بررسی تاثیر جیره های تنظیم شده بر اساس راهنمای پرورش سویه های آرین و راس بر عملکرد و ویژگی های لاشه جوجه های گوشتی

نوع مقاله : مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بوعلی سینا، همدان، ایران

3 کارشناس ارشد معاونت امور دام، وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران

4 دانشیار گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران

5 کارشناس ارشد شرکت خدمات حمایتی کشاورزی، وزارت جهاد کشاورزی، تهران، ایران

چکیده

این مطالعه به‌منظور بررسی تاثیر جیره‌های تنظیم شده براساس راهنماهای پرورش جوجه‌های گوشتی آرین و راس بر عملکرد و ویژگی‌های لاشه این دو سویه انجام شد. در این تحقیق، 640 جوجه یک‌روزه آرین و راس درقالب یک آزمایش فاکتوریل2×2×2 (دو سویه× دو جنس× دو جیره) به‌صورت طرح کاملا تصادفی در 4 تکرار، هر تکرار شامل 20 جوجه استفاده شد. نتایج نشان داد در کل دوره آزمایش (سن 49 روزگی)، افزایش وزن و شاخص تولید جوجه‌های راس به‌طور معنی‌داری (05/0P<) بیشتر و ضریب تبدیل غذایی آنها به‌طور معنی‌داری (01/0P<) بهتر از جوجه‌های آرین بود. مصرف خوراک، افزایش وزن و شاخص تولید جوجه‌های آرین و راس تغذیه شده با جیره‌های تنظیم شده براساس راهنمای پرورش آرین به‌طور معنی‌داری (01/0P<) بالاتر از جوجه‌های تغذیه شده برطبق راهنمای پرورش راس بود. درصد لاشه و گوشت سینه جوجه‌های راس به‌طور معنی‌داری (05/0P<) بیشتر و درصد چربی محوطه شکمی و امعا و احشا آنها به‌طور معنی‌داری (01/0P<) کمتر از جوجه‌های آرین بود. مصرف انرژی و پروتئین به ازای کیلوگرم افزایش وزن بدن در کل دوره و تولید لاشه و همچنین، هزینه کل خوراک مصرفی به ازای کیلوگرم افزایش وزن و تولید لاشه در جوجه‌های راس به‌طور معنی‌داری (05/0P<) پایین‌تر از جوجه‌های آرین بود ولی مجموع هزینه خوراک مصرفی و قیمت جوجه یک‌روزه تفاوت معنی‌داری نداشت. به‌نظر می‌رسد که جوجه‌های راس ویژگی‌های تولیدی بهتری درمقایسه با جوجه‌های آرین دارند اما تنظیم جیره براساس راهنمای پرورش آرین (استفاده طولانی‌تر از جیره‌های آغازین و رشد) منجر به بهبود عملکرد جوجه‌های گوشتی هر دو سویه آرین و راس خواهد شد.

کلیدواژه‌ها


انجمن صنفی تولید کنندگان جوجه یکروزه (1394). صنعت طیور در سال 1393. چاپ اول. انتشارات انجمن صنفی تولید کنندگان جوجه یکروزه. ص. 16، 18 و 45.
حیدری، محمد. (1384). مقایسه عملکرد شش سویه تجاری جوجه گوشتی موجود در ایران. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه.
خراسی، حسین. (1382). بررسی عملکرد جوجه­های گوشتی چهار آمیخته تجارتی آربوراکرز، راس، هوبارد و کاب در شرایط استان سیستان و بلوچستان. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل.
دستار، ب.، گلیان، ا.، دانش مسگران، م.، افتخاری شاهرودی، ف. و کرمانشاهی، ح. (1385). تاثیر کاهش سطح پروتئین جیره آغازین بر عملکرد، بازدهی استفاده از انرژی و پروتئین جوجه­های گوشتی. مجله دانش کشاورزی. جلد 16، شماره 2، ص ص. 217-207.
زمانی، پ. (1390). طرح­های آماری در علوم دامی (ویرایش دوم). انتشارات دانشگاه بوعلی سینا. ص ص. 95-94.
زمانی، پ.، ایقانی، و.، رضایزدی، ک.، زرافروز، ف. و امیرآبادی فراهانی، م. (1391). عملکرد جوجه­های گوشتی نر و ماده آرین و راس تغذیه شده با جیره­های غذایی رقیق شده. نشریه پژوهش­های علوم دامی. جلد 22، شماره 3، ص ص. 98-89 .
سیری، س. (1393). آمار تولید جوجه یک روزه در سرتاسر ایران سالیانه چه میزان است؟ سایت علمی- خبری دامپزشکی و علوم حیوانات ایران. قابل دسترس در:
http://www.vetpars.com/index.php/publisher/articleview/action/view/frmArticleID/2483. Retrieved July 18, 2016.
شریعتمداری، ف.، رضایی، م. ج. و لطف الهیان، ه. (1384). مقایسه عملکرد صفات تولیدی آمیخته­های تجارتی جوجه گوشتی. مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 67، ص ص. 74-68.
کلانتر نیستانکی، م. (1392). تعیین تراکم مطلوب در واحد سطح برای دو نوع هیبرید گوشتی تغذیه شده با جیره­ های حاوی سطوح مختلف انرژی در شرایط تنش گرمایی. گزارش نهایی طرح پژوهشی، شماره ثبت 42823، موسسه تحقیقات علوم دامی کشور.
گیلانی، ع.، کرمانشاهی، ح.، گلیان، ا.، قلی­زاده، م. و محمدپور، ا. ع. (1395). ارزیابی آب آشامیدنی مغناطیسی شده بر اجزای لاشه و عملکرد جوجه­های گوشتی. نشریه پژوهشهای علوم دامی ایران. جلد 8، شماره1، ص ص. 95-86.
مرادی شهر بابک، م.، زاغری، م. و ریاحی، م. (1386). مقایسه عملکرد جوجه­های گوشتی چهار ترکیب ژنتیکی سویه آرین. گزارش نهایی طرح پژوهشی، گروه علوم دامی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران.
مرادی شهر بابک، م.، عریانی، ا. و زاغری، م. (1380). مقایسه عملکرد صفات اقتصادی آمیخته­های گوشتی موجود در ایران. مجله پژوهش و سازندگی. دوره 14، شماره 1، ص ص. 57-54.
منافی آذر، ق.، اخوان، م. ح.، امینی، ج. و فجری، م. (1387). مقایسه صفات رشد و لاشه سویه­های مختلف جوجه­های گوشتی در­ ایران. مجله پژوهش و سازندگی در امور دام و آبزیان. شماره 78، ص ص. 94-88 .
نعمتی، م. ح.، اوصانلو، ن. و نوبخت، ع. (1394). اثر استفاده از دانه تریتیکاله خام و عمل­آوری شده بر عملکرد و مورفولوژی مخاط روده کوچک جوجه­های گوشتی.  نشریه علوم دامی. شماره 109، ص ص. 94-83 .
ورمقانی، صیفعلی. (1377). ارزیابی توان تولیدی سه هیبرید تجاری جوجه­های گوشتی موجود در ایران. پایان­نامه کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس.
Abdel- Hafeez, H.M., Saleh, E.S.E., Tawfeek, S.S., Youssef, I.M.I. and Hemida, M.B.M. (2016). Effects of high dietary energy, with high and normal protein levels on broiler performance and production characteristics. Journal of Veterinary Medical Research. 23: 35-49.
Acar, N., Moran Jr., E.T. and Bilgili, S.F. (1991). Live performance and carcass yield of male broilers from two commercial strain crosses receiving rations containing lysine below and above the established requirement between six and eight weeks of age. Poultry Science. 70: 2315-2321.
Amao, S.R., Ojedapo, L. and Oso, O.E. (2015). Evaluation of two commercial broiler strains differing in efficiency of feed utilization. Journal of New Sciences. 14: 432-437.
Badamasi, A.G., Ibrahim, H. and Yahaya, H.K. (2014). Comparative evaluation of feed conversion efficiency and mortality rate of two broiler stains under the same dietary conditions. International Journal of Animal and Veterinary Advances. 6: 5-7.
Becker, W.A., Spencer, J.V., Mirosh, L.W. and Verstrate, J.A. (1981). Abdominal and carcass fat in five broiler strains. Poultry Science. 60: 693-697.
Beski, S.S.M., Swick, R.A. and Iji, P.A. (2015). Specialized protein products in broiler chicken nutrition: A review. Animal Nutrition. 1: 47-53.
Bottje, W. and Kong, B.W. (2017). The cellular basis of feed efficiency in poultry muscle: mitochondria and nuleic acid metabolism. P: 51-67, In: Applegate, T. (eds.) achieving sustainable production of poultry meat. Vol 2. Breeding and nutrition. First edition, Burleigh Dodds Science Publishing, Sawston, Cambridge, UK.
Corzo, A., Kidd, M.T., Burnham, D.J., Miller, E.R., Branton, S.L. and Gonzalez-Esquerra, R. (2005). Dietary amino acid density effects on growth and carcass of broilers differing in strain cross and sex. Journal of Applied Poultry Research. 14: 1-9.
Crawford, D.R. (1990). Poultry Breeding and Genetics. 1st Edition. Elsevier Publisher, Netherlands. p. 39.
Danisman, R. and Gous, R.M. (2011). Effect of dietary protein on the allometric relationships between some carcass portions and body protein in three broiler strains. South African Journal of Animal Science. 41: 194-208.
Gonzales, E., Buyse, J., Takita, T.S., Sartori, J.R. and Decuypere, E. (1998). Metabolic disturbances in male broilers of different strains. 1. Performance, mortality and right ventricular hypertrophy. Poultry Science. 77: 1646-1653.
Gous, R.M., Moran Jr., E.T., Stilborn, H.R., Bradford, G.D. and Emmans, G.C. (1999). Evaluation of the parameters needed to describe the overall growth, the chemical growth and the growth of feathers and breast muscles of broilers. Poultry Science. 78: 812-821.
Hossain, M.A., Suvo, K.B. and Islam, M.M. (2011). Performance and economic sustainability of three fast- growing broiler strains raised under farming condition in Bangadesh. International Journal of Agricultural Research, Innovation and Technology. 1: 37-43.
Jiang, M., Fan, W.L., Xing, S.Y., Wang, J., Li, P., Liu, R.R. et al. (2017). Effects of balanced selection for intramuscular and abdominal fat percentage and estimates of genetic parameters. Poultry Science. 96: 282-287.
Kidd, M.T., McDaniel, C.D., Branton, S.L., Miller, E.R., Boren, B.B. and Fancher, B.I. (2004). Increasing amino acid density improves live performance and carcass yields of commercial broilers. Journal of Applied Poultry Research. 13: 593-604.
Leenstra, F. and Cahaner, A. (1991). Genotype by environment interactions using fast- growing, lean or fat broiler chickens, originating from the Netherlands and Israel, raised at normal or low temperature. Poultry Science. 70: 2028-2039.
Lei, S. and Vanbeek, G. (1997). Influence of activity and dietary energy on broiler performance, carcass yield and sensory quality. British Poultry Science. 38: 183-189.
Li, C. (2017). Growth and development of two broiler strains with low protein and crystalline amino acid supplemented diets. M. Sc. Thesis, The School of Animal Sciences, Agricultural and Mechanical College, Louisiana State University, USA.
Malone, G.W., Chaloupka, G.W., Merkley, J.W. and Littlefield, L.H. (1979). Evaluation of five commercial broiler crosses. 1. Grow-out performance. Poultry Science. 58: 509-515.
Marcu, A., Vacaru-Opriş, I., Dumitrescu, G., Petculescu Ciochină, L., Marcu, A., Nicula, M. et al. (2013). The influence of genetics on economic efficiency of broiler chickens growth. Animal Science and Biotechnologies. 46: 339-346.
Merkley, J.W., Weinland, B.T., Malone, G.W. and Chaloupka, G.W. (1980). Evaluation of five commercial broiler crosses. 2. Eviscerated yield and component parts. Poultry Science. 59: 1755-1760.
Mussini, F.J. (2012). Comparative response of different broiler genotypes to dietary nutrient levels. Ph. D. Dissertation, Department of Poultry Science, University of Arkansas, Fayetteville, USA.
Nahashon, S.N., Adefope, N., Amenyenu, A. and Wright, D. (2005). Effects of dietary metabolizable energy and crude protein concentrations on growth performance and carcass characteristics of French guinea broilers. Poultry Science. 84: 337-344.
National Research Council. (1994). Nutrient Requirements of Poultry. 9th Revised Edition. National Academy Press, Washington, DC, USA.
Pesti, G.M. and Bakalli, R.I. (1997). Estimation of broiler carcass from their specific gravity. Poultry Science. 76: 948-951.
Rahimi, G. and Hassanzadeh, M. (2007). Effects of different protein and energy contents of the diet on growth performance and hormonal parameters in two commercial broiler strains. International Journal of Poultry Science. 6: 195-200.
Ross Broiler Management Handbook. (2014). Appendices. Aviagen, UK. p. 118.
Ross Broiler Management Manual. (2007). Ross 308 Broiler: Nutrition Specification. Aviagen, UK. p. 5.
Saki, A.A., Momeni, M., Tabatabaei, M.M., Ahmadi, A., Rahmati, M.M.H., Hemati Matin, H.R. et al. (2010). Effect of feeding programs on broilers Cobb and Arbor Acres plus performance. International Journal of Poultry Science. 9: 795-800.
Sarker, M.S.K., Islam, M.A., Ahmed, S.U. and Alam, J. (2002). Profitability and meat yield traits of different fast growing broiler strains in winter. Journal of Biological Sciences. 2: 361-363.
SAS. (2004). Statistical Analysis Systems, Version 9.1. Cary, NC: SAS Institute Inc.
Scott, M.L., Nesheim, M.C. and Young, R.J. (1982). Nutrition of the Chickens. 3rd Edition. Ithaca, New York, USA.
Shakouri, M.D. and Malekzadeh, M. (2016). Responses of broiler chickens to the nutrient recommendations of NRC (1994) and the Ross broiler management manual. Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias. 29: 91-98.
Shalev, B.A. (1995). Comparative growth and efficiency of various avian species. p: 53-78, In: Hunton, P. (eds.) Poultry Production (World Animal Science C, Production System Approach). 1st Edition. Elsevier Science, Amsterdam, Netherlands.
Shim, M.Y., Tahir, M., Karnuah, A.B., Miller, M., Pringle, T.D., Aggrey, S.E. et al. (2012). Strain and sex effects on growth performance and carcass traits of contemporary commercial broiler crosses. Poultry Science. 91: 2942-2948.
Smith, E.R. and Pesti, G.M. (1998). Influence of broiler strain cross and dietary protein on the performance of broilers. Poultry Science. 77: 276-281.
Sterling, K.G., Pesti, G.M. and Bakalli, R.I. (2006). Performance of different broiler genotypes fed diets with varying levels of dietary crude protein and lysine. Poultry Science. 85: 1045-1054.
Tallentire, C.W., Leinonen, I. and Kyriazakis, I. (2016). Breeding for efficiency in the broiler chicken: A review. Agronomy for Sustaiable Development. 36: 66. In: https://link.springer.com/article/10.100/s13593-016-0398-2.
Yan, F., Coto, C., Wang, Z., Cerrate, S., Watkind, S.E. and Waldroup, P.W. (2010). Comparison of nutrient recommendation for broilers. International Journal of Poultry Science. 9: 1006-1014.
Zamani, P. (2017). Statistical properties of proportional residual energy intake as a new measure of energetic efficieny. Journal of Dairy Research. 84: 248-253.
Zhao, J.P., Chen, J.L., Zhao, G.P., Zheng, M.Q., Jiang, R.R. and Wen, J. (2009). Live performance, carcass composition, and blood metabolite responses to dietary nutrient density in two distinct broiler breeds of male chickens. Poultry Science. 88: 2575-2584.