مقایسه غلظت های مختلف زرده تخم مرغ و لستین سویا بر عملکرد اسپرم بز مرخز

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 باشگاه پژوهشگران جوان، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران

2 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج

چکیده

این تحقیق با هدف بررسی اثر آنتی اکسیدانی غلظت‌های مختلف زرده تخم مرغ (5، 10، 15 و 20 درصد) و لستین (1، 5/1 و 2درصد) بر فراسنجه‌های اسپرم بز مرخز پس از فرآیند انجماد- یخ گشایی انجام شد. نمونه‌های منی توسط واژن مصنوعی از 4 راس بز نر بالغ، هفته ای 2 بار جمع آوری شد. نمونه‌های منی رقیق شده در معرض بخار ازت منجمد و در تانک حاوی ازت مایع ذخیره شد و سپس یخ گشایی پایوت‌های حاوی اسپرم در آب گرم 37 درجه سانتی‌گراد انجام شد. تحرک کل و تحرک پیشرونده اسپرم با کمک سامانه آنالیز رایانه‌ای اسپرم اندازه‌گیری شد. سلامت غشا، درصد اسپرم‌های زنده، مورفولوژی اسپرم‌ها و غلظت مالون‌دی‌آلدهاید بعد از فرآیند یخ‌گشایی اندازه‌گیری شد. نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که رقیق‌کننده حاوی 15 درصد زرده و 5/1 درصد لستین موجب بهبود در میزان تحرک، تحرک پیشرونده و اسپرم‌های زنده نسبت به سایر سطوح‌ها شد (05/0P<). سطوح مختلف زرده تخم مرغ و لستین اثر معنی داری روی سلامت غشاء، مورفولوژی، مالون‌دی‌آلدهاید و حالت اکروزومی اسپرم‌ها نداشتند (05/0P>). مطابق با نتایج این پژوهش به نظر می‌رسد که استفاده از 15 درصد زرده در رقیق کننده‌های بر پایه حیوانی و 5/1 درصد لستین در رقیق کننده‌های بر پایه گیاهی بز مرخز باعث بهبود معنی‌دار فراسنجه های اسپرم از جمله تحرک و درصد اسپرم‌های زنده می‌شود.

کلیدواژه‌ها


Aires, V.A., Hinsch, K.D., Mueller-Schloesser, F., Bogner, K., Mueller-Schloesser, S. and Hinsch, E. (2003). In vitro and in vivo comparison of egg yolk-based and soybean lecithin-based extenders for cryopreservation of bovine semen. Theriogenology. 60: 269-279.
Amirat, L., Tainturier, D., Jeanneau, L., Thorin, C., Gérard, O., Courtens, J.L. and Anton, M. (2004). Bull semen in vitro fertility after cryopreservation using egg yolk LDL: a comparison with Optidy  commercial egg yolk extender. Theriogenology. 61: 895-907.
Amoah, E.A. and Gelayes, S. (1997). Biotechnological advances in goat reproduction. Animal Reproduction Science. 75: 578- 585.
Beccaglia, M., Anastasi, P., Chigioni, S. and Luvoni, G. (2009). Tris-Lecithin Extender Supplemented With Antioxidant Catalase for Chilling of Canine Semen. Reproduction in Domestic Animals. 44: 345-349.
Bucak, M.N., Atessahin, A., Varıslı, O., Yuce, A., Tekin, N. and Akcay, A. (2007). The influence of trehalose, taurine, cysteamine andhyaluronan on ram semenMicroscopic and oxidative stress parameters afterfreeze–thawing process.Theriogenology. 67:1060–1067.
Bucak, M.N., Sarıözkan, S., Tuncer, P.B., Sakinand, F. and Kulaksız, R. (2010). The effect of antioxidants on post-thawed Angora goat (Capra hircusancryrensis) sperm parameters, lipid peroxidation and antioxidant  activities. Small Ruminant Research. 89: 24-30.
Bucak, M.N., Tuncer, P.B., Sarıözkan, S., Ulutas, P.A., Çoyan, K. and Baspınar, N. (2009). Effects of hypotaurine, cysteamine and aminoacids solution on post-thawmicroscopic and oxidative stress  parameters of Angora goat semen. Research in Veterinary Science. 87: 468–472.
Curry, M.R. (2000). Cryopreservation of semen from domestic livestock. Reviews of Reproduction. 5: 46-52.
Del Valle, I., Gomez-Duran, A., Holt, W., Muino-Blanco, T. and Cebrian-Perez, J. (2012). Soy Lecithin Interferes With Mitochondrial Function in Frozen-Thawed Ram Spermatozoa. Journal of Andrology.33: 717-725.
Esterbauer, H. and Cheeseman, K.H. (1990). Determination of aldehydic lipid peroxidation products:  malonaldehyde and 4-hydroxynonenal. Methods in enzymology. 186: 407-421.
Evans, G. and Maxwell, W.M.C. (1987). Handling and examination semen. In:Maxwell WMC, editor. Salamon’s artificial insemination of sheep and goat. Sydney: Butterworths. PP: 93–106.
Forouzanfar, M., Sharafi, M., Hosseini, S., Ostadhosseini, S., Nili N., Rahmani, H. and Nasr-Esfahani, M. (2010). In vitro comparison of egg yolk–based and soybean lecithin–based extenders for cryopreservation of ram semen. Theriogenology. 73: 480-487.
Graham, J. and Foote, R. (1987). Effect of several lipids, fatty acyl chain length, and degree of unsaturation on the motility of bull spermatozoa after cold shock and freezing. Cryobiology. 24: 42-52.
Holt, W., and  North, R. 1994. Effects of temperature and restoration of osmotic equilibrium during thawing on the induction of plasma membrane damage in cryopreserved ram spermatozoa. Biology  of Reproduction. 51: 414-424.
Holt, W.V. (2000). Basic aspects of frozen storage of semen. Animal Reproduction Science. 62: 3-22.
Ijaz, A., Hussain, A., Aleem, M., Yousaf, M.S. and Rehman, H. (2009). Butylated hydroxytoluene  inclusion in semen extender improves the post-thawed semen quality of Nili-ravi buffalo.  Theriogenology. 71:1326-1329.
Leboeuf, B., Restall, B. and Salamon, S. (2000). Production and storage of goat semen for artificial insemination. Animal Reproduction Science. 62: 113-141.
Maxwell, W.M. and Salamon, S. (1993). Liquid storage of ram semen: a review. Reproduction and Fertility Development. 5: 613–638.
Moussa, M., Martinet, V., Trimeche, A., Tainturier, D. and Anton, M. (2002). Low density lipoproteins extracted Theriogenology. 57: 1695-1706.
Parks, J. and Graham, J. (1992). Effects of cryopreservation procedures on sperm membranes.  Theriogenology. 38: 209-222.
Pérez-Garnelo, S,. Oter, M., Borque, C., Talavera, C. and De la Fuente, J. (2006). Post-thaw  viability of European Bison (Bison Bonasus) semen frozen with extenders containing egg yolk or  lipids of plant origin and examined with a heterologous in vitro fertilization assay. Journal of Zoo and Wildlife Medicine. 37: 116-125.
Perez, L.J., Valcarcel, A., Heras, M.A., Moses, D.F. and Baldassarre, H. (1996). In vitro capacitation and induction of acrosomal exocytosis in ram spermatozoa as assessed by the chlortetracycline assay.  Theriogenology. 45: 1037–1046.
Purdi, P.H. (2006) . A review on goat cryopreservation. Small Ruminant Research. 63: 215-225.
Quinn, P., Chow, P. and White, I. (1980). Evidence that phospholipid protects ram spermatozoa from cold shock at a plasma membrane site. Journal of Reproduction and Fertility. 60: 403-407.
Revell, S.G. and Mrode, R.A. (1994). An osmotic resistance test for bovine semen. Animal Reproduction  Science. 36: 77–86.
Salamon, S. and Maxwell, W. (2000). Storage of ram semen. Animal Reproduction Science. 62: 77-111.
Schafer, S. and Holzmann, A. (2000). The use of transmigration and spermac stain toevaluate epididymal  cat spermatozoa. Animal Reproduction Science. 59: 201–211.
Trimeche, A., Anton, M., Renard, P., Gandemer, G. and Tainturier, D. (1997). Quail egg yolk: a novel cryoprotectant for the freeze preservation of Poitou jackass sperm. Cryobiology. 34: 385-393.
Vick, M., Bateman, H., Lambo, C. and Swanson, W. (2012). Improved cryopreservation of domestic cat  sperm in a chemically defined medium. Theriogenology. 78: 2120-2128.
Watson, P. (1976). The protection of ram and bull spermatozoa by the low density lipoprotein fraction of  egg yolk during storage at 5 C and deep-freezing. Journal of Thermal Biology. 1: 137-141. :"B Zar";mso-ansi-language:EN-US;mso-fareast-language:EN-US; mso-bidi-language:FA'>. 87:1519-1527.