اثرات سطوح مختلف پروتئین خام و اسید آمینه ترئونین بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه های خونی در بوقلمون های تجاری

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری تغذیه دام، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

2 استادیارگروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

3 استاد گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز، تبریز، ایران

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران

چکیده

این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات سطوح مختلف پروتئین خام و ترئونین جیره بر قابلیت هضم مواد مغذی و فراسنجه‌های خونی در بوقلمون‌های تجاری انجام گردید. تعداد 160 قطعه بوقلمون نر 4 هفته سویه نیکولاس 300 بطور تصادفی به 10 گروه با 4 تکرار در قالب طرح کاملا تصادفی فاکتوریل (5×2) توزیع گردیدند. گروه‌های آزمایشی شامل دو سطح پروتئین خام (26 و 4/23 درصد) و 5 سطح ترئونین کل(75/0 85/0، 95/0، 05/1و 15/1 درصد جیره) بودند. نتایج نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام جیره قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی را در فضولات کاهش داد (05/0P<)، هر چند بر قابلیت هضم ایلئومی اثری نداشت. سطح 05/1 درصد ترئونین موجب بهبود قابلیت هضم ایلئومی پروتئین و قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی فضولات گردید (05/0P<). بین سطوح پروتئین خام و ترئونین جیره برای قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی اثر متقابل وجود داشت (05/0P<). کاهش سطح پروتئین خام، سطح آلبومین و اسید اوریک را بطور معنی‌داری کاهش داد. هر چند اسید آمینه ترئونین اثری بر مقادیر گلوکز، اسید اوریک، کلسترول، تری گلیسرید، HDL، LDL و VLDL نداشت. یافته‌های پژوهش حاضر بطور کلی نشان داد که کاهش سطح پروتئین خام باعث کاهش قابلیت هضم مواد مغذی جیره و اسید اوریک سرم و افزایش سطح ترئونین جیره باعث بهبود قابلیت هضم مواد مغذی فضولات و افزایش سطح پروتئین وگلوبولین سرم در بوقلمون‌های تجاری می‌گیرد. بنابراین توصیه می‌گردد در جیره بوقلمون‌های نیوکلاس سطح 26 درصد پروتئین خام با 05/1 درصد ترئونین کل در سن 4 تا 8 هفتگی مورد استفاده قرار گیرد.

کلیدواژه‌ها


احمدپور، د.، کریمی ترشیزی، م.ا. و شریعتمداری، ف. 1393. تأثیر سطوح مختلف اسید آمینه ا­ل­ترئونین بر عملکرد، ارزیابی اندام های تولید مثلی و رشد پر در بلدرچین­های ژاپنی. تشریه علوم دامی (پژوهش و سازندگی). 104: 173-182.
احمدی چلچله، ع.، پوررضا، ج.، ولی، ن. و خیری، ف. (1391). تأثیر سطوح متفاوت پروتئین و ترئونین بر عملکرد و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی. پایان نامه کارشناسی ارشد. دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهر کرد.
صلاحی مقدم، ر. مقصودلو، ش.، مصطفی لو، ی.، شهیر، م.ح. و کوهسار ج.ب. (1393). اثر سطوح مختلف پروتئین و نوع جیره بر عملکرد تولیدی واقتصادی جوجه های گوشتی با وزن تقریبی یک کیلوگرم. مجله تحقیقات دام و طیور. 2(4): 59-70.
عباسی، م.ع.، مهدوی، س.ا.ح. و سمیع، ع. (1392). اثر تغذیه سطوح مختلف پروتئین و ترئونین بر پاسخ های ایمونولوژیک جوجه های گوشتی. نشریه پژوهش های علوم دامی. 23(1): 185-199.
Abbasi M.A., Mahdavi A.H. and Samie,.A.H. and Jahanian, R. (2014). Effects of different levels of dietary crude protein and threonine on performance, humoral immune responses and intestinal morphology of broiler chicks. Brazilian Journal of Poultry Science. 16(1): 35-44.
Asheen, N.(2012). Evaluation of the effects of reducing crude protein content and supplementing with crystalline amino acids on growth performance and litter quality in turkey. MSc thesis, University of Glasgow.
Azzam, M. M. M., Dong,X.Y., Xie, P. and Zou, X.T. (2012). Influence of L–threonine supplementation on goblet cell numbers, histological structure and antioxidant enzyme activities of laying hens reared in a hot and humid climate. British Poultry Science, 53(5): 640-645.
Cheeke, P. R. (2005). Livestock Feeds and Feeding. 3rd Ed. Pearson Prentice Hall.
Upper Saddle River, New Jersey.
De Neve L., Fargallo J.A., Vergara P., Lemus J.A., Jaren-Galan M. and Luaces, I. (2008). Effects of maternal carotenoid availability in relation to sex, parasite infection and health status of nestling kestrels (Falco tinnunculus). Journal of Experimental Biology, 211: 1414-1425.
Ding,X.M., Li,D.D., Li,Z.R., Wang,J.P., Zeng,Q.F., Bai,S.P., Su,Z.W. and Zhang, K.Y. (2016). Effects of dietary crude protein levels and exogenous protease on performance, nutrient digestibility, trypsin activity and intestinal morphology in broilers. Livestock Science 193:26–31.
Fenton, T.W., and Fenton, M. (1979). An improved procedure for the determination of chromic oxide in feed and feces. Canadian Journal of Animal Science. 59: 631-634.
Filipovic,  N.,  Stojevic,  Z.,  Milinkovic-Tur,  Z.,  Ljubic,  B.B.  and  Zdelar-Tuk.  M.  (2007).  Changes  in concentration and fractions of blood serum proteins of chickens during fattening. Veterinarski Arhiv. 77:319-326.
Gong, L.M., Lai, C.H., Qiao, S.Y., Li, D., Ma, Y.X. and Liu, Y.L. (2005). Growth performance, carcass characteristics, nutrient digestibility and serum biochemical parameters of broilers fed low-protein diets supplemented with various ratios of threonine to lysine. Asian Australasian Journal of Animal Sciences. 18(8): 1164.
Hong, Y., Jiang, W., Kuang, S., Hu, K., Tang, L., Liu, Y., Jiang, J.,
Zhang, Y., Zhou, X. and Feng, L. (2015). Growth, digestive and absorptive capacity and antioxidant status in intestine and hepatopancreas of sub-adult grass carp Ctenopharyngodonidella fed graded levels of dietary threonine.   
Horn, N. L., Donkin, S. S., Applegate, T. J. and Adeola O. (2009). Intestinal mucin dynamics: Response of broiler chicks and White Pekin ducklings to dietary threonine. Poultry Science 88 :1906–1914.
Jahanian, R. (2010). Effects of dietary Threonine on performance and immunocompetence of starting broiler chicks. 2nd Int vet Poult Cong, Feb 20-21, Tehran, Iran P 200.
Kidd, M.T. and Kerr, B. J. (1996). L-threonine  for poultry: a review. Journal of Applied Poultry Research,  5:358-367.
Kim, S.W., Mateo R.D., Yin Y.L. and Wu G. (2007). Functional amino acids and fatty acids for enhancing production performance of sows and piglets. Asian-Australasian Journal of Animal Sciences, 20: 295–306.
Lemme, A. (2001). Responses of broiler to dietary threonine: A survey of the international literature. Amino NewsTM. 2: 1-6.
Leeson, S. and Summers, J. D. (2005). Commercial Poultry Nutrition, Third edition. Nottingham university press. PP: 163-227.
Li, P., Yin, Y.L., Li, D., Kim, S.W. and Wu, G. (2007). Amino acids and immune function: a review. British Journal of Nutrition,  98: 237–252.
Li, J. M., Zhang, X. Y.,Yuan, C., Miao, L. P.,  Yan, H. X., Dong, X. Y., Lu,J. J. and Zou, X. T. (2016). Effects of dietary L-threonine levels on antioxidantcapacity, digestive enzyme activities, and antibodyproduction of Xinyang green-shell laying hens. J. Appl. Poult. Res. 25:422–427.
NRC (National Research Council). (1994). Nutrient Requirements of Poultry . 9th Rev. Edition. Natl.  Acad. press, Washington, DC.
Perry, T.W., Cullison, A. E. and Lowrey, R.S. (2004). Feeds and Feeding. 6th Ed. Pearson Education, Inc. Upper Saddle River, New Jersey.
SAS. (2004). SAS User’s Guide: Statistics. 9.1 Edition. SAS Institute Inc., Cary, NC.
Van Klinken, B.J., Dekker, J., Buller, H.A. and Einerhand, A.W. (1995) Mucin gene structure and expression: protection vs. adhesion. American Journal of Physiology269. G613–G627.
Wang, X., Qiao, S.Y., Liu, M. and Ma, Y.X. (2006). Effects of graded levels of true ileal digestible threonine on performance, serum parameters and immune function of 10–25 kg pigs. Animal Feed Science and Technology , 129: 264–278.
Yadav, J.L.,  and Sah, R.A. (2005). Supplementation of corn-soybean based broiler’s diets with different levels of acid protease. J. Inst. Agric. Anim. Sci. 26:65–70.
Zhang, Q., Xu, L., Doster, A., Murdoch, R., Cotter, P., Gardner, A. and Applegate, T.J. (2014). Dietary threonine requirement of Pekin ducks from 15 to 35 days of age based on performance, yield, serum natural antibodies, and intestinal mucin secretion. Poultry Science: 93 :1–9.