اثرات سطح انرژی و لیزین جیره بر عملکرد و صفات تولید مثلی مرغ های مادر گوشتی آرین در دوره تولید

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار بخش علوم دامی مرکز تحقیقات، آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان گلستان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران.

2 استادیار موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی،کرج، ایران

3 استادیار دانشگاه گیلان

4 مدیر فارم لاین مجتمع پرورش و اصلاح نژاد مرغ لاین آرین، بابلکنار

5 استادیار پژوهشگاه ملی ژنتیک و زیست فن آوری، کرج، ایران

چکیده

برای انجام این آزمایش از تعداد 140 قطعه مرغ مادر آرین و 20 قطعه خروس در سن 26 هفتگی استفاده شد. آزمایش به روش فاکتوریل 2×2 در قالب طرح کاملاً تصادفی با 20 واحد آزمایشی و به مدت 40 هفته انجام شد. جیره‌های آزمایشی با دو سطح انرژی شامل 2740 (پیشنهادی سویه آرین) و 2540 کیلوکالری در کیلوگرم و دو سطح اسید آمینه لیزین قابل هضم شامل 54/0 و 61/0 درصد تنظیم شد. سطح انرژی جیره تأثیری بر تولید تخم‌مرغ، وزن تخم‌مرغ و ضریب تبدیل خوراک نداشت، اما مرغ‌هایی که جیره با سطح انرژی پایین‌تر دریافت کردند افزایش وزن روزانه کمتری داشتند (05/ 0> p). افزایش سطح لیزین جیره سبب افزایش وزن تخم مرغ به میزان 5/1 درصد شد ( 74/62 در مقابل 63/68؛ 05/ 0> p). اما درصد تولید تخم مرغ، ضریب تبدیل غذایی و افزایش وزن روزانه این مرغ‌ها تغییری نکرد. جیره‌های با سطح انرژی معمول نسبت به جیره با انرژی کم‌تر درصد جوجه درآوری از کل تخم‌مرغ‌ها ( 39/65 در مقابل 40/73؛ 05/0> p) و همچنین از تخم مرغ‌های بارور ( 27/73 در مقابل 91/ 88؛ 001/0> p) کم‌تری داشت. همچنین کاهش سطح انرژی جیره سبب افزایش باروری ( 62/50 در مقابل 05/ 80؛ 001/0> p) و افزایش تعداد جوجه درجه یک ( 38/75 در مقابل 26/92؛ 001/0> p) گردید. نتایج نشان می‌دهد که استفاده از سطح کمتر انرژی و لیزین در جیره دوره تولید مرغ مادر گوشتی سویه آرین سبب بهبود عملکرد تولید مثلی می‌شود.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


Attia, Y.A., Burke, W.H., Yamani, K.A. and Jensen, L.S. (1995). Daily energy allotments and performance of broiler breeders. 2. Females. Poultry Science 74: 261-270.

Bilgili, S.F. and Renden, J.A. (1985). Relationship of body fat to fertility in broiler breeder hens. Poultry Science 64: 1394–1396.

Bowmaker, J.E., and Gous, R.M. (1991). The response of broiler breeder hens to dietary lysine and methionine. British Poultry Science 32: 1069–1088.

Coon, C.N., de Beer, M., Manangi, M., Lu, J., Reyes, M., Bramwell, K. and Sun, J. (2006). Broiler breeder nutrition: The amino acids and crude protein requirement of broiler breeder hens for maintenance, production, and fertility. Proc. Arkansas Nutrition Conf., Rogers, AR. (CD)

De Beer, M. (2011). Current trends in broiler breeder nutrition. Proc. III Int. Symp. Nutritional Requirements of Poultry and Swine, Vicosa, MG, Brasil. (CD)

De Jong, I.C., Enting, H., van Voorst, S. and Blokhuis, H.J. (2005). Do low density diets improve broiler breeder welfare during rearing and laying? Poultry Science 84: 194–203.

Ekmey, R.D., DeBeer, M., Mei, S.J., Manangi, M. and Coon, C.N. (2013). Amino acid requirements of broiler breeders at peak production for egg mass, body weight, and fertility. Poultry Science 92: 992–1006.

Enting, H., Boersma, W.J.A., Cornelissen, J.B.W.J. Van Winden, S.C.L., Verstegen, M.W.A. and van der Aar, P.J. (2007). The effect of low-density broiler breeder diets on performance and immune status of their offspring. Poultry Science 86: 282–290.

Fakhraei, J., Loutfollahian, H., Shivazad, M., Chamani, M and Hosseini, S.A. (2010). Reevaluation of lysine requirement based on performance responses in broiler breeder hens. African Journal of Agricultural Research Vol. 5(16): 2137-2142.

Fattori, T.R, Wilson, H.R., Harms, R.H. and Milea, R.D. (1991). Response of broiler breeder females to feed restriction below recommended levels. 1. Growth and reproductive performance. Poultry Science 70: 26-36.

Hosseini, S.A., Zaghari, M., Lotfollahian, H., Shivazad, M and Moravaj, H. (2012). Reevaluation of methionine requirement based on performance and immune responses in broiler breeder hens. The Journal of Poultry Science 49: 26-33.

Leeson, S. (1992). Feeding programs for broiler breeder hens a major challenge. Poultly Digest February, pp. 24-90.

Lopez, G. and Leeson, S. (1995). Response of broiler breeders to low-protein diets. 1. Adult breeder performance. Poultry Science 74: 685–695.

McDaniel, G.R., Roland, D.A. and Coleman, M.A. (1979). The effect of eggshell quality on hatchability and embryonic mortality. Poultry Science 58: 10–13.

Mejia, L., McDaniel, C.D. and Corzo, A. (2012). Dietary influence of digestible lysine concentration on Cobb 500 hen broiler breeder reproductive performance. Poultry Science 91: 426-431.

Neuman, S.L., Harms, R.H and Russell, G.B. (1998). An innovative change in energy restriction for broiler breeder hens. Journal of Applied Poultry Research 7: 328-335.

NRC. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. National Academy Press, Washington, DC.

Robinson, F.E., Wilson, J.L., Yu, M.W., Fasenko, G.M. and Hardin, R.T. (1993). The relationship between body weight and reproductive efficiency in meat-type chickens. Poultry Science 72: 912–922.

Romero-Sanchez, H., Plumstead, P.W., Leksrisompong, N., Brannan, K. E. and Brake, J. (2008). Feeding broiler breeder males. 4. Deficient feed allocation reduces fertility and broiler progeny body weight. Poultry Science 87: 805–811.

SAS Institute. (2010). SAS User’s Guide version 9.2. SAS Inst. Inc., Cary, NC.

Yu, M.W., Robinson, F.E., Charles, R.G. and Weingardt, R. (1992). Effect of feed allowance during rearing and breeding on female broiler breeders. 2. Ovarian morphology and production. Poultry Science 71: 1750–1761.