اثر متقابل منبع دانه غلات و اندازه ذرات علوفه یونجه بر عملکرد، تخمیر شکمبه‌ای، رشد اسکلتی و فراسنجه‌های خونی گوساله‌های شیری هلشتاین

نوع مقاله: مقاله پژوهشی

نویسندگان

1 دانشجوی دکترای تغذیه دام،‌گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

2 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

3 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه اراک

4 استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ایلام

5 دانشیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان

چکیده

این آزمایش با هدف بررسی اثر منبع دانه غلات (جو و ذرت)‌ و اندازه ذرات علوفه یونجه (پودر شده در مقابل متوسط)‌ بر عملکرد رشد، فراسنجه‌های خونی و تخمیر شکمبه‌ای گوساله‌های شیری انجام شد. از 32 رأس گوساله هلشتاین سه روزه (وزن اولیه 0/2 ± 4/36 کیلوگرم) در قالب طرح کاملاً تصادفی و آرایش فاکتوریل 2 × 2 استفاده شد. جیره‌های آزمایشی شامل جیره حاوی دانه جو و علوفه یونجه پودر شده، دانه جو و علوفه یونجه با اندازه متوسط، دانه ذرت و علوفه یونجه پودر شده و دانه ذرت و علوفه یونجه با اندازه متوسط بودند. مصرف خوراک آغازین در گوساله‌های تغذیه شده با جیره‌های حاوی دانه ذرت در مقایسه با دانه جو در دوره قبل و بعد از شیرگیری و کل دوره بالاتر بود. گوساله‌های تغذیه شده با جیره حاوی دانه ذرت دارای وزن نهایی و میانگین افزایش وزن روزانه بالاتری در مقایسه با دانه جو بودند. اندازه ذرات علوفه یونجه تاثیری بر مصرف خوراک آغازین و میانگین افزایش وزن روزانه نداشت. ارتفاع هیپ و جدوگاه گوساله‌های تغذیه شده با جیره حاوی دانه ذرت در مقایسه با دانه جو بالاتر بود. در گوساله‌های تغذیه شده با جیره حاوی دانه ذرت در مقایسه با دانه جو غلظت کل اسیدهای چرب فرار افزایش و نسبت مولی استات کاهش یافت. در این مطالعه تقابلی بین منبع غلات خوراک آغازین و اندازه ذرات علوفه بر عملکرد گوساله‌های شیری مشاهده نشد اما استفاده از دانه ذرت در خوراک آغازین عملکرد گوساله‌های هلشتاین طی دوره انتقال از خوراک مایع به جامد را بهبود داد.

کلیدواژه‌ها

موضوعات


ASAE. (1996). S424.1. Method of determining and expressing particle size of chopped forage materials by sieving. Am. Soc. Agric. Eng., St. Joseph, MI.

Baldwin, R.L., McLeod, K.R., Klotz, J.L., and Heitmann, R.N. (2004). Rumen development, intestinal growth and hepatic metabolism in the pre- and postweaning ruminant. Journal of Dairy Science. 787(ESuppl.): E55–E65.

Beharka, A.A., Nagaraja, T.G., Morrill, J.L., Kennedy, G.A., and Klemm, R.D. (1998). Effects of form of the diet on anatomical, microbial and fermentative development of the rumen of neonatal calves.  Journal of Dairy Science.  81: 1946–1955.

Castells, L., Bach, A., Araujo, G., Montoro, C., and Terré, M. (2012). Effect of different forage sources on performance and feeding behavior of Holstein calves. Journal of Dairy Science. 95: 286–293.

Daneshvar, D., Khorvash, M., Ghasemi, E., Mahdavi, A.H., Moshiri, B., Mirzaei, M., Pezeshki, A., and Ghaffari, M.H. (2015). The effect of restricted milk feeding through conventional or step-down methods with or without forage provision in starter feed on performance of Holstein bull calves. Journal of Animal Science. 93: 3979–3989.

Drackley, J.K. (2008). Calf nutrition from birth to breeding. Veterinary Clinics North American Food Animal Practice. 24: 55–86.

Ebn Ali, A., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Nargeskhani, A., Malekkhahi, M., Mirzaei, M., Pezeshki, A., and Ghaffari, M.H. (2016). Effectsof forage offering method on performance, rumen fermentation,nutrient digestibility, blood metabolites, and nutritional behaviorin Holstein dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 100: 820–827.

Hill, T.M., Bateman, H.G., Aldrich, J.M., and Schlotterbeck, R.L. (2008). Effects of the amount of chopped hay or cottonseed hulls in a textured calf starter on young calf performance. Journal of Dairy Science. 91: 2684–2693.

Hill, T. M., Bateman,H.G., Aldrich, J.M., and Schlotterbeck, R.L. (2009). Roughage for diets fed to weaned dairy calves.  Profesional Animal Scientists. 25: 283-288.

Hill, T.M., Bateman, H.G., Aldrich, J.M., and Schlotterbeck, R.L. (2010). Roughage amount, source, and processing for diets fed to weaned dairy calves. Professional Animal Scientists. 26: 181–187.

Hosseini, S.M., Ghorbani, G.R., Rezamand, P., and Khorvash, M. (2016). Determining optimum age of Holstein dairy calves when adding chopped alfalfa hay to meal starter diets based on measures of growth and performance. Animal, 10: 607–615.

Huntington, G.B. (1997). Starch utilization by ruminants: From basics to the bunk. Journal of Animal Science.75: 852–867.

Khan, M.A., Lee, H.J., Lee, W.S., Kim, H.S., Kim, S.B., Ki, K.S., Park, S.J., Ha, J.K., and Choi, Y.J. (2007). Starch source evaluation in calf starter: I. Feed consumption, body weight gain, structural growth, and blood metabolites in Holstein calves. Journal of Dairy Science. 90: 5259–5268.

Khan, M.A., Lee, H.J., Lee, W.S., Kim, H.S., Kim, S.B., Park, S.B., Baek, K.S., Ha, J.K., and Choi, Y.J. (2008). Starch source evaluation in calf starter: II. Ruminal parameters, rumen development, nutrient digestibilities, and nitrogen utilization in Holstein calves. Journal of Dairy Science. 91: 1140–1149.  

Khan, M.A., Weary, D.M., and von Keyserlingk, M.A.G. (2011). Hay intake improves performance and rumen development of calves fed higher quantities of milk. Journal of Dairy Science. 94: 3547–3553.

Khan, M.A., Bach, A., Weary, D.M., and von Keyserlingk, M.A.G. (2016). Invited review: Transitioning from milk to solid feed in dairy heifers. Journal of Dairy Science. 99: 885–902.

Khorasani, G.R., De Boer, G., Robinson, B., and Kennelly, J.J. (1994). Influence of dietary protein and starch on production and meta- bolic responses of dairy cows. Journal of Dairy Science. 77: 813–824.

Khorasani, G.R., Okine, E.K., and Kennelly, J.J. (2001). Effects of substituting barley grain with corn on ruminal fermentation characteristics, milk yield, and milk composition of Holstein cows. Journal of Dairy Science. 84: 2760–2769.

Kiran, D., and Mutsvangwa, T. (2007). Effects of barley grain processing and dietary ruminally degradable protein on urea-nitrogen recycling and nitrogen metabolism in growing lambs. Journal of Animal Science. 85: 3391–3399.

Kotarski, S.F., Waniska, R.D., and Thurn, K.K. (1992). Starch hydrolysis by the ruminal microflora. Journal of Nutrition. 122: 178–190.

Mirzaei-Alamouti, H., Moradi, S., Shahalizadeh, Z., Razavian, M., Amanlou, H., Harkinezhad, T., Jafari-Anarkooli, I., Deiner, C., and Aschenbach, J.R. (2016). Both monensin and plant extract alter ruminal fermentation in sheep but only monensin affects the expression of genes involved in acid-base transport of the ruminal epithelium. Animal Feed Science and Technology. 219:132-143.

Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Nabipour, A., and van den Borne, J.J.G.C. (2015). Effects of supplementation level and particle size of alfalfa hay on growth characteristics and rumen development in dairy calves. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition. 99: 553–564.

 Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., Riasi, A., Soltani, A., Ghaffari, M.H. (2016). Interactions between the physical form of starter (mashed versus textured) and corn silage provision on performance, rumen fermentation, and structural growth of Holstein calves. Journal of Animal Science. 94: 678-686.

Mirzaei, M., Khorvash, M., Ghorbani, G.R., Kazemi-Bonchenari, M., and Ghaffari, M.H. (2017). Growth performance, feeding behavior, and selected blood metabolites of Holstein dairy calves fed restricted amounts of milk: No interactions between sources of finely ground grain and forage provision. Journal of Dairy Science. 100: 1086–1094.

Montoro, C., Miller-Cushon, E.K., DeVries, T.J., and Bach, A. (2013). Effect of physical form of forage on performance, feeding behavior, and digestibility of Holstein calves.  Journal of Dairy Science.  96: 1117–1124.

Nemati, M., Amanlou, H., Khorvash, M., Moshiri, B., Mirzaei, M., Khan, M. A., & Ghaffari, M.H. (2015). Rumen fermentation, blood metabolites, and growth performance of calves during transition from liquid to solid feed: Effects of dietary level and particle size of alfalfa hay. Journal of Dairy Science. 98: 7131-7141

Nemati, M., Amanlou, H., Khorvash, M., Mirzaei, M., Moshiri, B., and Ghaffari, M.H. (2016). Effect of different alfalfa hay levels ongrowth performance, rumen fermentation, and structural growth of Holstein dairy calves. Journal of Animal Science. 94: 1141–1148.

Phillips, C.J.C. (2004). The effects of forage provision and group size on the behavior of calves. Journal of Dairy Science. 87: 1380–1388.

Quigley, J.D., Smith, Z.P., and Heitmann, R.N. (1991). Changes in plasma volatile fatty acids in response to weaning and feed intake in young calves. Journal of Dairy Science. 74:258-263.

Russell, K.E., and Roussel, A.J. (2007). Evaluation of the Ruminant Serum Chemistry Profile. Veterinary Clinics: Food Animal Practice. 23: 403–426.

Suárez, B.J., Reenen, C.G.V., Stockhofe, N., Dijkstra, J., and Gerrits, W.J.J. (2007). Effect of roughage source and roughage to concentrate ratio on animal performance and rumen development in veal calves. Journal of Dairy Science. 90: 2390–2403.