اثر سطوح مختلف پودر پونه‏ کوهی و دارچین بر عملکرد، برخی متابولیتهای خونی و فعالیت آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز جوجه‏ های گوشتی تحت تنش‏ گرمایی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت

2 استادیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه جیرفت

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح مختلف پودر پونه‏کوهی و دارچین بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی جوجه‏های گوشتی تحت تنش‏گرمایی، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 200 قطعه جوجه گوشتی نر یک روزه سویه راس با پنج تیمار و چهار تکرار انجام شد. تیمارها شامل: 1) جیره (شاهد) 2) جیره پایه + 25/0 درصد پونه‏کوهی 3) جیره پایه + 5/0 درصد پونه‏کوهی 4) جیره پایه + 25/0 درصد دارچین 5) جیره پایه + 5/0 درصد دارچین بودند. جوجه‏ها تا 25 روزگی با جیره یکسان تغذیه شدند. از سن 25 روزگی جوجه‏ها با تیمارهای غذایی تغذیه شده و تحت تنش گرمایی متناوب (روزانه 8 ساعت در دمای 2 ±0C 34 ) قرار گرفتند. با افزودن پودر پونه‏کوهی و دارچین در جیره جوجه‏های گوشتی خوراک مصرفی در دوره آزمایشی تحت تأثیر قرار نگرفت (05/0<P). پودر پونه‏کوهی و دارچین باعث افزایش وزن و کاهش تأثیر ضریب تبدیل خوراک نسبت به گروه شاهد شدند (01/0>P). در مقایسه با تیمار شاهد، جوجه‏های تغذیه شده با تیمارهای حاوی 5/0 درصد پونه‏کوهی و 25/0درصد و 5/0 درصد دارچین به ترتیب اضافه وزن روزانه بالاتر و بهبود در تأثیر ضریب تبدیل خوراک را نشان دادند. افزودن 5/0 درصد پونه‏کوهی در جیره به‏طور معنی‏داری باعث افزایش آنزیم گلوتاتیون پراکسیداز به میزان 74 درصد نسبت به گروه شاهد شد (05/0>P). نتایج این آزمایش نشان داد که افزودن 5/0 درصد پودر پونه‏کوهی و دارچین به جیره جوجه های گوشتی می‏تواند منجر به بهبود عملکرد و پاسخ ایمنی شده و تا اندازه‏ای اثرات منفی تنش‏گرمایی را کاهش دهد.

کلیدواژه‌ها


باغبان کنعانی، پ.، دانشیار، م.، نجفی، ر.، (1395). تأثیر مکمل سازی پودر دارچین و زردچوبه بر عملکرد، صفات لاشه و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی. نشریه پژوهشهای علوم دامی، جلد 26، شماره 1، ص 63-75.
پیرمحمدی، ع.، دانشیار، م.، فرهومند، پ.،(1394). بررسی تأثیر پودر گیاهان آویشن و پونه بر عملکرد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی تحت تنش گرمایی. مجله دامپزشکی ایران، جلد 11، شماره ی2، ص 12-25.
Adam, K., Sivropoulou, A., Kokkini, S., Lanaras, T. and Arsenakis, M. (1998). Antifungal activities of Origanum vulgare ssp. Hirtum, Mentha spicata, Lavandula angustifolia, and Salvia fruticosa esseential oils against human patho- genic fungi. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 46:1739-1749.
Amerah, A. M., Mathis, G. and Hofacre, C. L. (2012). Effect of xylanase and a blend of essential oils on performance and Salmonella colonization of broiler chickens challenged with Salmonella Heidelberg. Poultry Science. 91: 943-947.
Bartlett, J. R. and Smith, M. (2003). Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poultry Science. 82: 1580-1588.
Banfando, K. W., Cox, L. A. and Bywater, R. (2003). Review lends perspective to recent sciectific findings on Virginiamycin, antibiotic resistance debate. Feed stuffs. 75(3): 26-27.
Borges, S., Fischer Da Silva, A., Majorka, A. V., Hodge, A. and Cummings, K. R. (2004). Physiological responses of broiler chickens to heat stress and dietary electrolyte balance(sodium plus potassium minus chloride, miliequivalents per kilogram). Poultry Science. 83:1551-1558.
Cabuk, M.., Bzkurt, M., Alcicek, A., Akbas, Y. and Kucukyilmaz K. (2005). Effect of an herbal essential oil mixture on growth and internal organ weights of broilers from young and old breeder flocks. SouthAfrican Journal of Animal Science. 36:135–141.
Chao, L., Hua, K. F. and Hsu, H.Y. (2005). Study on the anti-inflammatory activity of essential oil from leaves of cinnamomum osmophoeum. journal of Agriculthral food chemistry. 53: 7274-7278.
Ciftci, M., Simsek, U. G., Yuce, A., Yilmaz., O. and Dalkilic, B. (2010). Effects of dietary antibiotic and Cinnamon oil supplementation on antioxidant enzyme activities, cholesterol levels and fatty acid compositions of serum and meat in broiler chickens. Acta Veterinaria Brno. 79: 33-40.
Faix, S., faixova, Z., Placha, I. and Koppel, J. (2009). Effect of cinnamomum zeylanicum Essential Oil on Antioxidative status in Broiler chickens . Acta Veterinaria Brno.78: 411-417.
Garcia V., Catala-Gregori P., Hernandez F., Megias M.D. and Madrid J. (2007). Effect of formic acid and plant extracts on growth, nutrient, digestibility, intestine mucosa morphology and meat yield of broilers. Journal of Applied Poultry Research.16: 555-562.
Geraert, P. A., Guillaumin, S. and Leclercq, B. (1993). Are genetically lean broilers more resistant to hot climate? British Poultry Science. 34: 643-653.
Halle, I., Thomann, R., Bauermann, U., Henning, M. and Khler, P. (2004). Effect of a graded supplementation of herbs and essential oils in broiler feed on growth and carcass traits. Landbauforschung Vlkenrode. 54: 219-229.
Hermes, I. H., Attia, F. M., Ibrahim K. A,. and EL-nesr, S. S.( 2011). Physiological responses of broiler chickens to different dietary forms and levels of Nigella sativa L., Egyptian during summer season. Journal of Agricultural and Veterinary Sciences. 4: 17-33.
Hernandez, F., Madrid, J., Garcia, V., Orengo J. and Megias, M. D. (2004). Influence of two plant extracts on brolier performance, digestibility and digestive organs size. Poultry Science. 83: 169-174.
Koochaksaraie, R. R., Irani, M. and Gharavysi, S. ( 2011). The effects of cinnamon powder feeding on some blood metabolites in broiler chicks. Brazilian Journal of  Poultry Science. 13: 197-201.
Lin, H., Jiao, H., Buyse, J. and Decuypere, E. (2006). Strategies for preventing heat stress in poultry. World's Poultry Science Journal. 62(01):71-86.
Mohammadi, A., Nazari, H., Imani, S., and Amrollahi, H. (2014)  Chemical composition and antifungal activity of essential oils from some medicinal plants of Iran. International Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 5(2): 376-382.
Mahmoud, K. Z., Edens, F. W., Eisen, E. J. and Havenstein, G. B. (2004). Ascorbic acid decreases heat shock protein 70 and plasma corticosterone response in broilers (Gallus gallus domesticus) subjected to cyclic heat stress. Comparative Biochemistry and Physiology. 137: 35-42.
Mehmet, U., Emel, E., Gulhan, V. U., Hulya, S. Z., and Nilufer V. (2010). Composition, antimicrobial activity and in vitro cytotoxicity of essential oil from Cinnamomum zeylanicum Blume (Lauraceae). Food and Chemical Toxicology. 48 :3274–3280.
Narimani-Rad, M.; Nobakht, A.; Shahryar, H.A.; Newsholme, P.; Procopio, J.; Lima, M.M.R.; Pithon-curi, T.C. and Curi, R. (2003). Glutamine and glutamate-their central role in cell metabolism and function. Cell Biochemistry and Function. 21: 1-9.
Nienaber, J. A. and Hahn, G. L.(2007). Livestock production system management responses to thermal challenges. International Journal of Biometeorology. 52: 149-157.
Osman, A. M. A., and El-Barody, M. A. A. (1999.)Growth performance and immune response of broiler chicks as affected by diet density and Nigella sativa seeds supplementation. Egyptian Poultry Science. 19: 619-633.
Prieto, M.T. and Campo, J. L. (2010). Effect of heat and several additives related to stress levels on fluctuating asymmetry, heterophil:lymphocyte ratio, and tonic immobility duration in White Leghorn chicks. Poultry Science. 89: 2071–2077.
Ponte, P. and Rosado, C. (2008). Pasture intake improve the performance and meat sensory attributes of free- range in broilers. Poultry Science. 87: 71-79.
Rafiee, F., Mazhari, M., Ghoreishi, M., Esmaeilipour, O. (2016).Effect of lemon verbena powder and vitamin C on performance and immunity of heat-stressed broilers. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. DOI: 10.1111/jpn.12457.
SAS, (2001). SAS Procedures Guide, Version 8. SAS Inst. Inc, Cary, NC.
Tache, Y., Martinez, V., Million, M. and Wang, L. (2001). Stress & the gastrointestinal tract III. Stress-related alterations of gut motor function: role of brain corticotrophin-releasing factor receptors. American journal of physiology. 280: 173-177.
Toghyani, M., Toghyani, M., Gheisari, A., Ghalamkari G. and Eghbalsaied, S. (2010). Evaluation of cinnamon and garlic as antibiotic growth promoter substitutions on performance, immune response, serum biochemical and haematological parameters in broiler chicks. Livestock Science. 138: 167-173.
Vazirian, M., Mohammadi, M., Farzaei, M.H., Amin, G., Amanzadeh, Y. (2015). Chemical composition and antioxidant activity of Origanum vulgare subsp. vulgare essential oil from Iran. Research Journal of Pharmacognosy. 2(1): 41-46.
Vekiari. S. A., Oreopoulou, V., Tzia, C. and Thomopoulos, C. D. (1993). Oregano  flavonoids as lipid antioxidants. Journal of the American Oil Chemists' Society. 70: 483-487.
Windisch, W., Schedle, K., Plitzner, C. and Kroismayr, A. (2008). Use of phytogenic products as feed additives for swine and poultry. Journal of Animal Science. 86: l40-l48.