‌گوارش‌پذیری و تخمیر کاه گندم و کنجاله سویا توسط باکتری‌های جدا شده از شکمبه گوسفندان تغذیه شده با جیره‌های حاوی تفاله‌زیتون

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانش‌آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

2 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان

3 دانشیار گروه علوم دامی دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی رامین خوزستان

چکیده

آزمایش حاضر به منظور بررسی اثر استفاده از مقادیر مختلف تفاله‌زیتون به جای دانه جو در جیره گوسفندان بر فعالیت میکروارگانیسم‌ها یا باکتری‌های جداشده از مایع شکمبه آنها در گوارش کاه‌گندم (منبع الیافی) و کنجاله‌سویا (منبع پروتئینی) انجام شد. برای این منظور از تعداد 12 راس گوسفند عربی نر بالغ با میانگین وزنی ۳۳ کیلوگرم در قالب طرح کاملاً تصادفی استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل مایع حاصل از شکمبه گوسفندان تغذیه شده با سه جیره آزمایشی مشتمل بر چهار تکرار بود: 1-جیره شاهد (فاقد تفاله‌زیتون)، 2- جیره حاوی 8/7 درصد تفاله زیتون و 3- جیره حاوی ۶/15 درصد تفاله‌زیتون. پتانسیل تولید گاز کاه‌گندم کشت شده با باکتری‌های جدا شده از مایع شکمبه گوسفندان تغذیه شده با جیره حاوی ۶/۱۵ درصد تفاله زیتون به طور معنی‌داری نسبت به شاهد کاهش یافت (۹۲/۷۶ در برابر ۴۸/۴۷ میلی‌لیتر). گوارش‌‌پذیری ماده آلی کاه گندم توسط جمعیت کامل میکروارگانیسم‌های شکمبه حاصل از گوسفندان تغذیه شده با ۸/۷ درصد تفاله‌زیتون در جیره، نسبت به گروه شاهد افزایش یافت (۱۲/۲۱ در برابر ۹۰/۳۰ درصد). نرخ تولید گاز کاه‌گندم و کنجاله‌سویای تخمیر شده با مایع شکمبه گوسفندان تغذیه شده با جیره‌ی حاوی 8/7 درصد تفاله‌زیتون در مقایسه با سایر جیره‌ها بیشترین مقدار بود (به‌ترتیب ۰۱۷/۰ و ۰۵/۰ میلی‌لیتر در ساعت). مقدار عامل جداکننده (PF)، بازده تولید توده میکروبی و تجزیه دیواره سلولی کاه گندم کشت شده با باکتری‌های جداسازی شده از مایع شکمبه گوسفندان دریافت کننده جیره حاوی ۶/15 درصد تفاله‌زیتون نسبت به بقیه جیره‌ها کم‌تر بود. گوارش‌‌پذیری ماده خشک کاه گندم و کنجاله‌سویا توسط جمعیت کامل میکروارگانیسم‌های

کلیدواژه‌ها

موضوعات


محمدآبادی، ط.، چاجی، م. و بوجارپور، م. (۱۳۹۱). اثر عمل آوری پیت خام نیشکر با فشار بخار بر فراسنجه‌های تولید گاز با استفاده از میکروارگانیسم‌های جداسازی شده شکمبه. پژوهشهای علوم دامی ایران. شماره ۴ (۳)، ص ص. ۲۴۶-۲۴۰.

نظری، ب.، عسکری، ص.، صرافزادگان، ن.، صابری، س.، حاجی حسینی، ر. و ازهری، ا. ح. (1387). بررسی ترکیب اسیدهای چرب در روغن زیتون و روغن حیوانی با تاکید بر اسیدهای چرب ترانس توسط گاز کروماتوگرافی. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد. شماره 40 (4)، ص ص.63-57.

Abdulrazak, S.A., Fujihara, T., Ondiek, J.K., and Ørskov, E.R. (2000). Nutritive evaluation of some Acacia tree leaves from Kenya. Animal Feed Science and Technology. 85: 89-98.

Angaji, L., Souri, M., and Moeini, M.M. (2011). Deactivation of tannins in raisin stalk by polyethylene glycol-600: Effect on degradation and gas production in vitro. African Journal of Biotechnology. 10 (21): 4478-4483.

AOAC. (2012). Association of Official Analytical Chemists Official Methods of Analysis (19thed.). Washington, D.C., U.S.A.

Barry, T.N., and McNabb, W.C. (1999). The implications of condensed tannins on the nutritive value of temperate forages fed to ruminants. British Journal of Nutrition. 81: 263–272.

Ben Salem, H., Makkar, H.P.S., Nefzaoui, A., Hassayoun, L., and Abidi, S. (2005). Benefit from the association of small amounts of tannin-rich shrub foliage (Acacia cyanophylla Lindl.) with soybean meal given as supplements to Barbarian sheep fed on oaten hay. Animal Feed Science and Technology 122:173–186.

Blanco, C., Bodas, R., Prieto, N., Moran, L., Andres, S., Lopez, S., and Giraldez, F.J. (2012). Vegetable oil soapstocks reduce methane production and modify ruminal fermentation. Animal Feed Science and Technology. 175: 40-46.

Costa, D., Ferreira, G., Araujo, C., Colodo, J., Moreira, G., and deFigueiredo, M. (2010). Intake and digestibility of diets with levels of palm kernel cake in sheep. Revista Brasileira de Saude e Producao Animal. 11: 783–792.

Davies, D.R., Theodorou, M.K., Lawrence, M.I., and Trinci, A.P.J. (1993). Distribution of anaerobic fungi in the digestive tract of cattle and their survival in faeces. Journal of General Microbiology.139: 59-64.

Dehority, B.A. (2003). Rumen microbiology. Academic Press, Nottingham University, London. UK.

Frutos, P., Hervas, G., Giraldez, F.J., and Mantecon, A.R. (2004). Review Tannins and ruminant nutrition. Spanish Journal of Agricultural Research. 2(2):191-202.

Frutos, P., Hervas, G., Ramos G., Giraldez, F.J., and Mantecon, A.R. (2002). Condensed tannin content of several shrub species from a mountain area in northern Spain, and its relationship to various indicators of nutritive value. Animal Feed Science and Technology. 95:215–226.

Garcia-Gonzalez, R., Lopez, S., Fernandez, M., Bodas, R., and Gonzalez, J.S. (2008). Screening the activity of plants and spices for decreasing ruminal methane production in vitro. Animal Feed Science and Technology. 147: 36-52.

Getachew, G., Makkar, H.P.S., and Becker, K. (2000). Effect of polyethylene glycol on in vitro degradability and microbial protein synthesis from tannin-rich browse and herbaceous legumes. British Journal of Nutrition. 84: 73–83.

Haddi, M.L., Filacorda, S., Meniai, K., Rollin, F., and Susmel, P. (2003). In vitro fermentation kinetics of some halophyte shrubs sampled at three stages of maturity. Animal Feed Science and Technology. 104:215-225.

Hassan Sallam, S.M.A., daSilvaBueno, I.C., deGodoy, P.B., Eduardo, F.N., Schmidt Vittib, D.M.S., and Abdalla, A.L. (2010). Ruminal fermentation and tannins bioactivity of some browses using a semi-automated gas production technique. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 12: 1–10.

Hervas, G., Pilar, Frutos, F., Javier, Giraldez Angel, R., Mantecon Marıa, C., and Alvarez Del, P. (2003). Effect of different doses of quebracho tannins extract on rumen fermentation in ewes. Animal Feed Science and Technology. 109: 65–78.

Krueger, N.A., Anderson, R.C., Tedeschi, L.O., Callaway, T.R., Edrington, T.S., and Nisbet, D.J. (2010). Evaluation of feeding glycerol on free-fatty acid production and fermentation kinetics of mixed ruminal microbes in vitro. Bioresource Technology. 101: 8469–8472.

Makkar, H.P.S., Becker, K., Abel, H.J., and Szegletti, C. (1995). Degradation of condensed tannins by rumen microbes exposed to quebracho tannins (QT) in rumen simulation technique (RUSITEC) and effects of QT on fermentative processes in the RUSITEC. Journal of the Science of Food and Agriculture. 69: 495–500.

Manterola, H.B., Cerda, D.A., and Mira, J.J. (2001). Protein degradability of soybean meal coated with different lipid substances and its effect on ruminal parameters when included in steer ration. Animal Feed Science and Technology. 92: 249–257.

Martin-Garcia, A.I., Moumen, A., Yanez-Ruiz, D.R., and Molina Elcaide, E. (2003). Chemical compositions and nutriment availability for goats and sheep of two stage olive cake and olive leaves. Animal Feed Science and Technology. 107: 61-74

McAllister, T.A., Bae, H.D., Yanke, L.J., Cheng, K.J., and Muir, A. (1994). Effect of condensed tannins from birdsfoot trefoil on the endoglucanase activity and the digestion of cellulose filter paper by ruminal fungi. Canadian Journal of Microbiology. 40: 298–305.

McSweeney, C.S., Palmer, B., McNeill, D.M., and Krause, D.O. (2001). Microbial interactions with tannins: nutritional consequences for ruminants. Animal Feed Science and Technology. 91:83–93.

Menke, K.H., and Steingass H. (1988). Estimation of the energetic feed value obtained from chemical analysis and in vitro gas production using rumen fluid. Animal Research and Development. 28:7-55.

Min, B.R., Attwood, G.T., Reilly, K., Sun, W., Peters, J.S., Barry, T.N., and McNabb, W.C. (2002). Lotus corniculatus condensed tannins decrease in vivo populations of proteolytic bacteria and affect nitrogen metabolism in the rumen of sheep. Canadian Journal of Microbiology. 48: 911–921.

 Mioc, B., Pavic, V., Vnucec, I., Prpic, Z., Kostelic, A., and Susic V. (2007). Effect of olive cake on daily gain, carcass characteristics and chemical composition of lamb meat. Czech Journal of Animal Science. 52: 31–36.

Molina Alcaide, M., and Ruize, Y. (2008). Potential use of olive by-products in ruminant feeding:  A review. Animal Feed Science and Technology. 147: 247–264.

Molina, A.E., Yanez, R.D., Moumen, A., and Martin, G.I. (2003). Chemical composition and nitrogen availability for goats and sheep of some olive by-products. Small Ruminant Research. 49: 329336.

Nefzaoui, A., and Vanbelle, M. (1986). Effects of feeding alkali-treated olive cake on intake, digestibility and rumen liquor parameters. Animal Feed Science and Technology. 14:139-149.

NRC. (2007). Nutritional requirements of small ruminants (7thed.). National Academy Press, Washington, D.C., USA.

Robertson, J.B., Van Soest, P.J. (1981). The detergent system of analysis and its application to human foods. In: James, W.P.T., Theander, O. (Eds.), the analysis of dietary fibre in food. Marcel Dekker, NY, USA, pp. 123–158 (Chapter 9).

Sabri, G., Keskin, M., and Kaya, S. (2010). Olive cake usage as an alternative to cottonseed meal in dairy goat feeding. Journal of Agricultural Research 5(13): 1643-1646.

Szumacher-Strabel, M., Cieslak, A., and Nowakowska, A. (2009). Effect of oils rich in linoleic acid on in vitro rumen fermentation parameters of sheep, goats and dairy cows. Journal of Animal and Feed Sciences. 18: 440-452.

Theriez, M., and Boule, G. (1970). Nutritive value of olive cake. Ann Zootech. 19: 143-148. Thesis, University of Granada, Spain.

Tilley, J.M., and Terry, R.A. (1963). A two stage technique for the in vitro digestion of forage crops. Journal British Grassland Society. 18: 104-111.

Van Soest, P.J. Robertson, J.B., and Lewis, B.A. (1991). Methods of dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.

Yanez-Ruiz, D.R., Moumen, A., Martın-Garcia, A.I., and Molina Alcaide, E. (2004). Ruminal fermentation and degradation patterns, protozoa population, and urinary purine derivatives excretion in goats and wethers fed diets based on two-stage olive cake: effect of PEG supply. Journal of Animal Science. 82: 2023–2032.