تأثیر مکمل‌های آلی و معدنی روی بر فراسنجه‌های رشد، خصوصیات لاشه و سرم بره‌های سنجابی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی، کرمانشاه.

3 استادیار گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

4 دانش آموخته دکتری دامپزشکی ، گروه علوم پایه؛ دانشکده دامپزشکی، دانشگاه رازی، کرمانشاه

چکیده

هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر مکمل روی-متیونین و سولفات روی بر صفات رشد، خصوصیات لاشه و غلظت عنصر روی و عنصر مس سرم خون و غلظت روی (میلی‌گرم/کیلوگرم) در بافت‌های مختلف لاشه و خصوصیات لاشه شامل صفات طولی، وزن بخش‌های مختلف و آلایش‌های داخلی و خارجی آن در بره‌های سنجابی بود. نتایج نشان داد استفاده از مکمل سولفات روی سبب کاهش معنی‌دار ماده خشک مصرفی؛ وزن نهایی، وزن لاشه بدون دنبه و طول لاشه نسبت به دو گروه شاهد و مکمل روی آلی گردید (05/0>P). مکمل روی آلی سبب افزایش‌معنی‌دار طول ران و دست گردید (001/0=P). غلظت روی در دو عضله چهار سر ران (Quadriceps femoris) و راسته (Longissimus dorsi ) تحت تأثیر استفاده از مکمل روی آلی یا معدنی روی قرار نگرفت ولی غلظت روی در بافت‌های پانکراس، شش‌ و قلب بره‌های دریافت کننده مکمل روی آلی؛ بیشتر از دو گروه دیگر بود (001/0=P). اندازه‌گیری غلظت عنصر روی در مدفوع نشان داد زیست فراهمی مکمل سولفات روی کمتر از مکمل روی-متیونین می‌باشد (001/0=P). غلظت عنصر روی و مس سرم در بره‌های دریافت کننده مکمل روی آلی و معدنی تحت تأثیر مکمل معدنی روی قرار نگرفت(05/0<P). نتایج این آزمایش نشان داد، استفاده از مکمل روی معدنی (سولفات روی)، رشد و مقدار خوراک مصرفی بره‌ها را کاهش می‌دهد؛ اگر چه ضریب تبدیل خوراک تحت تأثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. همچنین استفاده از مکمل روی آلی (روی متیونین) تأثیری بر رشد بره‌ها نداشت ولی سبب افزایش غلظت عنصر روی در بافت شش و قلب گردید.

کلیدواژه‌ها


Arelovich, H. M., Owens, F.N., Horn, G. W. and Vizcarra, J. A. (2000). Effects of supplemental zinc and manganese on ruminal fermentation forage intake, and digestion by cattle fed prairie hay and urea. Journal of Animal Science. 78: 2972–2979.
Association of Official Analytical Chemists. (1995). Official Methods of Analysis, 15th ed. Association of Official Analytical Chemists, Arlington, VA, USA.
Attia, A.N., Awadalla, S.A., Esmail, E.Y. and Hady, M.M. (1987). Role of some microelements in nutrition of water buffalo and its relation to production. 2. Effect of zinc supplementation. Assiut Veterinary Medical Journal. 18: 91–100.
Engle T.E., Nockels C.F., Hossner K.L., Kimberling C.V., Toombs R.E., Yemm R.S.,Weaber D.L. and Johnson A.B. (1997). Marginal zinc deficiency affects biochemical and physiological parameters in beef heifer calves. Asian Australasian Journal of Animal Science. 10:471-477. 
Eryavuz, A and Dehority, B.A. (2009). Effects of supplemental zinc concentration on cellulose digestion and cellulolytic and total bacterial numbers in vitro. Animal Feed Science and Technology. 151:175–183.
Fadayifar, A., Aliarabi, H., Tabatabaei, M.M., Zamani, P., Bahari, A.A., Malecki, M., and Dezfoulian, A.H. (2012). Improvement in lamb performance on barley based diet supplemented with zinc. Livestock Science. 144: 285–289.
Garg, A.K., Mudgal, V. and Dass, R.S. (2008). Effect of organic zinc supplementation on growth, nutrient utilization and mineral profile in lambs. Animal Feed Science and Technology.144: 82–96.
Hornsey, H. C. (1956). The colour of cooked cured pork. 1. Estimation of the nitric oxide–haem pigments. Journal of the Science of Food and Agriculture. 7:534–541.
Huerta, M., Kincid, R.L., Cronrach, J.D., Busboom, J., Johnson, A.B. and Swenson, C.K. (2002). Interaction of dietary zinc and growth implants on weight gain, carcass traits and zinc in tissues of growing beef steers and heifers. Animal Feed Science and Technology. 95:15–32.
Jia, W., Zhu, X., Zhang, W., Cheng, J., Guo, C. and Jia, Zh. (2009). Effects of source of supplemental zinc on performance, nutrient digestibility and plasma mineral profile in cashmere goats. Asian Austuralian Journal of Animal Science. 22: (12).1648–1653.
Jondreville, C., Revy, P.S. and Dourmad, J.Y. (2003). Dietary means to better control the environmental impact of copper and zinc by pigs from weaning to slaughter. Livestock Production Science. 84:47–156.
Kessler, J., Morel, I., Dufey, P.A., Gutzwiller, A., Stern, A. and Geyer, H. (2003). Effect of organic zinc sources on performance, zinc status and carcass, meat and claw quality in fattening bulls. Livestock Production Science. 81:161–171.
Lou, L., Shen, Zhen. and Li, Xiang. (2004). The copper tolerance mechanisms of Elsholtzia haichowensis, a plant from copper-enriched soils Author links open overlay panel . Environmental and Experimental Botany. 51:2, 111-120.
Malcolm-Callis, K. J., Duff, G. C., Gunter, S. A., Kegley, E. B. and Vermeire, D. A. (2000). Effects of supplemental zinc concentration and source on performance, carcass characteristics, and serum values in finishing beef steers. Journal of Animal Science. 78:2801–2808.
Mallaki, M., Norouzian, M.A. and Khadem, A.A. (2015). Effect of organic zinc supplementation on growth, nutrient utilization, and plasma zinc status in lambs. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences. 39: 75-80.
Mandal, G.P., Dass, R.S. and Garg, A.K. (2007). Effect of inorganic and organiczinc supplementation on rumen metabolites in crossbred cattle. Animal Nutrition Feed Technology. 7: 269–276.
McDonald, P., Edwards, R.A., Greenhalgh, J. F.D., Morgan, C. A., Sinclair, L. A. and Wilkinson, R.G .(2010).  Animal Nutrition, 7 th Edition. Prentice Hall/Pearson.
Menke, K. H. and Steingass, H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research Development. 28: 7–55.
NRC (2007). Nutrient requirements of small ruminants: Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. Natl. Acad. Press, Washington, DC.
Pal, D.T., Gowda, N.K.S., Prasad, C.S., Amarnath, R., Bharadwaj, U., SureshBabu, G. and Sampath, K.T.( 2010). Effect of copper- and zinc-methionine supplementation on bioavailability, mineral status and tissue concentrations of copper and zinc in ewes. Journal of Trace Elements in Medicine and Biology. 24 (2): 89-94.
Rojas, L. X., McDowell, L. R., Cousins, R. J., Martin, F. G., Wilkinson, N. S.,  Johnson,  A. B.,  and Velasquez, J. B.(1995).  Relative bioavailability of two organic and two inorganic zinc sources fed to sheep. Journal of Animal Science. 73: 1202–1207.
Ryan, J. P., Kearns, P. and Quinn, T. (2002).  Bioavailability of dietary copper and zinc in adult Texel Sheep: a comparative study of the effects of sulfate and bioplex supplementation. Irish VeterinaryJournal. 55: 221-224.
Rymer, C., Huntington, J.A., Williams, B.A. and Givens, D. I. (2005).  In vitro cumulative gas production techniques: History, methodological considerations and challenges. Animal Feed Science and Technology .123–124: 9–30.
Salama, A.A.K., Caja, G., Albanell, E., Such, X., Casals, R. and Plaixats, J. (2003). Effects of dietary supplements of zinc–methionine on milk production, udder health and zinc metabolism in dairy goats. Journal of Dairy Research. 70: 9–17.
Sobhanirad, S and Naserian, A.A. (2012). Effects of high dietary zinc concentration and zinc sources on hematology and biochemistry of blood serum in Holstein dairy cows. Animal Feed Science and Technology. 177: 242– 246.
Spears, J. W. and Kegley, E. B. (2002). Effect of zinc source (zinc oxide vs. zinc proteinate) and level on performance, carcass characteristics, and immune response of growing and finishing steers. Journal of Animal Science. 80: 2747-2752.
Spears, J.W., Harvey, R.W., Brown J.r. (1991). Effects of zinc methionine and zinc oxide on performance, blood characteristics, and antibody titer response to viral vaccination in stressed feeder calves. Journal of the American Veterinary Medical Association. 199: 1731–1733.
Spears, J.W., Schlegel, P., Seal, M.C. and Lloyd, K.E. (2004). Bioavailability of zinc from zinc sulfate and different organic zinc sources and their effects on ruminal volatile fatty acid proportions. Livestock Production Science. 90: 211– 217.
Suttle, N.F. (2010). Mineral Nutrition of Livestock, 4th ed. CAB International,
Teresa, M., Vasconcelos, S.D. and Tavares, H.M.F. (1997). Trace element concentrations in blood and hair of young apprentices of a technical-professional school. Science of the Total Environment. 205:189–199.
Tripathi, R.M., Raghunath. R.,  Mahapatra, S. and Sadasivan, S. (2001).  Blood lead and its effect on Cd, Cu, Zn, Fe and hemoglobin levels of children. Science of the Total Environment. 227: 161-166.
Vercoe, E.P., Makkar, H. P. S. and Schlink, A.C. (2010).  In vitro screening of Plant Resources for Extra- Nutritional Attributes in Ruminants: Nuclear and Rlated Methodologies (Ed.), In Vitro Screening of Feed Resourcesfor Efficiency of Microbial Protein Synthesis (pp, 106-144). New York: Springer 
Wright, C.L. and Spears, J. W. (2004). Effect of zinc source and dietary level on zinc m in Holstein calves. Journal of Dairy Science. 87: 1085–1091.