تاثیر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگی‌های کیفی تخم و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی بلدرچین ژاپنی مولد

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری علوم دامی، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

2 گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

3 گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

چکیده

به منظور بررسی اثر سطوح مختلف سلنیوم آلی بر عملکرد، ویژگی‌های کیفی تخم و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در بلدرچین ژاپنی، از 240 قطعه بلدرچین ژاپنی مولد با سن 8 هفته در قالب طرح کاملا تصادفی با 5 تیمار و 3 تکرار و 16 قطعه (12 قطعه ماده و 4 قطعه نر) استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد، 2) جیره شاهد + ppm3/0 سلنیت سدیم، 3) جیره شاهد + ppm2/0 سلنیوم آلی (Sel- Plex)، 4) جیره شاهد + ppm4/0 سلنیوم آلی و 5) جیره شاهد + ppm6/0 سلنیوم آلی می‌باشند. نتایج آزمایش بیانگر اقزایش وزن بالاتر تیمار حاوی 4/0 میلی‌گرم بر کیلوگرم سلنیوم آلی در مقایسه با سایر تیمارها می‌باشد(05/0P<). مکمل کردن جیره با سلنیوم اثر معنی‌داری بر مصرف خوراک، راندمان خوراک، شاخص (شکل، آلبومین و زرده)، درصد زرده، رنگ زرده، وزن لاشه، قلب و سایر اجزای دستگاه گوارش نشان نداد. افزودن 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم سلنیوم آلی به جیره شاهد سبب افزایش معنی‌دار در ضخامت پوسته، واحد هاو، وزن تخم، درصد تولید تخم، درصد باروری و جوجه درآوری در مقایسه با سایر تیمارها گردید (05/0P<). بالاترین وزن کبد و چربی شکمی در تیمار شاهد مشاهده شد. همچنین افزودن سلنیوم به جیره شاهد سبب افزایش میزان فعالیت برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی در مقایسه با تیمار شاهد شد (05/0P<). طور کلی نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد که مکمل کردن سلنیوم در سطح 4/0 میلی‌گرم در کیلوگرم سبب بهبود وزن بدن، تولید تخم، درصد باروری و جوجه‌درآوری و برخی از آنزیم‌های آنتی‌اکسیدانی اندازه‌گیری شده در این آزمایش گردید.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


کجوری، غ. ع.، دارابی، س. و برادران، ح.(1386). تعیین برخی ریزمغذیها در چرک آبسه های کبدی. نشریه پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. 77: 186 تا 191.

Aebi H. (1984). Catalase in vitro. Methods Enzymol, 105: 121-6.

Agate, D. D., O Dea, E. E. and Rustad M. E. (2000). Effects of dietary selenium on laying hen fertility as assessed by the periviteline sperm hole assay Proc Poultry Research and Production Symposium. Alberta Poultry Research Centre, 1-4.

Attia, Y. A., Abdalah, A. A., Zeweil, H. S., Bovera, F., Tag El-Din, A. A. and Araft, M. A. (2010). Effect of inorganic or organic selenium supplementation on productive performance, egg quality and some physiological traits of dual-purpose breeding hens. Czech Journal of Animal Science, 55: 505–519.

Balogh, K., Weber, M., Erdelyi, M. and Mezes, M. (2004). Effect of excess selenium supplementation on the glutathione redox system in broiler chicken. Acta Veterinary Hung, 52:403-411.

Bhattacharya, A., Chatterjee, A., Ghosal, S. and Bhattacharya, S. K. (1999). Antioxidant activity of active tannoid principles of Emblica officinalis(Amla). Indian Journal of Experiment Biology, 37:676-680.

Biswas, A., Mohan, J. and Sastry, K. V. H. (2006). Effect of higher levels of ietary selenium on production performance and immune responses in growing Japanese quail. British Poultry Science, 47(4):511-515.

Burk, R. F. (2002). Selenium, an antioxidant nutrient. Nutrition in Clinical Care, 2: 75-79.

Chantiratikul, A., Chinrasri, O., Pakmaruek, P., Chantiratikul, P., Thosaikham, W. and Aengwanich, W. (2011). Responses of growing Japanese quails received selenium from selenium enriched kale sprout (Brassica oleracea var. alboglabra L.). Biological Trace Element Research, 144(1-3):760-768.

Chen, G., Wu, J. and Li, C. (2013). The effect of different selenium levels on production performance and biochemical parameters of broilers. Italian Journal of Animal Science, 12: 486–491.

Dennery, P. A. (2007). Effects of oxidative stress on embryonic develop ment. Birth Defects Research (Part C), 81:155-162.

Downs, K. M., Hess, J. B. and Bilgili, S. F. (2000). Selenium source effect on broiler carcass characteristics, meat quality and drip loss. Journal of Applied Animal Research, 18: 61- 72.

DSM, yolk color fan. (2004). HMB 51548. Printed in Switzerland (1/0404:35).

Ganpule, S. P. and Manjunatha, B. P. (2003). Antioxidant nutrition starts with breeders. Feed mix, 11:14-16. Cited in Poultry Abstract, 30(4): 925.

Hanafy, M. M., El-Sheik, A. M. H. and Abdalla, E. A. (2009). The effect of organic selenium supplementation on productive and physiological performance in local strain of chicken. Egyptian Poultry Science Journal, 29:1061–1084.

Heindl, J., Z. Ledvinka, E. Tumova, and L. Zita. (2010). The importance, utilization and sources of selenium for poultry: a review. Journal of Agriculture Science, 41:55-64.

Kucuk, O., Sahin, N., Sahin, K., Gursu, M. F., Gulcu, F., Ozcelic, M. and Issi, M. (2003). Egg production, egg quality and lipid peroxidation status in laying hens maintained at a low ambient temperature (6°C) and fed a vitamin C and vitamin E-supplemented diet. Veterinary Medicine Czech, 48: 33-40.

Lundeen, T. (2001). Mineral proteinates may have positive effect on shell quality. Feedstuffs, 73(14):10-15.

Madkour, H. M. A., Yassein, S. A., Abdel-Fattah, S. A. Hewida, M., El-Allawy. and El- Wardany, I. (2015). Effect of dietary Organic Selenium Supplement on Growth and Reproductive Performance of Japanase Quail Breeders and Their Progeny and its Relation to Antioxidation and thyroid Activity. 1-Growth Performance, Carcass and Meat Characteristics. Poultry Science, 14 (6):317-324.

National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry, 9thedition National Academy Press. Washington. D.C.

Paglia, D. E. and Valentine W. N. (1967). Studies on the quantitative and qualitative characterization of erythrocyte glutathione peroxidase. Journal of Lab Clinc Medicine, 70:158.

Paton, N. D., Cantor, A. H., Pescatore, A. J., Ford, M. J. and Smith, C. A. (2000). Effect of dietary selenium source and level of inclusion on selenium content of incubated eggs. Journal of Poultry Science,79 : 40.

Pirsljin, J., Milinkovic-Tur, S., Beer-Ljubic, B., Zdelar-Tuk, M., Poljicak-Milas, N. (2006). Influence of organic selenium food supplements on age-related changes on antioxidant system in thigh muscle of broiler chicken. Biochemical Journal, 21:539-541.

Polatajko, A., Banas, B., Encinar, J. R. and Szpunar, J. (2005). Investigation of the recovery of selenomethionine from selenized yeast by two-dimensional LC—ICP MS. Analytical and Bioanalytical Chemistry, 381: 844–849.

Rama Rao, S. V., Prakash, B., Raju, M. V. L. N., Panda, A. K., Poonam, S. and Murthy, O. K. (2013). Effect of supplementing organic selenium on performance, carcass traits, oxidative parameters and immune responses in commercial broiler chickens. Asian Australasian Journal of Animal Sciences, 26: 247–252.

Ramezani, S., Riasi, A., Afzali, N., Fathi-Nasari, M. A. (2011). Effect of selenium and sodium bicarbonate supplementation diets on blood biochemical properties, growth performance and carcass traits of broilers in heat stress condition. Veterinary Journal, 90: 13-22.

SAS. (2002). SAS User’s Guide: Statistics. Version 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.

Scatolini, A. M. (2007). Mn, Zn and Selenium associated with organic molecules in the feeding of laying hens in the second production cycle [dissertation]. Jaboticabal (SP): Universidade Estadual Paulista.

Sechinato, A. S., Nakada, S. and Albuquerque, R. (2004). Effect of dietary supplementation of organic microminerals on the productive performance of commercial laying hens. Annals of the Apinco Conference; Campinas, São Paulo. Brazil, 49.

Ševčíková, S., Skřivan, M., Dlouhá, G. and Koucký, M. (2006). The effect of selenium source on the performance and meat quality of broiler chickens. Czech Journal of Animal. Science, 51(10): 449–457.

Surai, P. F. (2002). Natural Antioxidants in Avian Nutrition and Reproduction, Nottingham, Nottingham University Press.

Surai, P. F. and Fisinin, V. I. (2014). Selenium in poultry breeder nutrition: an update. Animal Feed Science and Technology, 91: 1–15.

Tomlinson, D. J., M. T Socha and De Frain, J. M. (2008). Role of trace minerals in the immune system, Penn State Dairy Cattle Nutrition Workshop, 39-52.

Upton, J. R., Edens, F. W. and Ferket, P. R. (2008). Selenium yeast effect on broiler performance. International Journal of Poultry Science, 7:798-805.

Yuan, D., Zhan, X. and Wang, Y. (2011). Effects of selenium sources and levels on reproductive performance and selenium retention in broiler breeder, egg, developing embryo, and 1-day-old chick. Biological Trace Element Research, 144:705-714.

Vara Prasad Reddy, L. S. S., Thangavel, A., Leela, V. and Narayana Raju, K. V. S. (2009). Antioxidant Enzyme Status In Broilers: Role Of Dietary Supplementation Of Tulasi (Ocimum sanctum) And Selenium.Tamilnadu Journal of Veterinary and Animal Sciences, 5 (6):251-256.

Wakebe, M. (1998). Organic selenium and egg freshness. Patent #10-23864. Feed for meat chickens and feed for laying hens. Japanese Patent Office, Application Heisei 8-179629. Published Jan. 27.

Zeinali, A., Riasi, A., Kermanshahi, H., Farhangfar, H. and Ziaie, H. (2006). Effect of Sodium Selenite and Turmeric Powder on Growth Performance, Carcass Quality and Blood Antioxidant Metabolites of Heat Stressed Broiler Chickens. Journal of Animal Science, 19(2):69-85.