مقایسه اثرات روی-گلایسین و سولفات روی بر عملکرد و سیستم ایمنی جوجه‌های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج.

2 دانش آموخته کارشناسی ارشد علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج.

3 استادیار دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد کرج.

4 استادیار پژوهشی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج.

5 دانش آموخته کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، تهران.

چکیده

این مطالعه به‌ منظور بررسی اثرات منابع مختلف عنصر روی بر عملکرد، سیستم ایمنی و کیفیت لاشه جوجه‌های گوشتی انجام شد. به این منظور، تعداد 785 قطعه جوجه گوشتی یک‌ روزه سویه آرین به طور تصادفی در 35 واحد آزمایشی (25 قطعه در هر واحد آزمایشی) توزیع شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملاً تصادفی به‌صورت فاکتوریل 3×2 شامل دو نوع منبع عنصر روی (سولفات روی و روی- گلایسین) و سه سطح مختلف روی (40، 80 و 120 میلی‌گرم در کیلوگرم) در مقایسه با تیمار کنترل (فاقد مکمل روی) اجرا شد. اثر تیمارهای آزمایشی بر وزن بدن در سنین 7، 14، 21، 28 و 35 روزگی معنی‌دار بود (05/0P<)؛ ولی تفاوت معنی‌داری در خوراک مصرفی بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0P>). پاسخ‌های ایمنی شامل تیتر آنتی-بادی علیه تزریق گلبول قرمز گوسفندی (SRBC)، ایمنوگلوبولین‌های M و G، تیتر آنتی بادی علیه ویروس نیوکاسل و همچنین درصد هتروفیل، لنفوسیت و نسبت هتروفیل به لنفوسیت از نظر آماری تحت تأثیر سطوح و منابع مختلف عنصر روی قرار نگرفت. براساس نتایج حاصل از این پژوهش، استفاده از عنصر روی معدنی نسبت فرم آلی (روی- گلایسین) تفاوت معنی‌داری در شاخص‌های عملکرد، خصوصیات لاشه و پاسخ‌های ایمنی جوجه های گوشتی ایجاد نکرد.

کلیدواژه‌ها


زالی، ابوالفضل. (1386). مطالعه تأثیر مکمل معدنی و آلی روی بر تولید و ترکیبات شیر، توان پرواری، کیفیت و کمیت پشم گوسفندان زندی (ورامینی). پایان­ نامه دکتری، دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران.
AAFCO. (1997). Official Publication, Association of American Feed Control Officials. Atlanta. pp. 542-560.
Ao, T., Pierce, J.L., Power, R., Pescatore, A.J., Cantor, A.H., Dawson, K.A., and Ford, M.J. (2009). Effects of feeding different forms of zinc and copper on the performance and tissue mineral content of chicks. Poult. Sci. 88(10): 2171-2175.
Bartlett, J.R., and Smith, M.O. (2003). Effects of different levels of zinc on the performance and immunocompetence of broilers under heat stress. Poult. Sci. 82(10): 1580-1588.

Dardenne, M., and Bach, J.F. (1987). Thymulin: biochemistry, biology and therapeutical applications. Memórias do Instituto Oswaldo Cruz. 82 (Suppl. II): 1-8.

Donmez, N., Donmez, H.H., Keskin, E., and Celik, I. (2002). Effects of zinc supplementation to ration on some hematological parameters in broiler chicks. Bio. Trace Element Res., 87(1): 125-131.
Dowd, P.S., Kelleher, J., and Guillou, P.J. (1986). T-lymphocyte subsets and interleukin-2 production in zinc-deficient rats. Br. J. Nutr. 55(1): 59-69.
Gropper, S.A.S., Smith, J.L., and Groff, J.L. (2009). Advanced nutrition and human metabolism. 6th Edition. Australia: Wadsworth/Cengage Learning. pp. 427-450.
Hudson, B.P., Dozier III, W.A., and Wilson, J.L. (2005). Broiler live performance response to dietary zinc source and the influence of zinc supplementation in broiler breeder diets. Anim. Feed Sci. Technol. 118(3-4): 329-335.
Jahanian, R., Moghaddam, H.N., and Rezaei, A. (2008). Improved broiler chick performance by dietary supplementation of organic zinc sources. Asian-Australian J. of Anim. Sci. 21(9): 1348-1354.
Johnston, S.L., and Southern, L.L. (2000). The effect of varying mix uniformity (simulated) of phytase on growth performance, mineral retention, and bone mineralization in chicks. Poult. Sci. 79(10): 1485-1490.
Kidd, M.T., Anthony, N.B., Newberry, L.A., and Lee, S.R. (1992). Effect of supplemental zinc in either a corn-soybean or a milo and corn-soybean meal diet on the performance of young broiler breeders and their progeny. Poult. Sci. 72:1492-1499.
Marquardt, W.W., Synder, D.B., Savage, P.K., Kdavil, S.K. and Yancey, F.S. (1984). Antibody response to Newcastle disease virus given by two different routes as measured by ELISA and Hemagglutination-Inhibition test and associated tracheal immunity. Avian Diseases. 29(1): 71-79.

Mohammadi, V., Ghazanfari, S., Mohammadi-Sangcheshmeh, A., and Nazaran M.H. (2015). Comparative effects of zinc-nano complexes, zinc-sulphate and zinc-methionine on performance in broiler chickens. Br. Poult. Sci. 56(4): 486-493.

Mohanna, C., and Nys, Y. (2010). Effect of dietary zinc content and sources on the growth, body zinc deposition and retention, zinc excretion and immune response in chickens. Br. Poult. Sci. 40(1): 108-114.

Music, S., Dragcevic, D., and Popovic, S. (2007). Influence of synthesis route on the formation of ZnO particles and their morphologies. J. of Alloys and Compounds. 429(1): 242-249.
Peterson, A.L., Qureshi, M.A., Ferket P.R., and Fuller, J.C. Jr. (1999). Enhancement of cellular and humoral immunity in young broilers by the dietary supplementation of β-hydroxy- β-methylbutyrate. Immunopharmacology and immunotoxicology. 21(2):307-330.
Pimentel, J.L., Cook, M.E., and Greger, J.L. (1991). Immune response of chicks fed various levels of zinc. Poult. Sci. 70: 947-954.
Prasad, A.S., and Kucuk, O. (2002). Zinc in cancer prevention. Cancer Metastasis Review, 21: 291-295.
Sahin, K.,  Sahin, N., Kucuk, O.,  Hayirli, A., and  Prasad, A.S. (2009). Role of dietary zinc in   heat-stressed poultry: A review. Poult. Sci. 88(10): 2176-2183.
Sahin, K., Smith, M.O., Onderci, M., Sahin, N., Gursu, M.F., and Kucuk, O. 2005. Supplementation of zinc from organic or inorganic source improves performance and antioxidant status of heat-distressed quail. Poult. Sci. 84(6): 882-887.

Salama, A.A., Caja, G., Albanell, E., Such, X., Casals, R., and Plaixats, J. (2003). Effects of dietary supplements of zinc-methionine on milk production, udder health and zinc metabolism in dairy goats. J. of Dairy Res. 70(1): 9-17.

Sandoval, M., Henry, P.R., Luo, X.G., Littell, R.C., Miles, R.D., and Ammerman, C.B. (1998). Performance and tissue zinc and metallothionein accumulation in chicks fed a high dietary level of zinc. Poult. Sci. 77(9): 1354-1363.

SAS Institute (2004) SAS user’s guide. SAS Institute Inc. Cary. North Carolina.
Sherman, A. R. (1992). Zinc, copper and iron nutrition and immunity. J. Nutr. 122: 604- 609.
Spears, J.W., and Kegley, E. (2002). Effect of zinc source (zinc oxide vs zinc proteinat) and level on performance, carcass characteristics, and immune response of growing and finishing strees. J. Anim Sci. 80(10): 2747-2753.
Stahl, J.L., Cook, M.E., and Sunde, M.L. (1986). Zinc supplementation: its effect on egg production, feed conversion, fertility, and hatchability. Poult. Sci. 65(11): 2104-2109.
Sunder, G.S., Kumar, C.V., Panda, A.K., Raju. M.V.L.N., and Rao, S.V.R. (2013). Effect of supplemental organic Zn and Mn on broiler performance, bone measures, tissue mineral uptake and immune response at 35 days of age. Current Res. in Poult. Sci. 3(1): 1-11.
Sunder, G.S., Panda, A.K., Gopinath, N.C.S., Rao, S.V.R., Raju, M.V.L.N., Reddy, M.R., and Kumar, C.V. (2008). Effects of higher levels of Zinc supplementation on prformance, mineral availability, and immune competence in broiler chickens. J. Appl. Poult. Res. 17(1): 79-86.
Swinkels, J.W., Kornegay, E.T., and Verstegen, M.W. (1994). Biology of zinc and biological value of dietary organic zinc complexes and chelates. Nutr. Res. Rev. 7(1): 129- 149.
Van Der Zijpp, A.J. and Leenstra, F.R. (1980). Genetic analysis of the humoral immune response of White Leghorn chicks. Poult. Sci. 59(7): 1363-1369.
Wedekind, K., Hortin, A., and Baker, D. (1992). Methodology for assessing zinc bioavailability: efficacy estimates for zinc-methionine, zinc sulfate, and zinc oxide. J. Anim. Sci. 70(1): 178-187.
Zhao, J., Shirley, R.B., Vazquez-Anon, M., Dibner, J.J., Richards, J.D., Fisher, P., Hampton, T., Christensen, K.D., Allard, J.P., and Giesen, A.F. (2010). Effects of chelated trace minerals on growth performance, breast meat yield, and footpad health in commercial meat broilers. J. Appl. Poult. Res. 19:365-372.