, A.L. (1978). Sugarcane as a potential fodder for cattle. Proc. Seminar on Stabilization of Sugarcane Production, Kanpur, India.

Roxas, B.D. (1985). Sugarcane and its by-products for animal feed. Animal Production Technology. 1:18-21.

Santos, M.C., Nussio, L.G., Mourao, G.B. Schmidt, P. Mari, L.J. and Ribeiro, J.L. (2009). Nutritive value of sugar cane silage treated with chemical additives. Science Agriculture. (Piracicaba, Brazil) 66(2):159-163.

 Sarwar, M., Nisa, M., Ajmal Khan, M. and Mushtaque, M. (2006). Chemical Composition, Herbage Yield and Nutritive Value of Panicum antidotale and Pennisetum orientale for Nili Buffaloes at Different Clipping Intervals. Asian-Australasian Journal of Animal Science. 19(2):176-180.

Townsend, C.R., Costa, N.L., Torres, R.A., Soares, J.P.G., Pereira, R.G.A. and Magalhães, J.A. (2006). Avaliação agronômica de variedades de cana-de-açúcar para fins forrageiros em Rondônia. Revista Científica de Produção Animal. 8:15-20

Santos, M.C., Nussio, L.G.,  Mourao, G.B.,  Schmidt, P., Mari, L.J. and Ribeiro, J.L. (2009). Nutritive value of sugar cane silage treated with chemical additives. Science Agriculture (Piracicaba, Brazil).  66(2):159-163.

SAS Institute, (2002). SAS/STAT user’s guide. SAS Institute Inc, Cary

Tilley, J.M.A, and Terry, R.A. (1963). A two-stage technique for the in vitro digestion of forage crops.  Journal of British Grassland Society. 18(21):104-111.

 Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber and non-starch carbohydrate in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74:3583-3597.