بررسی تأثیر بتائین برکمیت و کیفیت آغوز و غلظت فراسنجه‌های‌خونی در میش‌های آبستن سنجابی

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکتری علوم دامی، دانشگاه لرستان

2 دانشیار گروه علوم دامی-دانشگاه لرستان

3 دانشیار گروه علوم دامی ، دانشگاه لرستان

4 استاد یار بخش تحقیقات علوم دامی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه، سازمان تحقیقات و آموزش کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

بتائین یک ترکیب دهنده گروه متیل است که در برخی از فرایندهای فیزیولوژیکی از جمله شیردهی موثر باشد. در پژوهش حاضر، تأثیر افزودن بتائین به جیره بر غلظت برخی فراسنجه‌های‌خونی،کمیت وکیفیت آغوز میش‌های سنجابی بررسی شد. تعداد 20 رأس میش چند شکم زایش در ماه آخرآبستنی در دوگروه با جیره پایه (شاهد:6/3±2/71 کیلوگرم وزن بدن) و یا با جیره پایه بعلاوه پنج گرم بتائین در کیلوگرم ماده‌‌‌خشک (بتائین:8/3±6/71 کیلوگرم) تغذیه شد. مصرف خوراک، شاخص وضعیت بدن، و حجم پستان میش‌ها و همچنین غلظت خونی گلوکز، بتاهیدروکسی بوتیرات، آلبومین، پروتئین‌کل، اوره و هموسیستئین سرم در ماه اخر آبستنی تعیین شد. مقدارآغوز تولیدی تا شش ساعت بعد از زایش در دو نوبت با تزریق عضلانی اکسی توسین اندازه‌گیری شد و ترکیبات شیمیایی آن تعیین شد. مکمل بتائین تأثیری بر مقدار مصرف خوراک، شاخص وضعیت بدن، و حجم پستان میش‌ها نداشت. میانگین مقدار آغوز تولیدی(593 در مقابل 365 گرم) و چربی آغوز (93 در مقابل 59 گرم) و غلظت خونی هموسیستئین (4/8 در مقابل 1/8 میکرومول در لیتر) در میش‌هایی که بتائین دریافت کردند بیشتر(05/0P<) از میش‌های شاهد بود. در میش‌های بتائین یک روند کاهشی در غلظت گلوکز (098/0=P،2/3 در مقابل 4/3 میلی‌مول در لیتر) وغلظت بتا-هیدروکسی‌بوتیرات (059/0=P، 46/0در مقابل 82/0 میلی‌مول در لیتر) در مقایسه با میش‌های شاهد مشاهده شد. نتیجه کلی اینکه مصرف 5 گرم بتائین با ازای هر کیلوگرم ماده خشک ضمن تاثیر مثبت بر تولید و درصد چربی آغوز، باعث افزایش غلظت هموسیستئین، و کاهش اجسام‌کتونی احتمالا با کاهش تجزیه چربی در میش‌های آبستن سنجابی شد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


AOAC. (2006). Official Methods of Analysis. 18th ed. AOAC, Arlington, VA.

Bencini, R. and Purvis, I.W. )1990(. The yield and composition of milk from merino sheep. Proceeding of the Australian Society of Animal Production. 18: 144-147.

Deminice, R., da Silva, R.P., Lamarre, S.G., Kelly, K.B., Jacobs, R.L., Brosnan, M.E., et al. (2015). Betaine supplementation prevents fatty liver induced by a high‑fat diet: effects on one‑carbon metabolism. Amino Acids. 47(4): 839-846.

Digiacomo, K., Simpson, S., Leury, B.J. and Dunshea, F.R. (2016). Dietary betaine impacts the physiological responses to moderate heat conditions in a dose dependent manner in sheep. Animals. 6 (51): 1-13

Ejaz, A., Martinez-Guino, L., Goldfine, A., Aulinas, F., De Nigris, V., Gonzalez-Franquesa, S., et al. (2016). Dietary betaine supplementation increases Fgf21 levels to improve glucose homeostasis and reduce hepatic lipid accumulation in mice. Diabetes. 65 (4):902–912.

Fernandez, C., Fontecha, J., Latorre1, M.A., Garcés, C., Soler, M. and de la Fuente, J.M. )2004(. Influence of betaine on goat milk production and composition. South African Journal of Animal Science. 34:165-168.

Fernandez, C., Lopez-Saez, A., Gallego, L. and de la Fuente, J.M. (2000). Effect of source of betaine on growth performance and carcass traits in lambs. Animal Feed Science and Technology.  86: 71-82.

Fernandez, C., Mata, C., Piquer, O., Bacha, F. and de la Fuente, J.M. (2009). Influence of betaine on goat milk yield and blood metabolites. Tropical and Subtropical Agroecosystems. 11 (1): 209 – 213.

Friesen, R., Novak, E.M. and Innis, S.M. (2007). Relationship of dimethylglycine, choline, and betaine with oxoproline in plasma of pregnant women and their newborn infants. Journal of Nutrition. 137: 2641–2646.

Hall, L.W., Dunshea, F. R., Allen, J. D., Rungruang, S., Collier, J. L., Long, N. M., et al. (2016). Evaluation of dietary betaine in lactating Holstein cows subjected to heat stress. Journal of Dairy Science. 99: 9745-9753.

Hertzel, A.V. and Bernlohr, D.A. (2000). The mammalian fatty acid-binding protein multigene family: molecular and genetic insights into function. Trends in Endocrinology and Metabolism. 11(5):175–180.

Kalhan, S.C. (2016). One carbon metabolism in pregnancy: Impact on maternal, fetal and neonatal health. Molecular and Cellular Endocrinology.435:48-60.

Kalhan, S. C. and Marczewski, SE. (2012). Methionine, homocysteine, one carbon metabolism and fetal growth. Reviews in Endocrine & Metabolic Disorders. 13 (2):109–119.

Löest, C. A., Armendariz, C. K. and Titgemeyer, E. C. (2000). In vitro degradation of betaine by ruminal microbes. Kansas Agricultural Experiment Station Research Reports. Article 391: 43-44.

MacCoss, M. J., Fukagawa, N. K. and Matthews, D. E. (2001). Measurement of intracellular sulfur amino acid metabolism in humans. American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism. 280 (6): 947–955.

Magnusson, M., Wang, T.J., Clish, C., Engström, G., Nilsson, P., Gerszten, R.E., et al. (2015). Dimethylglycine deficiency and the development of diabetes. Diabetes. 64 (8): 3010-3016.

Mitchell, A.D., Chappell, A. and Knox, K.L. )1979(. Metabolism of betaine in the rumen. Journal of Animal Science. 49:764–774.

Monteiro, A.P.A., Bernard, J.K., Guo, J.R., Weng, X.S., Emanuele, S., Davis, R., et al. (2017). Effects of feeding betaine-containing liquid supplement to transition dairy cows. Journal of Dairy Science. 100:1063–1071.

Nakai, T., Sato, T., Teramura, M., Sadoya, H., Ohtani, M., Takahashi, T., et al. (2013). The Effect of a continuous supply of betaine on the degradation of betaine in the rumen of dairy cows. Bioscience, Biotechnology & Biochemestry.  77 (3): 666–669.

Nezamidoust. M., Alikhani. M., Ghorbani, G.R. and Edris, M.A.)2012(. Effect of betaine and sulfate supplementation on milk and wool production of Naeini ewes. Small Ruminant Research. 105: 170-175.

NRC, )2007(. Nutrient Requirements of Small Ruminants. Sheep, Goats, Cervids, and New World Camelids. National Research Council. The National Academies Press, Washington, DC, USA.

Obeid, R. (2013). The metabolic burden of methyl donor deficiency with focus on the betaine homocysteine methyltransferase pathway. Nutrients. 5 (9):3481–3495.

Odle, J., Heo, K.N. and Lin, X. (2000). The role of carnitine and betaine in lean growth modulation of swine. Asian-Australilan Journal of Animal Science. 13:386–395.

Palmquist, D.L., Beaulieu, A.D. and Barbano, D.M. (1993). Feed and animal factors influencing milk fat composition. Journal of Dairy Science. 76(6):1753-1771.

Russell, J.B., O´connor, J.D., Fox, D.G., Van soest, P.J. and Sniffen, C.J. )1992(. A net carbohydrate and protein system for evaluating cattle diets: I. Ruminal fermentation. Journal of Animal Science. 70: 3551–3561.

Sánchez, P., Muelas, R., Sánchez, A., Rubert, J., Montanel, J., Luengo, C., et al. )2001(. Influence of betaine on somatic cell count and goat milk composition. Annual Meeting of European Association for Animal Production. Budapest (Hungary).

Sebastián, D., Guitart, M., García-Martínez, C., Mauvazin, C., Orellana-Gavalda, J.M., Serra, D., et al. (2009). Novel role of FATP1 in mitochondrial fatty acid oxidation in skeletal muscle cells. Journal of Lipid Research. 50(9):1789–1799.

Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and Lewis, B.A. (1991). Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and nonstarch polysaccharides in relation to animal nutrition. Journal of Dairy Science. 74: 3583–3597.

Wang, C., Liu, Q., Yang, W.Z., Wu, J., Zhang, W. and Dong, K.H. )2010(. Effects of betaine supplementation on rumen fermentation, lactation performance, feed digestibilities and plasma characteristics in dairy cows. Journal of Agricultural Science. 148: 487–495.

Yagyu, H., Chen, G., Yokoyama, M., Hirata, K., Augustus, A., Kako, Y., et al. (2003). Lipoprotein lipase (LpL) on the surface of cardiomyocytes increases lipid uptake and produces a cardiomyopathy. Clinical Investigation. 111(3):419–26.

Zhang, L., Ying, S.J., AN, W.J., Lian, H., Zhou, G.B. and Han, Z.Y. )2014(.  Effects of dietary betaine supplementation subjected to heat stress on milk performances and physiology indices in dairy cow. Genetics and Molecular Research. 13 (3): 7577-7586. ","serif"; mso-bidi-font-family:"B Zar";color:black;mso-themecolor:text1;text-decoration: none;text-underline:none'>Kucuk, O. (2003). Dietary vitamin C and folic acid supplementation Ameliorates the detrimental effects off heat stress in Japanese quail. The Journal of nutrition. 133: 1882-1886.

 

Sherwood, T.A.; Alphin; R.L., Saylor W.W. and White, H.B. III. (1993). Folate metabolism and deposition in eggs by laying hens. Archives of biochemistry and biophysics. 307:66-72.

Tactacan, G.B, Jing, M., Thiessen, S., Rodriguez-Lecompte, J.C, O‟Connor, D.L., Guenter, W. and House, J.D. (2010). Characterization of folate-dependent enzymes and indices of folate status in laying hens supplemented with folic acid or 5-methyltetrahydrofolate. Poultry. Science. 89:688-696.

Weise F.G. (1976). An investigation of the role of fiber, Kilocalories and vitamin B6 on serum and egg cholesterol in the laying hen. M. Sc, Thesis, Cornell Univ.