مقایسه اثر کنجاله کنجد خام و فرآوری شده به روش تخمیر حالت جامد بر عملکرد، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تغذیه دام، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

2 دانشیار،دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

3 استاد، دانشکده علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

4 استادیار،گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منایع طبیعی گرگان

چکیده

مصرف کنجاله‌ی کنجد در خوراک طیور بدلیل داشتن فاکتور ضدتغذیه‌ای اسید فایتیک و عدم ترشح فیتاز در دستگاه گوارش، محدود می‌باشد. بدین منظور می‏توان از مکمل‏های آنزیمی یا میکروارگانیسم‏ها برای تجزیه فیتات استفاده نمود. هدف از این آزمایش، مقایسه اثر کنجاله‌ کنجد خام و فرآوری‏شده به روش تخمیر حالت جامد بر عملکرد، خصوصیات لاشه و مورفولوژی روده جوجه‌های گوشتی بود. تخمیر کنجاله کنجد با مایع حاوی لاکتوباسیلوس پلانتاروم در نسبت ۱ به ۱/۲ انجام شد. پس از ۲۵ روز تخمیر، مقدار اسید فایتیک از 39/17 به 26/5 میکرومول در گرم کنجاله کاهش یافت. تعداد 315 قطعه جوجه گوشتی راس 308 در قالب طرح کاملاً تصادفی به 7 تیمار آزمایشی با 3 تکرار اختصاص یافت. تیمارهای آزمایش شامل جایگزینی 25، 50 و 75 درصد کنجاله کنجد خام یا تخمیری با کنجاله سویا (تیمار شاهد) در جیره بودند. نتایج این آزمایش نشان داد استفاده از سطوح 25 و 50 درصدکنجاله کنجد تخمیری، مشابه با تیمار شاهد، افزایش وزن بدن و ضریب تبدیل غذایی جوجه‌های گوشتی را نسبت به کنجاله کنجد خام بهبود داد (05/0>P). چربی محوطه بطنی در تیمارهای 50 و 75 درصد کنجاله کنجد تخمیری نسبت به سایر تیمارها کمتر بود (05/0>P). ارتفاع پرزهای دئودنوم و ژوژنوم در تیمارهای 25 و50 درصد کنجاله کنجد تخمیری نسبت به سایر تیمارها بالاتر بود (05/0>P). با توجه به تشابه نتایج تیمارهای شاهد و 50 درصد کنجاله کنجد تخمیری در افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک، استفاده از کنجاله کنجدی تخمیری تا سطح 50 درصد جایگزینی با کنجاله سویا در جیره پیشنهاد می‏گردد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


عشایری زاده، ا.، دستار، ب.، شمس شرق، م.، صادقی ماهونک، ع.، زره داران، س. (1395). کاهش گلوکوزینولات ها در کنجاله کلزا به روش تخمیر حالت جامد و اثرات آن بر عملکرد و جمعیت میکروبی دستگاه گوارش جوجه های گوشتی. نشریه علوم دامی. صفحه 3-16.

محروقی، آ. (۱۳۸۸). پرورش عملی بلدرچین ار ابتدا تا انتها (چاپ اول)، انتشارات سروآ. صفحه 257-351

Adebiyi, O.A., Famakinwa, A., Adeniji, O.A. and Omojola, A.B. (2015).  Effect of Dietary Replacement of Soyabean Meal with Toasted Sesame Seed on Performance, Tibia Bone Mineralisation and Gut Morphology of Broilers Chicken. American Journal o Experimental Agriculture. 5: 156-163.

Adeyemo, S.M. and Onilude, A.A. (2013). Enzymatic Reduction of Anti-nutritional Factors in Fermenting Soybeans by Lactobacillus plantarum Isolates from Fermenting Cereals. Official Journal of Nigerian Institute of Food Science and Techonology. 31: 84-90.

Al-Harthi, M.A. and El-Deek, A.A. (2008). Evaluation of sesame meal replacement in broiler diets with phytase and probiotic supplementation. Egypt Poultry Science. 29: 99-125.

Bassiri, A. and Nahapetian, A. )1977(. Differences in concentrations and interrelationships of phytate, phosphorus, magnesium, calcium, zinc and iron in wheat varieties grown under dryland and irrigated Conditions. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 25: 1118-1122.

Bradley, G.L., Savage, T.F. and Timun, K.I. (1994). The effects of supplementing diets with Saccharomyces cervisise var boulardi on male poultry performance and leal morphology.Poultry Science. 73: 1766-1770.

Deschepper, K., Lippens, M., Huyghebaert, G. and Molly, K. (2003). The effect of aromabiotic and GALI D’OR on technical performances and intestinal morphology of broilers. In: Proccedings of 14th. European Symposium on poultry nutrition. August. Lillehammer, Norway. 189.

Didar, Z. and Haddad Khodaparast, M.H. (2011). Effect of Different Lactic Acid Bacteria on Phytic Acid Content and Quality of Whole Wheat Toast Bread. Journal of Food Biosciences and Technology. 1:1-10.

Fazhi, X., LVmu, L. Jiaping, X., Kun, Q.,  Zhide. Z. and Zhangyi. L. (2011). Effects of fermented rapeseed meal on growth performance and serumparameters in ducks. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 24: 678-684.

Feng, J., Liu, X., Liu, Y.Y., Xu, R. and Lu, Y.P. (2007). Effects of Aspergillus oryzae fermented soybean meal on growth performance ard plasma biochimical parameters in broilers. Journal of Animal Feed Science Technology. 34: 235-242.

Gibson, R., Yeudall, F., Drost, N. and Callinan, T. (1998). Dietary intervention to prevent Zinc deficiency. The American Journal of Clinical Nutrition. 484-487.

Hong, K.I., Lee, C.H. and Kim, S.W. (2014). Aspergillus oryzae fermentation improves nutritional quality of food soybeans and soybean meal. Journal of Medicinal Food.7: 430-436

Hossain, M.A. and Jauncey, K. (1989). Nutritional evaluation of some Bangladeshi oilseed meals as partial substitutes for fish meal in the diet of common carp, Cyprinus carpio L. Aquaculture Research. 20:255-260.

Hu, Y., Wang, Y., Li, A., Wang, Z., Zhang, X., Yun, T., Qiu, L. and Yin, Y. (2015) Effects of fermented rapeseed meal on antioxidant functions, serum biochemical parameters and intestinal morphology in broilers. Food and Agricultural Immunology. 27: 182-193.

Jazi, V., Boldaji, F., Dastar, B., Hashemi, S.R. and Ashayerizadeh. A. (2017). Effects of fermented cottonseed meal on the growth performance, gastrointestinal microflora population and small intestinal morphology in broiler chickens . British Poultry Science. 58: 402-408.

Lease, J.G. (1966). The Effect of Autoclaving Sesame Meal on its Phytic Acid Content and on the Availability of its Zinc to the Chick. Poultry Science. 45: 237–241.

Mulugeta, F. and Gebrehiwot, T. (2013). Effect of sesame cake supplementation on feed intake, body weight gain, feed conversion efficiency and carcass parameters in the ration of sheep fed on wheat bran and teff (Eragrostis teff) straw. Momona Ethiopian journalof Science.(MEJS). 5: 89-106.

Niba, A.T., Beal, J.D., Kudi, A.C. and Brooks, P.H. (2009). Potential of bacterial fermentation as a biosafe method of improving feeds for pigs and poultry. Afican Journal of Biotechnology. 8: 1758-1767.

Oluwagbenga, O., Francisca, G. and Wilfred, A. (2016). Utilization of autoclaved and fermented sesame (Sesamum indicum L.) seed meal in diets for Til-aqua natural male tilapia. Animal Nutrition. 2 :339-344.

Palacios, M.C., Harson, M., Sanz, Y. and Rosell, C.M. (2008). Selection of lactic acid bacteria with high phytate degradation activity for application in whole wheat bread making, LWT. 41: 82–92.

Paton, A.W., Morona, R. and Paton, J.C. (2006). Designer probiotics for prevention improves nutritional quality of food of enterie infections. Nature Reviews Microbiology. 4: 193-200.

SAS Institute, SAS User's Guide. (2003). Version 9.1 edition. SAS Institute Inc. Cary, NO.

Shamoto, K., Yamauchi, K. and Kamisoyama, H. (1999). Morphological alterations of the duodenal villi in chicks refed rice bran or grower mash fasting. Journal of Poultry Science. 36: 38-46.

Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2012) Improvement of the nutritional quality of cottonseed meal by Bacillus subtilis and the addition of papain. International Journal of Agriculture and Biology. 14: 563-568.

Sun, H., Tang, J., Yao, X., Wu, Y., Wang, X. and Feng, J. (2013). Effects of dietary inclusion of fermented cottonseed meal on growth, cecal microbial population. Small intestinal morphology, and digestive enzyme activity of broilers. Tropical Animal Health and Production. 45:987-993.

Xu, F.Z., Zeng, X.G. and Ding, X.L. (2012). Effects of replacing soybean meal with fermented rapeseed meal on performance, serum biochemical variables and intestinal morphology of broilers. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences. 25: 1734-1741.

Yamauchi, K., Samanya, M., Seki, K., Ijiri, N. and Thongwittaya, N. (2006). Influence of dietary sesame meal level on histological alterations of the intestinal mucosa and growth performance of chickens. Poultry Science Association. 15:266-173.