بررسی غلظت اسید پروسیک و نیترات در 18 رقم سورگوم علوفه‌ای

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

2 استاد پژوهشی موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

3 کارشناس ارشد موسسه تحقیقات علوم دامی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران

چکیده

هدف از این تحقیق، تعیین غلظت مواد ضدتغذیه‌ای اسید پروسیک و نیترات در 18 رقم سورگوم علوفه‌ای و پیش‌بینی خطرات احتمالی در صورت مصرف آن‌ها در جیره دام می‌باشد. ارقام سورگوم شامل چهار رقم داخلی: پگاه، اسپید فید و سورگوم کرج با کدهای KFS-2 و KFS-18 و 14 رقم وارداتی با کدهای: CSSH.1، FGCSI09، FS 1 BMR، JS BMR SSH.1، JS BMR SSH.2، T، SK، PHFS-27، PFS-21، FGCSI10، SP BMR ،HFS1، FGCSI12 و JS 2 بودند. تمام این ارقام در مزرعه مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، در شرایط یکسان از نظر برنامه آبیاری، کوددهی، میزان نور و دما کشت شدند و در مرحله گل‌دهی از آن‌ها نمونه‌برداری شد و غلظت اسید پروسیک و نیترات آن‌ها تعیین گردید. نتایج به دست آمده برای ارقام مختلف سورگوم با یکدیگر مقایسه گردید و تجزیه و تحلیل آماری داده‌ها با روش تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. بیش‌ترین غلظت اسید پروسیک در ارقام FS 1 BMR (481 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک)، PHFS-27(408 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک) و FGCSI10 (381 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک) و بیش‌ترین غلظت نیترات نیز به ترتیب در ارقام JS 2 ( 2416 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک) ،JS BMR SSH.1 (2088 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک) مشاهده شد. در مقایسه بین غلظت مواد ضد تغذیه‌ای به دست آمده در این 18 رقم سورگوم علوفه‌ای با جداول تعیین سطح خطر مواد ضد تغذیه‌ای، مشخص شد که غلظت مواد ضد تغذیه‌ای در تمامی این ارقام از سطح خطرناک برای مصرف دام پایین‌تر است.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


AL-Sultan, S.L. (2003). Sorghum Halepenses and its Cyanide Content. Pakistan Journal of Nutrition. 2(3):123-124.

Bahrani, M.J, and Deghani ghenateghestani, A. (2004). Summer Forage Sorghum Yield, Protein and Prussic Acid Contents as Affected by Plant Density and Nitrogen Topdressing. Journal of Agricultural Science and Technology.6:73-83.

Blaedel, W.J., Eastv, D.B., Anderson, L. and Farrell, T.R. (1971). Potentiometric determination of cyanide with an ionselective electrode. Application to cyanogenic glycosides in sudangrasses. Analytical. Chemistry. 43:890-894.

Busk, P.K. and Møller, B.L. (2002). Dhurrin synthesis in sorghum is regulated at the transcriptional level and induced by nitrogen fertilization in older plants. Plant Physiology. 129:1222–1231.

Cowley, G.D. and Collings, D.F. (1977). Nitrate poisoning. Veterinary Record. 101:305–306

Dann, H.M., Grant, R.J., Cotanch, K.W., Thomas, E.D., Ballard, C.S. and Rice, Y.R. (2007).  Comparison of brown midrib sorghum-sudangrass with corn silage on lactational performance and nutrient digestibility of Holstein dairy cows. Journal of Dairy Science. 91:663-672.

Faithfull, N.T., Methods In Agricultural Chemical Analysis A Practical Handbook .(2002). CABI Publishing. London, UK. pp: 19-22.

Finnie, J.W., Windsor, P.A. and Kessell, A.E. (2011). Neurological diseases of ruminant livestock in Australia. II. toxic disorders and nutritional deficiencies. Australian Veterenary Journal. 89:247–253.

Fjell, D., Blasi, D. and Towne, G. (1991). Nitrate and Prussic Acid Toxicity in Forage: Causes, Prevention and Feeding Management. Cooperative Extension Service, Kansas State University, Manhattan. In: http://www1.foragebeef.ca/$Foragebeef/frgebeef.nsf/all/ccf94/$FILE/toxinsnitratesandprussicacid.pdf , Accesses: 2 March 2018.

Francisco, I.A. and Pinotti, M.H.P. (2000). Cyanogenic Glycosides in Plants, Brazilian Archives of Biology and Technology. 43(5):487-492.

Gerber, P.J., Steinfeld, H., Henderson, B., Mottet, A., Opio, C., Dijkman, J. et al. (2013). Tackling climate change through livestock – A global assessment of emissions and mitigation opportunities. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO), Rome.

Getachew, G., Putnam, D.H., De Ben, C.M. and De Peters, E.J. (2016). Potential of Sorghum as an Alternative to Corn Forage. American Journal of Plant Sciences. 7:1106-1121.

Gleadow, R.M. and Møller, B.L. (2014). Cyanogenic glycosides: synthesis, physiology and phenotypic plasticity. Annual Review of Plant Biology. 65:155–185.

Hadebe, S.T., Modi, A.T and Mabhaudhi, T. (2017). Drought Tolerance and Water Use of Cereal Crops: A Focus on Sorghum as a Food Security Crop in Sub-Saharan Africa. Journal of Agronomy and Crop Science.  203(3):177-191.

Harada, H., Yoshimura, Y., Sunaga, Y. and Hatanaka, T. (2000). Variations in nitrogen uptake and nitrate-nitrogen concentration among sorghum groups. Soil Science and Plant Nutrition. 46:97–104.

Haskins, F.A., Gorz, H.J, and Hill, R.H. (1988). Colorimetric Determination of Cyanide in Enzyme-Hydrolyzed Extracts of Dried Sorghum Leaves. Journal of Agriculture and Food Chemistry. 36:775-778.

Haskins, F.A., Gorz, H.J., Hill, R.M. and Brakke Youngquist. J. (1984). Influence of sample treatment on apparent hydrocyanic acid potential of sorghum leaf tissue. Crop Science. 24:1158–1163.

Hayes, C.M., Burow, G.B., Brown, P.J., Thurber, C., Xin, Z and Burke, J.J. (2015). Natural Variation in Synthesis and Catabolism Genes Influences Dhurrin Content in Sorghum. The Plant Genome. 8(2):1-9.

Hayes, C.M., Weers, B.D., Thakran, M., Burow, G., Xin, Z., Emendack, Y., et al. (2016). Discovery of a dhurrin QTL in sorghum: co-localization of dhurrin biosynthesis and a novel staygreen QTL. Crop Science. 56:104–112.

Jahanzad, E., Jorat, M., Moghadam, H., Sadeghpoura, A., Chaichi, M.R. and Dashtaki, M. (2013). Response of a new and a commonly grown forage sorghum cultivar to limited irrigation and planting density. Agricultural Water Management. 117:62–69.

Kilcer, T.F., Ketterings, Q.M., Cherney, J.H., Cerosaletti, P. and Barney, P. (2005). Optimum Stand Height for Forage Brown Midrib Sorghum · Sudangrass in North-eastern USA. Journal of Agronomy and Crop Science.191:35-40.

MacKown, C.T and Weik, J.C. (2004). Comparison of Laboratory and Quick-Test Methods for Forage Nitrate. Crop Science. 44:218-226.

Marais, J.P. (2001). Factors Affecting the Nutritive Value of kikuyu Grass (Pennisetum Clandestinum) – a Review. Tropical Grasslands. 35:65-84.

Mir, S.A. (2009). Extraction of NOx and Determination of Nitrate by Acid Reduction in Water, Soil, Excreta, Feed, Vegetables and Plant Materials. Journal of Applied Science and Environmental Management. 13(3):57 – 63.

Neilson, E.H., Edwards, A.M., Blomstedt, C.K., Berger, B., Møller, B.L. and Gleadow, R.M. (2015). Utilization of a high-throughput shoot imaging system to examine the dynamic phenotypic responses of a C4 cereal crop plant to nitrogen and water deficiency over time. Journal of Experimental Botany. 66:1817–1832.

Nielsen, K.A., Tattersall, D.B., Jones, P.K. and Møllera, B.L. (2008). Metabolon formation in dhurrin biosynthesis. Phytochemistry. 69:88−98.

Rasby, R.J., Anderson, B.E. and Kononoff, P.J. (2014). Nitrate in Livestock Feeding. University of Nebraska- Lincoln Extension, Institute of Agriculture and Natural Resources. In: http://extensionpublications.unl.edu/assets/pdf/g1779.pdf , Accesses: 4 March 2018.

Rhykerd, C.L., and Johnson, K.D. (2007). Minimizing prussic acid poisoning hazard in forages. Agronomy Extention, Purdue University., West Lafayette, In: https://www.agry.purdue.edu/ext/forage/publications/ay196.htm , Accesses: 7 March 2018.

Sarfraz, M., Ahmad, N., Farooq, U., Ali, A. and Hussain, K. (2012). Evaluation of sorghum varieties/lines for hydrocyanic acid and crude protein contents. Journal of Agricultural Research. 50(1):39-47.

Schittenhelm, S., and Schroetter, S. (2014). Comparison of drought tolerance of maize, sweet sorghum and sorghum–sudangrass hybrids. Journal of Agronomy and Crop Science. 200:46–53.

Sher, A., Ansar, M., Manaf, A., Qayyum, A., Saeed, M.F., and Irfan, M. (2014). Hydrocyanic acid and sugar content dynamics under nitrogen and sulphur application to forage sorghum cultivars. Turkish Journal of Field Crops.19(1):46-52. 

Smitha Patel, P.A., Alagundagi, C.S. and Salakinkop. S.R. (2013). The anti-nutritional factors in forages - A review. Current Biotica. 6(4):516-526.

Swathi, P., Nagavani, A.V., Bhargavi, B., Ramana, J.V. and Reddy, G.P. (2016). Effect of levels of nitrogen and time of harvesting on growth and quality parameters of fodder sorghum, Current Biotica. 10(1):59-63.

Undersander, D., Combs, D., Howard, T., Shaver, R., Siemens, M. and Thomas, D. (1999). Nitrate poisoning in cattle, sheep, and goats. University of Wisconsin-Extension. In: https://fyi.uwex.edu/forage/nitrate-poisoning-in-cattle-sheep-and-goats/, Accesses: 7 March 2018.

Vetter, J. (2000). Plant cyanogenic glycosides. Toxicon. 38:11–36.

Wheeler, J.L., Mulcahy, C., Walcott, J.J. and Rapp, G.G. (1990). Factors Affecting the Hydrogen Cyanide Potential of Forage Sorghum, Australian Journal of Agricultural Research. 41:1093-1100.